Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy Spawarka Magnum MIG 208 MMA da radę przy zabezpieczeniu C16A?

KUBASUL 01 May 2020 21:36 3513 7
    KUBASUL
    Level 8  
    Witam
    Planuje zakup spawarki jak w temacie bo wyczytałem fajne opinie na jej temat.
    Czy ta spawarka będzie pracowała na moim zabezpieczeniu? W garażu mam zabezpieczenie C16A a w specyfikacji magnuma jest zabezpieczenie zasilania 25A. Tyle się naczytalem opinii aż głowa boli i w końcu wybór padł na tą ale nie wiem czy to będzie działać? A może da się przerobić jakoś zabezpieczenie w garazu? Chociaż jest ono pociągnięte z mieszkania i sam nie wiem czy da radę coś zrobic...
    A może ma ktoś jakaś inna ciekawa propozycje migomatu do powiedzmy 1300 zł żeby działał na mojej instalacji?
    Zapewne większego amperazu niż 150 A to ja tutaj nie będę potrzebował...
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Kup sobie Ideal Praktik 205 która spokojnie pracuje na zabezpieczeniu 16A.
    Mam ją od ponad roku ,sprawuje się dobrze.Polecona przez znajomego który prowadzi sprzęt spawalniczy.
    KUBASUL
    Level 8  
    Ale to jest chyba spawarka MMA na elektrody? Szukam migomatu tylko i wyłącznie:) A tam w nazwie jest MMA bo ten magnum ma też opcje mma.
    Znalazłem jeszcze dwie ciekawe opcje z tym że jedna tańsza nie wiem czy warta uwagi A druga trochę za droga bo w 1500 chciałbym zmieścić się z butla i redaktore, no może troszkę ponad budżet ale nie dużo.
    - Bester MIG190C Multi MMA MIG TIG Lift
    - Magnum MIG 170 W
    W tej drugiej nie można odpiąć przewodu i podajnik jest plastikowy... Ale obie mają zabezpieczenie 16A. Bynajmniej tak jest napisane.
    Najbardziej pasuje mi Magnum MIG 208 MMA no i może być ten MAGNUM MIG 170W ale czy warto? Bo tej bester fakt że fajny ale drogi troche A spawarka będzie raczej sporadycznie używana chociaż na dniach chce spawac taras o konstrukcji stalowej tak ze dlatego ten zakup
    anaba255
    Level 27  
    Mam Scherman dualmig 200, zabezpieczenie jest 16A, tylko u mnie bezpieczniki topikowe, nigdy nie spaliło bezpiecznika. Spawałem też z tego samego gniazdka Shermanem inwertorowym i też bez problemu. To zabezpieczenie proponowane przez producenta, to może być na wyrost.
    Można założyć mocniejszy bezpiecznik, to zależy od tego jakie są zabezpieczenia, przedlicznikowe, na liczniku i od przekrojów kabli do tego gniazdka, pod który będziesz miał podpiętą spawarkę.
    KUBASUL
    Level 8  
    No tak tylko u mnie jak włączyłem kolegi migomat na B16 to po naciśnięciu uchwytu bez dotykania do masy od razu bezpieczniki wyskakiwaly, po zmianie na C16 śmiga normalnie.
    Boję się trochę zaryzykować żeby zaraz nie odsyłać A z drugiej strony chciałbym coś fajnego. Może i ten 170W byłby wystarczajacy
    SQ5AZP
    Level 29  
    Przy zabezpieczeniu jakie masz zainstalowane na zasilaniu garażu (C16) może pracować Magnum Mig 208. Jeżeli będą bezpieczniki B16 wówczas trzeba już kupować coś z układem PFC na wejściu, a to już droższe zabawki. Kemppi MinarcMig evo 170 sprawdzał się w takich warunkach.
    KUBASUL
    Level 8  
    No dobra A nawet jeśli byłyby bezpieczniki B16 to nie można ich po prostu wymienić na C16 ?