Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ solar > regulator > akumulator

wiktormuzyk 01 May 2020 22:33 618 6
    wiktormuzyk
    Level 9  
    Witajcie. Kupiłem ostatnio nowy akumulator kwasowy 45Ah. Ładuję go solarem 50W przez regulator sol-10. Po dwóch dniach ładowania w pełnym słońcu (Wyspy Kanaryjskie), wskaźnik naładowania w regulatorze wciąż pokazuje że bateria jest poniżej 75%. Na woltomierzu napięcia regulatora są wlaściwe (ok 14V). Czy jest się czym martwić?
  • Helpful post
    waranzkomodom
    Level 20  
    Nawet w sporo droższych regulatorach informacja o stanie naładowania baterii często słabo odzwierciedla rzeczywisty stan rzeczy. Więc jeśli po odłączeniu akumulatora od ładowania i obciążenia pomiar napięcia wskazuje na pełen akumulator to chyba nie ma się czym martwić.

Ale jakbyś napisał więcej o parametrach panelu, przez jaki czas na dobę jest oświetlony bez żadnego zacienienia i o poziomie obciążenia przez te dwa dni, to byłoby łatwiej rozstrzygać, czy akumulator rzeczywiście powinien być pełen.
    wiktormuzyk
    Level 9  
    Solar 50W, U: 22V I:2,8A.
    Słońce dawało bezpośrednio od 9:30 do 19.
    Obciążeniem było tylko radio stereo (taki stary kaseciak na 9V) przez może 3h.

Chyba faktycznie wskaźnik jest słabiutki, bo przecież wszystko działa
  • Helpful post
    waranzkomodom
    Level 20  
    To pewnie jest pełen. Ale trzeba przyznać, że panel wydaje się być zbyt mały jak na ten akumulator, chyba, że używasz zgromadzonej w nim energii co kilka dni lub planujesz z tego mieć tylko niewielkie oświetlenie led/radio, o którym piszesz.
    Iloczyn parametrów, które podałeś wynosi ponad 50W, z czego wnoszę, że podałeś napięcie w obwodzie otwartym (Voc) i prąd zwarciowy (Isc), tymczasem nominalną moc paneli określają Vmpp i Impp, które na tablice znamionowej masz poniżej. To one po wymnożeniu dadzą 50W. Czyli pewnie jest tam bardziej 20V i 2,5A. I to jest stan, którego w gorące dni raczej nie będziesz obserwował, bo kiedy panele są mocno nagrzane, to dają jeszcze około 15% mocy mniej. 2,5A * 0,85 = 2,125A. No a jeszcze na ładowaniu i rozładowywaniu akumulatora są straty, regulator ma jakieś zużycie własne. Można więc przyjąć, że przeciętnie w godzinę masz z panelu do dyspozycji 2Ah, czyli przez 9h przy ciepłym, bezchmurnym dniu - 18ah. Już sam musisz zadecydować, czy to satysfakcjonujące
    wiktormuzyk
    Level 9  

Tabliczka znamionowa solara oraz parametry regulatora.

Wydaje mi się, że coś jest z tym regulatorem. Teraz na przykład bez powodu odłącza obwód obciążenia, mimo że jest pełne słońce i dwa dni ładowania w zapasie.
    Kiedy podłączam natomiast żarówkę dla sprawdzenia do obwodu baterii, wskaźnik na regulatorze nagle zaczyna pokazywać niski procent baterii. Czy jest coś, co mogłem pominąć? Układ jest prosty jak konstrukcja cepa, a jednak ciągle coś szwankuje.

edit:
    Jako że zdarzyło mi się naprawić w życiu kilka sztuk elektroniki użytkowej, pomyślałem że na pewno da się przywrócić regulator do porządku. Wysłałem zapytanie o schemat do dystrybutora, czekam.

Pytanie do doswiadczonych elektroników:
    Jeśli ten układ źle podaje stan baterii i odłącza (przez to?) obwód obciążenia, a jednocześnie sprawnie ładuje baterię z solara, CO może być tego powodem?
    wiktormuzyk
    Level 9  
    Kupiłem nowy regulator.
    Electricity
    Level 5  
    Jakie kable żeby nie przeciążyć? Czy standard samochodowy akumulator jest lepszym pomysłem niż szeregowo żelowe. W jakim czasie ten panel naładuje matematycznymi obliczeniami samochodowy standardowy akumulator o pojemności 55-70 AH? czy Jest w stanie dźwigać np dwa akumulator samochodowe? Jaką maksymalną moc mogę z niego uzyskać do samowystarczalnego obiegu cyklu całodobowego z założeniem że w zimę jest 9 godzin umiarkowanie słonecznie?