Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór kosiarki spalinowej z napędem

barelona 02 May 2020 10:09 2994 19
    barelona
    Level 5  
    Witam. Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze kosiarki spalinowej. Najważniejsze aby kosiarka miała napęd, a także mocny silnik, oczywiście na tyle ile pozwoli budżet. Do koszenia nie mam bardzo dużej trawy, ale chcę aby kosiarka sobie poradziła jeśli przyjdzie potrzeba koszenia większej trawy. Do koszenia mam również teren, na którym jest bardzo gęsta trawa, a obecna kosiarka elektryczna nie daje rady (brakuje mocy) pomimo, że trawa jest niska. Budżet jakim dysponuje to 1300-1400 złotych.
    berthold61
    Level 27  
    Jakąś stigę powinna być ok
    barelona
    Level 5  
    Przeglądając te kosiarki to według mnie najmodniejsza jest ta:
    Kosiarka spalinowa WORLD GRL 530S HW 4w1 Loncin
    Czy dobrze myślę?
    wojtek1234321
    Level 35  
    Nie wiem, ale ja bym "celował" w inną. Mnie bardziej by chodziło abym w pobliżu miał serwisy, sklepy z częściami do danej marki zakupionej kosiarki. Al-ko np. ma bardzo rozbudowaną sieć serwisową na dany czas. Te wszystkie reszta to prawdę mówiąc typowe "chińczyki". Jeden lepiej wykonany, drugi gorzej, ale jak z dostępnością części i punktów serwisowych w razie jakiejś awarii to nie mam pojęcia. Może tak być że serwis i części, usługi gwarancyjne dziś są, a za tydzień już ich nie ma.
    barelona
    Level 5  
    Jeżeli wybrał byś inną to napisz jaką, jeśli oczywiście możesz.
    wojtek1234321
    Level 35  
    Ja bym brał coś z Al-ko, albo Oleo-Mac. Ja mam coś takiego - GV 53 TK ALLROAD PLUS 4, pracuje już 3 sezon. Tylko jest trochę droższa niż zakłada twój budżet. Jeżeli Oleo-Mac GV 53 TK ALLROAD PLUS 4, to z silnikiem Emak K 805 OHV, bo zdarzają się też z silnikami innego typu.
    Jak się dobrze poszuka to można znaleźć za troszkę niższą cenę.

https://www.oleomac.pl/pl-pl/produkty/gv-53-tk-allroad-plus-4-20443/

https://allegro.pl/listing?string=GV%2053%20T...line-al-product-cl-eyesa2-dict43-uni-1-5-0318
    barelona
    Level 5  
    Niestety ta kosiarka przekracza mój budżet.
    berthold61
    Level 27  
    Poszukaj u siebie w pobliżu, też szukałem po marketach a znalazłem Stiga za 1600 i sprzedawca zrobił mi rabat na 1500 zł, działa dobrze, silnik hondy, mało pali no i w razie W wskakuję do auta i kosiarkę naprawią.
    barelona
    Level 5  
    Jeżdżenie po sklepach w celach szukania sprzętu mnie nie interesuje zwłaszcza teraz gdy trzeba zakładać maskę zanim wejdę do sklepu. Oczywiście chciałbym kupić kosiarkę w swojej okolicy, ale dopiero gdy będę miał wybrany konkretny model. Sprzedawcy nie zawsze dobrze doradzają. Mam znajomego, który kupił kosiarkę za 1700 złotych i zaufał sprzedawcy w wyborze konkretnego modelu (niestety w jego przypadku można znaleźć mocniejsze kosiarki w mniejszym budżecie i z lepszym silnikiem). Jest wiele kosiarek do których nawet zakup zwykłego noża nie jest prostą sprawą, dlatego zwróciłem się o pomoc w wyborze sprzętu.
    wojtek1234321
    Level 35  
    barelona wrote:
    Jest wiele kosiarek,do których nawet zakup zwykłego noża nie jest prostą sprawą dlatego zwróciłem się o pomoc w wyborze sprzętu.
    Dlatego doradzałem ci kupno kosiarki znanych firm, które istnieją od dawna i mają zabezpieczenie na rynku w wielu punktach serwisowych i własnych dilerów. I to się tak szybko nie zmieni bo to są już firmy które mają zaplecze i możliwości ich są większe...
    barelona
    Level 5  
    Czy ta kosiarka według Ciebie jest dobra?
    WORLD GRL 530S HW 4w1 Loncin
    wojtek1234321
    Level 35  
    Może być, ale jak pisałem z serwisem może być mały kłopot. Nie wiem nawet czy na usterkę gwarancyjną nie trzeba jej odsyłać gdzieś do wyznaczonego punktu serwisowego.
    Masz tu stronkę, chyba to jest "producent"/składacz/dystrybutor tej marki i zadzwoń, popytaj jak u nich jest z serwisem, zaopatrzeniem w części i gdzie w Polsce mają swoje punkty.
    https://grass.com.pl/kontakt
    Kosić na pewno będzie kosić, ale co do reszty to nie wiem jak to u nich jest.
    Ja mam Oleo-mac-a i wiem że w pobliżu (w promieniu 30 - 40 km) mam kilka punktów serwisowych, które się zajmują tą marką i nie ma problemu z kontaktem i w razie czego dostępem do części i innych rzeczy.
    Wybór kosiarki spalinowej z napędem
    barelona
    Level 5  
    barelona wrote:
    wojtek1234321 wrote:
    barelona wrote:
    Jest wiele kosiarek,do których nawet zakup zwykłego noża nie jest prostą sprawą dlatego zwróciłem się o pomoc w wyborze sprzętu.
    Dlatego doradzałem ci kupno kosiarki znanych firm, które istnieją od dawna i mają zabezpieczenie na rynku w wielu punktach serwisowych i własnych dilerów. I to się tak szybko nie zmieni bo to są już firmy które mają zaplecze i możliwości ich są większe...

Czy ta kosiarka według Ciebie jest dobra?
    WORLD GRL 530S HW 4w1 Loncin

Zabierzów jest w w granicach 30 km ode mnie więc nie ma większego problemu.Czy ta kosiarka jest dobra czy są lepsze w tej cenie?
    wojtek1234321
    Level 35  
    No to na co czekasz. Podjeżdżaj do tego Zabierzowa, będziesz mógł zobaczyć naocznie co to za urządzenie i jak się spodoba to kupuj (no, chyba że w tym Zabierzowie to tylko biuro firmy, a sprzedaż prowadzą "zdalnie" i ich sklepy, magazyny są w zupełnie innym miejscu).
    Piszę tak, bo sprawdzając w "necie" ich punkty serwisowe nie widzę nic co by było "umiejscowione" w Zabierzowie w małopolskim.
    Serwisy.
    https://grass.com.pl/serwisy?filter%5Bname%5D...ame%5D=&autocomplete_filter%5Bcity%5D=&page=1
    Dystrybutorzy.
    https://grass.com.pl/dealerzy?filter%5Bname%5...ame%5D=&autocomplete_filter%5Bcity%5D=&page=1
    Czyli jednak lepiej najpierw zadzwonić i się dopytać, tak samo z tą listą dystrybutorów i serwisantów. Przed podróżą do punktu wskazanego przez adres lepiej zadzwonić (jeżeli jest taka możliwość) i się upewnić. Nie wiadomo, kiedy to było aktualizowane i niektóre punktu mogą być już nieaktualne...
    barelona
    Level 5  
    Z tego co podałeś to punkty dealerów i serwisów są jeszcze bliżej mojej miejscowości. Teraz tylko muszę upewnić się czy te punkty dalej są w tym samym miejscu i oczywiście poczytać trochę na temat tej kosiarki.
    Na co zwrócić uwagę w takiej kosiarce? Wiem, że pytanie jest przynajmniej dziwne ale zawsze miałem kosiarki elektryczne, a zakup kosiarki spalinowej to debiut.
    kamillo2145
    Level 10  
    Kupując kosiarkę warto zwrócić uwagę na dostępność części zamiennych. Większość marek tzw. "marketowych" ma trudno dostępne części gdyż są robione pod markety jako produkt końcowy i raczej nikt się nie przejmuje dostępnością części.

Jeśli kupisz kosiarkę marek które specjalizują się w sprzęcie ogrodniczym które są popularne w całej Europie to za kilka lat zamiast wymieniać całą kosiarkę kupisz jakiś element który uległ zużyciu i możesz dalej się cieszyć sprawną kosiarką. Ważne jest też aby wymieniać przynajmniej raz na sezon olej oraz filtry co utrzyma silnik w dobrej kondycji.

Te dobre marki do których można znaleźć wiele części zamiennych oraz które pracują długie lata wg mnie to AL-KO, WOLF-Garten, Solo, Stiga, Castelgarden, Sabo , Stihl , generalnie kosiarki na silniku Briggs & Stratton ale też ważny jest osprzęt jak napęd, przekładnie, wykonanie, trwałość plastików, kosza, ergonomia obsługi (wyciąganie i wpinanie kosza), łatwość rozruchu, czy kosiarka ma napęd.

Kosiarka bez napędu wymaga większego nakładu siły i pracy przy koszeniu, musisz ją popychać aby jechała do przodu. Kosiarka z napędem ma układ napędowy który załączasz dźwignią i wtedy koła się kręcą i kosiarka wspomaga ruch do przodu lub nawet sama jedzie do przodu. Ważne jest aby na włączonym napędzie nie ciągnąć kosiarki do tyłu - często się to zdarza gdy dajemy kosić trawę dzieciom i pokazujemy że należy trzymać obie dźwignie i dziecko dojeżdża do końca działki i odruchowo ciągnie kosiarkę do tyłu, w ten sposób można uszkodzić napęd, jak masz markową kosiarkę kupisz zestaw naprawczy i kosiarka dalej jest sprawna.

Edit : wg tych kryteriów co podałeś to poszukaj takiej : AL-KO Kosiarka spalinowa Premium 470 SP-A Numer artykułu : 119946 , cena do 1400 zł i ma wymagane przez Ciebie funkcje
    berthold61
    Level 27  
    Hm, a ja powoli zaczynam mieć mieszane uczucia, mam kosiarkę Stiga i praktycznie od nowości obroty falują a we wrześniu będzie mieć dwa lata. Co zawiozę to wg nich zapchana dysza, silnik hondy, paliwo już przez sitko i szmatkę leję i po godzinie znów to samo powoli wstyd tym kosić, bo szału dostać idzie od tego falowania obrotów. Stara kosiarka MTD miała chyba 25 lat i jak startła to żarła bez jąknięcia, jedynie co to więcej paliła, wg mnie to wszystko jedno gówno gdzie i co kupisz, a raczej loteria czy będzie się psuć czy nie. Firmy poszły na psy i ta ekologia dobiła resztę.
    Gento123
    Level 5  
    Dobry wieczór, chciałbym kupić kosiarkę spalinowa. Teren prosty, bez kamieni.
    Zastanawiam się która będzie „najlepszym” wyborem w tym przedziale cenowym? A może coś innego?
    1. https ://jokergroup.pl/kosiarka-spalinowa-z-napedem-al-ko-470sp-a-119946,3,1897,4023?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

2. https ://kosiarka.pl/pl/538-world-grl-530s-hw-4w1-2050000460678.html

3. https ://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-faworyt-pro-mp51-sle-rozrusznik-10221325369?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Narzędzia+ogrodnicze+oraz+nawozy+i+preparaty&gclid=CjwKCAiAm-2BBhANEiwAe7eyFFye3SpIwplkBXFY-Ek8fw-yfMlH6llh_FbDns52C0G7AtQ0gD1SwxoC8FgQAvD_BwE
    Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Co do 3 linku to mam już 2 lata o innej nazwie i z mocniejszym silnikiem o pojemności 220 cm3. Elektrostart. Bardzo podobna, ale nóż 52 cm. Kosiareczka płynie, napęd dobrze przystosowany do powolnego spaceru, mech. różnicowy na zakrętach nie trzeba rozłączać. Pali od strzała, początkowo z rozrusznikiem były problemy bo słaby akumulatorek, ale założyłem większy i jest OK. Mało pali paliwa. Na większym obciążeniu same obroty wzrastają. Dobre gumy na kołach. Aha nazwa była GATEC, ale to nie jest istotne bo Chińczycy co chwila ją zmieniają.
    Coś podobnego bardzo do tej.
    https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-z-napedem-rozrusznikiem-53-cm-10175293324