Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekaz impulsów Bluetooth`em

mareknikodem 03 May 2020 11:10 792 8
    mareknikodem
    Level 11  
    Przymierzam się do pomiarów obrotów wirnika turbiny wiatrowej. Problem polega na bezprzewodowym przekazie częstotliwości impulsów z czujnika Halla na odległość kilkudziesięciu cm. Myślę że Bluetooth zdałby egzamin. Tylko nie jestem aż taki doświadczony, żeby to zaprojektować. Ale w montażu "gotowców", zestawów, nie mam problemów. Czy ktoś ma pomysł albo jeszcze lepiej konkretny schemat na wykonanie takiego "ustrojstwa" ?
    archanoid
    Level 26  
    Witam .Lepiej będzie zmierzyć obroty i gotowy wynik przesyłać .
    kokapetyl
    Level 43  
    archanoid wrote:
    i gotowy wynik przesyłać .

I o to autor pyta, jak to zrealizować. :D
    Tylko zastanawia mnie ta odległość przesyłu tylko do 1 m ?
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    mareknikodem wrote:
    Problem polega na bezprzewodowym przekazie częstotliwości impulsów z czujnika Halla na odległość kilkudziesięciu cm. Myślę że Bluetooth zdałby egzamin

Bez sensu, BT nie przekazuje impulsów tylko strumień danych. Gdybyś "na miejscu" odebrał sygnał z Halla i przeliczył na obroty, i dopiero poprzez BT wysłał to do zewnętrznego programu(odbiornika), to tak. Można nawet dużo innych parametrów monitorować i wysyłać jednocześnie. Takie rozwiązanie wymaga jakiegoś mikrokontrolera.
    mareknikodem
    Level 11  
    kokapetyl wrote:
    archanoid wrote:
    i gotowy wynik przesyłać .

I o to autor pyta, jak to zrealizować. :D
    Tylko zastanawia mnie ta odległość przesyłu tylko do 1 m ?

Po prostu chcę "przeskoczyć" obrotnicę głowicy wiatraka. Odbiornik "Blutka" mogę umieścić na maszcie zaraz pod obrotnicą(głowicą). No i kablem przesłać impulsy do obrotomierza. Obrotnica posiada tylko dwa pierścienie do przesyłu napięcia jednofazowo. Dlatego nie mogę jej wykorzystać. Pomiar częstotliwości napięcia też odpada. Z prądnicy trójfazowej napięcie jest prostowane w mostku i jako prąd stały jest wysyłany na pierścienie itd. Fabryczny wiatrak SkyWind 600. 2,5 m średnicy. Uprzedzając rozwiązania "rowerowe". One nie pokazują ilości obrotów tylko prędkość. A to już trzeba przeliczać. W czasie rzeczywistym, problematyczna korelacja z napięciem lub mocą.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Hallotron potrzebuje zasilania, skąd je weźmiesz?
    mareknikodem
    Level 11  
    ArturAVS wrote:
    Hallotron potrzebuje zasilania, skąd je weźmiesz?
    Akumulator LiJon i solarek z kontrolerem. Tak ok 5Ah 12V. Ewentualnie pobrać napięcie po prostowniku i doładowywać akumulatorek.

Dodano po 5 [minuty]:

Zakupiłem taki "wynalazek" https://pl.aliexpress.com/item/32965215493.html Dlatego chcę go zastosować. Może to pomoże wenie twórczej?
    TvWidget
    Level 37  
    Dwa miesiące temu pytałeś się dokładnie o to samo. Dostałeś kilka pomysłów jak to w praktyce zrealizować. Jeśli chodzi o rozwiązanie jakie masz na myśli to tylko wydaje się najbardziej oczywiste. W rzeczywistości jego praktyczna realizacja będzie trudna i kosztowna. Choć oczywiście jego jeden z elementów czyli licznik z czujnikiem Halla będzie tani.
    mareknikodem
    Level 11  
    Dziękuję wszystkim za inspiracje i sugestie. Temat zamykam. Pozdrawiam