Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki system alarmowy założyć do szeregowca? Preferowany Satel.

Adamus80 03 May 2020 22:19 351 6
Optex
    Adamus80
    Level 9  
    Witam
    Zostałem właścicielem 20-letniego szeregowca. Chciałbym założyć jakiś w miarę prosty system alarmowy.
    Wymagania:
    - na parterze mogę jeszcze położyć łatwo przewody do czujek. Razem jakieś 4-5 sztuk.
    - w garażu kontaktron na bramie garażowej
    - docelowo możliwość rozbudowy o czujki na piętrze (4szt), ale to już raczej bezprzewodowe
    - myślałem też o montażu później kontaktronów na roletach zewnętrznych. Podobno to nawet lepsze niż w oknach (zadziała już przy próbie sforsowania rolety). Ale to już raczej bezprzewodowe (jeśli takie są). Będzie teraz problem z ryciem po ścianach i przy oknach.
    - do tego jakiś sygnalizator akustyczny i oczywiście klawiatura,
    - informacja o wywołanym alarmie na mój telefon. Jako grupa interwencyjna na razie będą sąsiedzi ;) Z czasem może jakaś firma ochroniarska podłączy swój nadajnik.
    - najlepiej coś w miarę prostego w obsłudze do samodzielnego montażu, ale najważniejsze żeby było niezawodne. W razie problemów technicznych mogę mieć wsparcie fachowca od SSWiN.

Jaki system proponujecie? Najchętniej coś z Satela.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • Optex
    fred4u
    Level 26  
    Kontaktrony na roletach to dobry pomysł. Niezależenie od rolet, same okna + drzwi również wyposaż w kontaktrony (przynajmniej te dostępne z zewnątrz).
    Pomyśl o czujkach zalania - nawet jeżeli nie od razu, to docelowo warto je mieć.
    Jeżeli myślisz o bezprzewodówce - nie idź w radio 433MHz, wybierz coś co chodzi dwukierunkowo na 868MHz.
    Klawiatura, sygnalizator - przewodowe czy bezprzewodowe? Klawiaturę na piętrze przewidujesz?
    Z satela z radiem 868MHz to versa albo integra. Micra, perfecta - tylko 433.
    Poczytaj też o innych systemach, a jest w czym wybierać. Kwestia budżetu, dodatkowych wymagań itp.
    Ale skoro masz "pod ręką" fachowca SSWIN to proponuję zacząć od niego, skoro na nim będziesz się przy budowie systemu opierać.
  • Optex
    Adamus80
    Level 9  
    Cześć
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    Odpowiadając na Twoje pytania:
    - czujka zalania - gdzie ją proponujesz? Realnie to chyba tylko łazienki, ewentualnie kuchnia..?
    - klawiatura i sygnalizator - zdecydowanie przewodowe. Część przewodów mogę wykorzystać po starym systemie niedziałającym od co najmniej kilku lat. A jeśli nie to mogę łatwo położyć nowe.
    - klawiatury na piętrze nie przewiduję. Do czego byłaby ona potrzebna?
    - co do fachowca - to raczej wsparcie zdalne. Na razie chciałbym własnymi siłami to zrobić. Przynajmniej podstawy.
    - kwestia budżetu - patrząc na znany polski portal aukcyjny na A.... to za ok. 1500zł kupię chyba system z 5 czujkami. To na początek chcę plus kontaktron na bramie garażowej.
    - kwestia dodatkowych wymagań - to tak jak pisałem - docelowo rozbudowa o bezprzewodowe kontaktrony na roletach.

Do którego z wymienionych przez Ciebie systemów satela (versa, integra) łatwiej spiąć bezprzewodowe kontaktrony? Jak w ogóle one się sprawdzają? Jest to dobre i raczej niezawodne rozwiązanie?

Teraz tak sobie myślę, czy można po założeniu kontaktronów na drzwiach wejściowych i np. oknach i roletach traktować to jako jedną strefę? Tak żeby móc w domu poruszać się w nocy swobodnie bez wzbudzania alarmu przez czujki? A czujki załączałbym po wyjściu z domu. Czy to jest możliwe?
    sosarek

Level 43  
    Jest taki dział poradnikowy z którym warto się zapoznać na początek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3683676.html
    Adamus80
    Level 9  
    sosarek wrote:
    Jest taki dział poradnikowy z którym warto się zapoznać na początek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3683676.html

Wiem, widziałem. Ale jest strasznie długi i pewne decyzję muszę podjąć już teraz. A czas na przebrnięcie przez poradniki jeszcze przyjdzie. Będą na pewno bardzo pomocne przy konfiguracji systemu.
    sosarek

Level 43  
    Właśnie nie przy konfiguracji a doborze sprzętu - wystarczy poczytać poruszone tutaj tematy choćby dotyczące stosowania czujników bezprzewodowych.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Adamus80 wrote:
    Cześć
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    Odpowiadając na Twoje pytania:
    - czujka zalania - gdzie ją proponujesz? Realnie to chyba tylko łazienki, ewentualnie kuchnia..?

Wszędzie gdzie może być zalanie. Do powyższych jeszcze pralnia i pomieszczenie licznika.
    Adamus80 wrote:
    - klawiatura i sygnalizator - zdecydowanie przewodowe. Część przewodów mogę wykorzystać po starym systemie niedziałającym od co najmniej kilku lat. A jeśli nie to mogę łatwo położyć nowe.

Zdecydowanie przewodowe. Mniej stresu, tańsze w użytkowaniu. Szybsza reakcja.
    Adamus80 wrote:
    - klawiatury na piętrze nie przewiduję. Do czego byłaby ona potrzebna?

Do obsługi parteru i ochrony obwodowej.
    Adamus80 wrote:
    - co do fachowca - to raczej wsparcie zdalne. Na razie chciałbym własnymi siłami to zrobić. Przynajmniej podstawy.

Minimalny czas do zdobycia potrzebnej wiedzy zanim zaczniesz kilkadziesiąt lub więcej godzin.
    Adamus80 wrote:
    - kwestia budżetu - patrząc na znany polski portal aukcyjny na A.... to za ok. 1500zł kupię chyba system z 5 czujkami. To na początek chcę plus kontaktron na bramie garażowej.

Wszystkie zestawy, które oglądałem na Allegro są "kalekie". Zawierają zgniłe jabłka. Kupuje się osobno.
    Adamus80 wrote:

- kwestia dodatkowych wymagań - to tak jak pisałem - docelowo rozbudowa o bezprzewodowe kontaktrony na roletach.

Lepiej kontaktrony na oknach. Najlepiej przewodowe. Na roletach są mało funkcjonalne - nie dają ochrony obwodowej jeśli nie zamkniesz rolet i nie działają przy wyłamaniu rolety powyżej listwy dolnej.
    Adamus80 wrote:

Do którego z wymienionych przez Ciebie systemów satela (versa, integra) łatwiej spiąć bezprzewodowe kontaktrony? Jak w ogóle one się sprawdzają? Jest to dobre i raczej niezawodne rozwiązanie?

Drogie i gorsze od przewodowych z powodu konieczności wymiany drogich litowych baterii, zakłóceń, czasu odpytywania i reakcji.
    Adamus80 wrote:

Teraz tak sobie myślę, czy można po założeniu kontaktronów na drzwiach wejściowych i np. oknach i roletach traktować to jako jedną strefę? Tak żeby móc w domu poruszać się w nocy swobodnie bez wzbudzania alarmu przez czujki? A czujki załączałbym po wyjściu z domu. Czy to jest możliwe?

Tak.