Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skanowanie kanałów DVB-T2 HEVC na starszych urządzeniach

jaskowiak90hotmail 05 May 2020 15:55 2277 2
    jaskowiak90hotmail
    Level 9  
    Witam!
    Od kiedy w lutym 2020r. Cyfrowy Polsat rozpoczął nadawanie kanału 28 (530 MHz) w Poznaniu, zaczęły się problemy. A mianowicie - o tym kanale dowiedziałem się po aktualizacji mojego Smart TV. Tam odbiera kanał 28, czyli Polsat News HD i Polsat Film HD. Problem jest taki, że tylko na Smart TV to działa. Na żadnym innym urządzeniu już nie. O słabym sygnale nie ma mowy, gdyż antena jest na dachu zamontowana przez administrację osiedla dla wszystkich mieszkańców (sygnał każdego kanału jest najlepszy). Oprócz Smart TV mam jeszcze:
    - kartę Terratec Cinergy HT PCI
    - tuner USB Terratec Cinergy Hybrid Stick XE
    - dekoder Strong SRT 8114
    - telewizor Sharp LC-32LE244E
    - telewizor Sharp LC-42X20E
    Oba tunery pracują pod Windows 7 64 bit w programie DVBViewer TERRATEC Edition v. 8.4.1.6 oraz Windows Media Center. Wszystkie kodeki są zainstalowane, DVBViewer dla HEVC pokazuje na zielono OK i używa LAV Video Decoder. Wszystko ładnie, tylko dlaczego na żadnym urządzeniu nie pokazuje sygnału dla kanału 28? Czy jest może jakieś oprogramowanie, żeby chociaż do czegoś użyć te tunery, czy tylko nowy sprzęt? Mimo wszystko chciałbym jeszcze wykorzystać to, co mam nadal.
    Mobali
    Level 41  
    Prawdopodobnie chodzi o uruchomioną 24 lutego testową emisję w nowym standardzie telewizji naziemnej DVB-T2/HEVC z nadajnika Poznań/Śrem na kanale 28 (530 MHz), polaryzacja H, moc ERP 40 kW. Żeby odbierać tę transmisję należy posiadać telewizor z wbudowanym tunerem albo zewnętrzny tuner DVB-T lub DVB-T2 z obsługą kodeka HEVC oraz przeprowadzić proces wyszukiwania nowych kanałów w sposób automatyczny lub ręczny.

Pozostałych urządzeń nie znam, ale Sharp LC-42X20E oraz Sharp LC-32LE244E na pewno nie mają wbudowanego tunera DVB-T2 z kodekiem HEVC, stąd opisane problemy. Rozwiązaniem może być więc zakup zewnętrznego dekodera DVB-T2/HEVC. Ponadto, niektóre telewizory mogą mieć wbudowany tuner DVB-T2, ale jest on z aktualną wersją softu po prostu nieaktywny. Na ten temat musieliby się wypowiedzieć znawcy tematu i odpowiedzieć na pytanie czy wymiana oprogramowania w tych telewizorach SHARP przyniesie oczekiwane efekty i czy jest możliwe doinstalowanie brakującego kodeka. Tak czy owak problem trzeba rozwiązać, bo od 2022 roku emisja z tymi parametrami stanie się obowiązującym standardem w Polsce.
    jaskowiak90hotmail
    Level 9  
    To wszystko to ja wiem. Już nawet nieważne o te telewizory. Mi by mogło wystarczyć korzystanie z telewizji na komputerze. Kwestia jest taka, że nie wiem, co dałoby się zrobić, zwłaszcza, jeśli kodeki są. Zastanawia mnie też problem, dlaczego żadne urządzenie (nawet te telewizory) nie widzi sygnału wcale? 0% sygnału i 0% jakości. Komputer jak na złość ma te same rezultaty na obu tunerach.