Jaki może być koszt ogrzewania orientacyjny takiej kawalerki https://lublin.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-wynajem/21772766.html tam jest chyba gazowe? można to jakoś kontrolować ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepiracik wrote:około 2 - 3 tys / rok
Pomieszczenia dosyć wysokie więc większa różnica temperatur.
Pod sufitem potrafi być kilka stopni więcej niż przy podłodze.
Dla obniżenia kosztów można zainstalować wentylator sufitowy,
który to ciepłe powietrze przetłaczałby znowu do dołu.
Wojewoda82 wrote:Coś nie za dużo liczycie?
Wojewoda82 wrote:Ja tam przewiduję max 1500
Wojewoda82 wrote:Jeszcze pytanie czy są mieszkania obok/nad/pod zamieszkałe, ile jest ścian zewnętrznych?
Wojewoda82 wrote:I jaki kocioł, pewnie atmosferyk z 15 letni, serwisowany z 5 lat temu.
piracik wrote:1300 zł? Dacie na to gwarancję?
Mam klientów którzy grzeją cały dom za 2000 zł
Ale mam też takich którzy za bardzo podobny płacą 5000 zł
Tutaj mamy stara kamienicę. Wysokość pomieszczeń ponad 3 m.
Aby uzyskać 22 na wysokości 1 m od podłogi to przy suficie będzie 26 stopni. Tym bardziej że kocioł atmosferyk i grzeje wysokim parametrem, a to wspomaga uwarstwianie temperatur.
Duże okna. Nie znamy ich kondycji, ogromna klatka schodowa prawdopodobnie nie ogrzewana. Kocioł, którego stan może być różny.
Braliście pod uwagę CWU przeplywowe gdzie kocioł odpala co chwilę?
Wszyscy porównujecie do swoich warunków, a to tak się nie da.
piracik wrote:1300 zł? Dacie na to gwarancję?
piracik wrote:Mam klientów którzy grzeją cały dom za 2000 zł
Ale mam też takich którzy za bardzo podobny płacą 5000 zł
piracik wrote:Wszyscy porównujecie do swoich warunków, a to tak się nie da.
BUCKS wrote:jeśli jeden płaci 2000, a drugi 5000zł to nie ma takiej opcji, aby to były bardzo podobne domy.
BUCKS wrote:a jeśli oba mają ten sam metraż to jeden jest dziurawy jak durszlak, a drugi energooszczędny
BUCKS wrote:Każdy do czegoś porównuje, tak samo Ty to robisz
BUCKS wrote:Poza tym napisałem, że w starym budownictwie to jest to jak kupowanie kota w worku, więc nic nie jest pewne na 100%
piracik wrote:Różnica w kotle, różnica w położeniu domu, np. jeden jest bardziej narażony na wiatr, lub tak jak tutaj pomieszczenia są mega wysokie.
piracik wrote:A skąd wiesz, że to mieszkanie nie jest takim durszlakiem w dodatku z przestarzałym kotłem.
piracik wrote:Rożnica jest jednak taka, że ja porównuję do powiedzmy 300 obiektów
piracik wrote:Czyli Twoje koszty są bardziej realne czy jednak nie?
pawel_wzts wrote:Nie wiem dlaczego skupiacie się tak bardzo na kotle.
pawel_wzts wrote:Czyli jak są ocieplone ściany zewnętrzne,
pawel_wzts wrote:Ile ich jest
pawel_wzts wrote:Bo że się okazać, że nic nie będziesz musiał grzać. Mam takich znajomych którzy mają mieszkanie nad węzłem cieplnym .... więc zero grzania w zimie.
pawel_wzts wrote:Zapytaj więc sąsiadów z podobnymi mieszkaniami, jakie mają rachunki.
pawel_wzts wrote:W przeciwnym razie to wróżenie z fusów.
piracik wrote:Nie widzę sensu przegadywania się z Tobą w tej sprawie.
Masz wystarczająco duże doświadczenie. Znasz napewno nie jeden dom i nie jedną instalację obsługiwałeś.
Zapewne masz rację i wiesz o czym piszesz.
piracik wrote:Tak na szybko podrzucam wyniki z kalkulatora na cieplowlasciwe.pl
Przyjąłem nieogrzewany lokal obok i pod mieszkaniem, oraz jedną ścianę zewnętrzną.