Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy

p.kaczmarek2 06 May 2020 19:00 2373 14
Renex
  • Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy
    Witajcie moi drodzy
    Przetestuję i opiszę tutaj ogólnodostępny w sprzedaży tester monitorów VGA oferujący 15 różnych rodzajów sygnału wyjściowego (kilka różnych rozdzielczości, częstotliwości, kilka wzorców testowych). Pokażę zdjęcia demonstrujące działanie każdego z jego trybów pracy oraz dodatkowo zmierzę ile zużywa on prądu i przyjrzę się płytce.

Zakup testera monitorów VGA
    Opisywany tutaj produkt jest dostępny w różnych sklepach online typu Aliexpress/eBay pod nazwą VGA Signal Generator LCD Tester 15 Signal Output USB & Battery Dual Power Supply.
    Kosztuje jakieś 5$, czyli na nasze około 20 zł.
    Dostępna jest też jego druga wersja, z gniazdem na DC Jack, której ja nie testowałem ale zdaje się że to jest zasadniczo to samo:
    Po zakupie produkt dostajemy luzem, oczywiście paczką bez śledzenia. Nie ma dołączonej do niego żadnej instrukcji i jedyne informacje jakie o nim mamy to to, co jest na płytce i w opisie ofert sprzedaży:
    Quote:

Voltage:9V DC or USB Power (Not include)
    Weight:27g
    Size: 60*30mm
    Output: Standard VGA/XGA RGBHV signal on an HD15F connector(15 pin D connector)Resolutions: 640 x 480, 60 Hz 75Hz. 800 x 600, 75 Hz. 1024 x 768,75 Hz.
    Features:
    -Perfectly designed for on-site maintenance personnel,support the multimeter with 9V battery and USB power supply, light volume, convenient to carry.
    -ICan produce 15 different parameters and different resolution VGA signals, suitable for all kinds of different performance monitor.
    -It is a Simple and compact VGA/XGA color generator. -A unique, practical product for testing and adjusting VGA/SVGA/XGA display devices such as monitors, projectors, etc. In the four most common VGA resolution modes - 640x480, 800x600, 1024x768 and HV8-1,HV8-2,HV8-4 and HV8-8
    Package includes:
    1PCS 15 Pin Signal Output VGA Signal Generator LCD Display Tester DC&USB Power Supply

Uruchomienie, pierwsze wrażenia
    Tester VGA postanowiłem zasilić z baterii 9V (popularnej 6F22):
    Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy
    Co ciekawe, wiecie że ta bateria potocznie nazywa się "transistor 9V"?
    To "transistor" w nazwie bierze się to stąd, że pojawiła się ona na rynku wraz z rozwojem radia tranzystorowego.
    Generator sygnału ma na płytce jeszcze złącze USB, ale jest to złącze żeńskie (!) i raczej nie miałem takiego kabla by cokolwiek tam podłączyć. I prędzej mam wrażenie, że te złącze to jest raczej taki bonus dla nas, bo na płytce i tak jest stabilizator 5V i jego wyjście jest do tego złącza podłączone... zresztą sami sprzedający w opisie ofert podkreślają, że to jest "output USB".
    Przy podłączaniu baterii polecam uważać by nie pomylić biegunowości, bo na PCB nie widzę żadnego zabezpieczenia więc nawet chwilowy impuls 9V o odwróconej biegunowości mógłby zaszkodzić płytce:
    Całość włącza się przyciskiem znajdującym się na płytce, wtedy też zapala się wyświetlacz:
    Wtedy też na złączu USB pojawia się 5V z którego możemy skorzystać (choć nie wiem w jakim celu):
    Przyciski na płytce służą oczywiście do przełączania trybów, wyświetlacz 7-segmentowy pokazuje dla nich kolejne cyfry a potem litery (A oznacza 10, B 11, itp).
    Zaraz przedstawię testy już z monitorami, ale zaraz jeszcze jedna ważna sprawa - czyli pomiary zużycia prądu.

Zużycie prądu
    Pierwsze co chciałem sprawdzić to zużycie prądu przy wyłączonym generowaniu VGA - tzn. czy przycisk całkiem odcina baterie, czy też może pozostawia regulator napięcia włączony i powoli zużywa baterie:
    Na szczęście przycisk całkiem odcina baterie - czyli plus dla tego produktu. Możecie bezpiecznie zostawić go na półce bez odpinania zasilania.
    Kolejne co sprawdziłem to zużycie prądu już po włączeniu, ale jest ono różne w zależności od trybu (i nie jest to związane tylko z wyświetlaczem 7-segmentowym, lecz z samą generacją VGA).
    Tryb 1 - zużycie prądu:
    Tryb 2 - zużycie prądu:
    Tryb 4 - zużycie prądu:
    Tryb 5 - zużycie prądu:
    Tryb 6 - zużycie prądu:
    Tryb 7 - zużycie prądu:
    Jak widać na powyższych zdjęciach, zużycie prądu waha się od 25mA do 50mA w zależności od wybranego trybu. Zużycie prądu zmienia się też w trakcie każdego animowanego trybu w zależności od tego co się wyświetla.

Przyglądamy się płytce
    Teraz pora przyjrzeć się dokładnie płytce i zorientować się jak ten układ jest zrealizowany:
    Sercem układu jest 8-bitowy mikrokontroler PIC16F84A produkcji Microchipa taktowany rezonatorem kwarcowym 12MHz:
    Jego parametry:
    Jak widać wcale nie potrzeba żadnych nowoczesnych układów by generować proste testowe wzorce VGA.
    Obok mikrokontrolera znajduje się 74HC164D wraz z rezystorami:
    Jest to oczywiście rejestr przesuwny:
    To poprzez ten rejestr przesuwny mikrokontroler steruje wyświetlaczem. Ten rejestr przesuwny nie bierze wcale udziału w procesie tworzenia sygnału VGA, on po prostu "daje dodatkowe piny" dla mikrokontrolera, by ten mógł sterować wyświetlaczem 7-segmentowym.
    Na płytce znajduje się jeszcze 78L05, czyli regulator napięcia 5V:
    To z niego się bierze 5V dla PICa, bezpośrednie podłączenie tego mikrokontrolera pod 9V by go po prostu uszkodziło.
    Na spodzie płytki mamy jeszcze rozpiskę dostępnych trybów ale niestety nie jest ona w języku który zna dużo elektroników z naszego kraju:

Test z telewizorem i monitorem
    Do testowania generatora sygnału VGA użyłem dwóch urządzeń:
    - monitora DELL 1703FP
    - telewizora LG42LE4500
    Zdjęcia tabliczek znamionowych użytego TV i monitora:
    Poniżej przedstawię opis każdego z trybów (bo w zasadzie tego nigdzie nie ma - na PCB jest po chińsku) oraz zdjęcia z działania. Pierwsze zdjęcie/zdjęcia będą z monitora Dell, a kolejne z telewizora LG.
    Tryb 1 (640x480, 60Hz, biały ekran):
    Tryb 2 (640x480, 75Hz, biały ekran):
    Tryb 3 (800x600, 75Hz, biały ekran):
    Tryb 4 (800x600, 75Hz, czerwony ekran):
    Tryb 5 (800x600, 75Hz, zielony ekran):
    Tryb 6 (800x600, 75Hz, niebieski ekran):
    Tryb 7 (800x600, 75Hz, paleta kolorów):
    Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy
    Tryb 8 (640x480, 60Hz, czarno-biała krata):
    Tryb 9 (800x600, 75Hz, dwuklatkowa animacja: pasy):
    Ta animacja składa się z dwóch klatek, zmieniają się co jakąś sekundę. Te pasy się nie przesuwają, po prostu się przełączaja.
    Tryb A (10) (800x600, 75Hz, dwuklatkowa animacja: czarny ekran/dwa cienkie pasy):
    Tak jak w poprzednim trybie - prosta animacja, dwie klatki.
    Tryb B (11) (1024x768, 60Hz, biały ekran):
    Tryb C (12) (HV8-1, 48Hz, niewspierane przez moje monitory):
    Tryb D (13) (HV8-2, 77Hz, biały ekran):
    Tryb E (14) (HV8-4, 106Hz, niewspierane przez moje monitory):
    Tryb F (15) (HV8-8, 165Hz, niewspierane przez moje monitory):

Testy z przejściówką VGA->HDMI
    Testy te wykonałem dzięki sugestii użytkownika @madamsz1 i dodałem do tego tematu nieco później; tutaj je szczegółowo opiszę.
    Szukałem jakiejś dobrej przejściówki VGA->HDMI i zdecydowałem się na Lanberg Adapter VGA za 56 zł z polskiego sklepu online:
    Opis jego z oferty:
    Podobno wspiera HDMI Standard (720p/1080i) - zaraz to sprawdzimy.
    Ten adapter wymaga podłączenia USB ale tylko do zasilania. Sygnał video idzie oczywiście poprzez VGA. Złącze minijack jest dla audio.
    Paczka przyszła dość szybko:
    W środku nie było żadnej instrukcji, tylko sam adapter oraz dodatkowy przewód USB (niezbędna dla zasilania):
    W tym momencie aż prosiło się wykorzystać wcześniej wspomniane wyjście 5V USB od testera VGA, tak też zrobiłem:
    Rozpocząłem testy z wcześniej wspomnianym telewizorem LG42LE4500.
    Na początku zauważyłem, że adapter widziany jest jako HDMI przez telewizor dopiero po włączeniu zasilania:
    Następnie okazało się, że... żaden z trybów testera VGA w takiej konfiguracji nie działa:
    Od razu moje podejrzenie padło na zasilanie konwertera. Pewnie te złącze USB z płytki testera nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego prądu. Podłączyłem więc konwerter VGA->HDMI do szybko pożyczonego na tę potrzebę power banku:
    Przy okazji też sprawdziłem jego pobór prądu:
    Sam konwerter VGA->HDMI pobiera 0.13A. Na szczęście po zasileniu go w ten sposób wszystko zaczęło działać.
    Poniżej umieszczam zdjęcia z różnych trybów. Zasadniczo to działało tylko to samo co przy bezpośrednim podłączeniu VGA, za wyjątkiem trybu 'C' który tutaj przy HDMI też zaczął działać.
    Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy
    Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy Recenzja produktu - tester monitorów VGA z wieloma trybami pracy
    Tryby wizualnie odpowiadają tym opisanym wcześniej, więc tu już ich nie numeruję, ale ich numer też można sprawdzić na samym zdjęciu (jest widoczny na wyświetlaczu na płytce testera - wystarczy powiększyć).
    Na koniec dodatkowo sprawdziłem, czy przejściówka VGA->HDMI działa z laptopem który ma wyjście VGA - oczywiście działa, lecz zajmuje jeden slot USB na zasilanie:
    Więc odpowiadając na pytanie użytkownika @madamsz1:
    madamsz1 wrote:
    Próbowałeś to podpiąć przez adapter i do HDMI ?.
    Tak jakiś prosty VGA do HDMI - ciekawe jak z jakością obrazu.

Z przedstawionym tutaj adapterem wszystko działa - a nawet działa o jeden tryb więcej, tryb 'C' czyli HV8-1, 48Hz. Problemów z jakością obrazu nie zauważyłem. Jedynie należy oprzeć się pokusie zasilania konwertera VGA->HDMI z płytki testera gdyż wtedy nic nie zadziała. Trochę szkoda, bo w zasadzie to było jedyne sensowne zastosowanie tego portu z płytki testera jakie widziałem - a skoro nawet tutaj nie działa, to naprawdę nie wiem po co producent go tam umieścił.

Podsumowanie
    Uważam, że ten produkt nie jest zły jak na swoją cenę. Oferuje różne tryby pracy pozwalające dość dobrze sprawdzić czy monitor VGA (wraz z kablem!) działa poprawnie. Zrealizowany jest też w dość dobry sposób i jedyne co mnie dziwi, to te złącze USB... Mimo wszystko myślę, że na pewno się on przyda co najmniej tym osobom które czasem naprawiają monitory itp.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex
    madamsz1
    Level 39  
  • Renex
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    madamsz1 wrote:

Przyznam szczerze, że dokładnie to samo mi przeszło przez myśl jak to testowałem, ale od razu zorientowałem się, że zasadniczo nie spotkałem się do tej pory z żadnym adapterem VGA->HDMI.

HDMI->VGA jak najbardziej, właściwie to używam nawet jednego takiego w tym momencie (mam przez niego do złącza HDMI z komputera podłączony monitor na VGA), ale VGA -> HDMI nie. Ale może polecisz jakiś? Może bym go zamówił i sprawdził, wtedy zaktualizuję pierwszy post.
    zgierzman
    Level 31  
    p.kaczmarek2 wrote:
    jedyne co mnie dziwi, to te złącze USB...

Może w zamyśle miało służyć do zasilania układu? W nazwie jest "USB & Battery Dual Power Supply."

Tyle że kable USB A <-> USB A z dwoma wtykami nie są popularne (choć da się kupić...). Może jakiś niekumaty dał takie gniazdo na płytkę zamiast mini/micro/C ?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    zgierzman wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:

Może w zamyśle miało służyć do zasilania układu? W nazwie jest "USB & Battery Dual Power Supply."

No tak, ale jeśli byśmy przez nie zasilili, to wtedy po stronie OUT od 78L05 będzie 5V z USB, a po stronie IN nie będzie podłączone nic... a to raczej nie jest preferowana sytuacja... chociaż najlepiej sprawdzić co o tym piszą w nocie katalogowej. Udało mi się znaleźć tyle:
    Źródło: https://www.sparkfun.com/datasheets/Components/LM7805.pdf
    "greater than approximately 7V" - więc może i nie jest aż tak źle...

madamsz1 wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:
    Ale może polecisz jakiś?

Coś takiego kiedyś obiło mi się o oczy, ale nie próbowałem:
    https://sklepwideo.pl/konwerter-vga-hdmi-spva-h01-p-7476.html
    na znanym :) portalu są tańsze, chociaż i tak sporo droższe od tego generatora

Niby pokrywa się z rozdzielczościami z testera, ale zobaczymy...
    Quote:
    Obsługiwane rozdzielczości:
    1920 x 1080 @ 60Hz
    1360 x 768 @ 60Hz
    1280 x 1024 @ 60Hz
    1024 x 768 @ 60Hz
    1280 x 720 @ 60Hz
    1280 x 768 @ 60Hz 72Hz 75Hz
    800 x 600 @ 60Hz 72Hz 75Hz
    640 x 480 @ 60Hz 72Hz 75Hz

Swoją drogą ten konwerter VGA->HDMI który zalinkowałeś potrzebuje też zasilania USB a recenzowany tu generatorek VGA akurat ma złącze dające 5V na USB, jak znalazł.
    xamrex
    Level 28  
    zgierzman wrote:
    p.kaczmarek2 wrote:

Tyle że kable USB A <-> USB A z dwoma wtykami nie są popularne (choć da się kupić...). Może jakiś niekumaty dał takie gniazdo na płytkę zamiast mini/micro/C ?

Skoro po włączeniu zasilania jest tam 5V, to służy te gniazdo do ładowania (czegokolwiek - np. telefonu).
    Czyli za pomocą baterii 9V możesz podładować urządzenia działające na USB -> aż się zastanawiam jaka jest wydajność tego, i o ile podładujesz telefon 9V baterią, i po co coś takiego w urządzeniu do testowaniu monitorów ;-)
    mkpl
    Level 37  
    Urządzenie spóźnione dobrych kilka lat.
    W identycznym zastosowaniu świetnie sprawdza się Raspberry Pi + adapter HDMI -> VGA. Da się na tym ogarnąć zwykłe wejście video, HDMI, VGA i DVI
    strucel
    Level 34  
    Pokaż mi Raspberry Pi + adapter HDMI -> VGA za 4,5$, a i tak to podrożało bo parę lat temu za wersję bez wyswietlacza 12zł z przesyłką zapłaciłem. Jeśli zaś chodzi o tę funkcjonalność uzyskaną "przy okazji" to programator rt809f po podłaczeniu tylko zasilania wystawia na wyjściu vga (i chyba hdmi) sygnał testow
    przełaczany mikroswitchem - kilka plansz, ale dodatkowa funkcja w zasadzie uzyskana za darmo.
    andrzejlisek
    Level 29  
    mkpl wrote:
    Urządzenie spóźnione dobrych kilka lat.
    W identycznym zastosowaniu świetnie sprawdza się Raspberry Pi + adapter HDMI -> VGA. Da się na tym ogarnąć zwykłe wejście video, HDMI, VGA i DVI

Faktycznie, pomysł jeszcze pamięta monitory CRT, w których tryby wyświetlający na przemian białe i czarne pasy lub biały i czarny obraz służył do regulacji czegoś, co źle ustawione sprawiało, że wielkość obrazu zależał od jego jasności. O ile pamiętam jest to związane z wysokim napięciem anodowym, ale nie mogę na szybo sie doszukac, co to jest za zjawisko i czym jest ono spowodowane.

Do autora: Czy możesz wymienić wszystkie tryby,również te, których nie wyświetla Twój monitor? Jak próbuję wyszukać hasło "HV8-1" lub "HV8-3" to albo kieruje do tego tematu, albo do tego urządzenia.
    ojciec
    Level 34  
    To bardzo stary projekt tego testera,, ten z AVT też powstał w oparciu o niego:
    Link

Można porównać czy dokładnie jest to samo

Podłączyć LEDa z rezystorem (lub buzer z generatorem) pod pin2 i będzie wiadomo czy to ten sam kod.

W załączniku wersja z sterowaniem wyświetlaczem przez SN74164, była jeszcze wersja z sterowaniem przez 514ИД4А
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    xamrex wrote:

Czyli za pomocą baterii 9V możesz podładować urządzenia działające na USB -> aż się zastanawiam jaka jest wydajność tego, i o ile podładujesz telefon 9V baterią, i po co coś takiego w urządzeniu do testowaniu monitorów ;-)

Coś więcej o tym przeczytasz w nocie katalogowej stabilizatora który tam jest (78L05):
    Poniżej masz też "peak output current".

andrzejlisek wrote:

Do autora: Czy możesz wymienić wszystkie tryby,również te, których nie wyświetla Twój monitor? Jak próbuję wyszukać hasło "HV8-1" lub "HV8-3" to albo kieruje do tego tematu, albo do tego urządzenia.

Rzeczywiście, też zwróciłem na to uwagę.
    Zasadniczo to nie wiem jaki to jest tryb, żaden ze sprzedających nie dał nigdzie więcej informacji a pytanie ich o to raczej nie ma sensu - z doświadczenia wiem, że oni i tak nie wiedzą co sprzedają.
    Ale ja te oznaczenie HV zinterpretowałem jako stosunek Horizontal do Vertical.
    Tak jak np. w tej tabelce:
    Tylko że nawet wtedy te wartości ("HV8-1,HV8-2,HV8-4 and HV8-8") wydają się być dość egzotyczne. Można by pomyśleć, żę HV8-1 to obraz którego ilość linii horyzontalnych jest 8 razy większa od tych vertical.

EDIT: Jednak nie "HV8-3", tylko "HV8-4", do tematu wkradła się literówka. Dzięki za zwrócenie uwagi, @andrzejlisek.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Dawniej ten temat mnie bardziej interesował i bardzo dobrze pamiętam monitory i telewizory CRT. Chciałem listę trybów tego konkretnego urządzenia, a nie przykładową, w której demonstrujesz prawdopodobne znaczenie HV. Pamiętam też program PowerStrip, w którym można było dokładnie ustawić parametry według potrzeb i ograniczeniem były tylko możliwości techniczne karty graficznej.

Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku sygnału analogowego, o możliwości wyświetlania obrazu tak naprawdę decyduje:
    - Ilość wszystkich linii obrazu, ona jest zawsze trochę większa od rozdzielczości pionowej, podobnie, jak w telewizji PAL jest 625 wszystkich linii i 576 linii obrazowych.
    - Częstotliwość odświeżania pionowego z poziomego (przy zadanej ilości linii jedna częstotliwość wynika z drugiej).
    - Czy obraz jest z przeplotem, czy bez przeplotu.

Z powyższego wynika, że jak Twój generator ma powiedzmy rozdzielczości 160x480, 640x480, 1024x480 i 2048x480, wszystkie zajmują 500 linii obrazowych i częstotliwość odświeżania jest 60Hz, to monitor bez problemu wyświetli obraz, jedynie proporcje nie będą zachowane, a przy wyższych rozdzielczościach pionowe linie nie będą wyraźne. W każdym przypadku monitor potraktuje sygnał jako 640x480. Wobec tego, te tryby, których monitor nie może wyświetlić, to możliwe, że to są tryby z przeplotem lub z bardzo nietypowymi częstotliwościami odświeżania lub ilościami linii.

Nie jestem tego pewien, ale wydaje mi się, że monitory CRT były bardziej "tolerancyjne" na naciąganie parametrów obrazu, ale tego nie jestem pewien.
    Korzystając z doświadczeń swego czasu zrobiłem taki eksperyment: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5284731 . Oczywiście nie używałem tego do pracy, tylko podłączyłem, stwierdziłem, że się da, założyłem temat i rozłączyłem.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Mała aktualizacja.

madamsz1 wrote:

Sprawdziłem jak zachowa się z takim adapterem, pierwszy post zaktualizowałem, patrz pierwszy post - akapit "Testy z przejściówką VGA->HDMI".
    madamsz1
    Level 39  
    Super. I tym sposobem mamy za całkiem rozsądnie pieniądze fajny tester.