Witajcie moi drodzy
Przetestuję i opiszę tutaj ogólnodostępny w sprzedaży tester monitorów VGA oferujący 15 różnych rodzajów sygnału wyjściowego (kilka różnych rozdzielczości, częstotliwości, kilka wzorców testowych). Pokażę zdjęcia demonstrujące działanie każdego z jego trybów pracy oraz dodatkowo zmierzę ile zużywa on prądu i przyjrzę się płytce.
Zakup testera monitorów VGA
Opisywany tutaj produkt jest dostępny w różnych sklepach online typu Aliexpress/eBay pod nazwą VGA Signal Generator LCD Tester 15 Signal Output USB & Battery Dual Power Supply.

Kosztuje jakieś 5$, czyli na nasze około 20 zł.
Dostępna jest też jego druga wersja, z gniazdem na DC Jack, której ja nie testowałem ale zdaje się że to jest zasadniczo to samo:

Po zakupie produkt dostajemy luzem, oczywiście paczką bez śledzenia. Nie ma dołączonej do niego żadnej instrukcji i jedyne informacje jakie o nim mamy to to, co jest na płytce i w opisie ofert sprzedaży:
Quote:
Voltage:9V DC or USB Power (Not include)
Weight:27g
Size: 60*30mm
Output: Standard VGA/XGA RGBHV signal on an HD15F connector(15 pin D connector)Resolutions: 640 x 480, 60 Hz 75Hz. 800 x 600, 75 Hz. 1024 x 768,75 Hz.
Features:
-Perfectly designed for on-site maintenance personnel,support the multimeter with 9V battery and USB power supply, light volume, convenient to carry.
-ICan produce 15 different parameters and different resolution VGA signals, suitable for all kinds of different performance monitor.
-It is a Simple and compact VGA/XGA color generator. -A unique, practical product for testing and adjusting VGA/SVGA/XGA display devices such as monitors, projectors, etc. In the four most common VGA resolution modes - 640x480, 800x600, 1024x768 and HV8-1,HV8-2,HV8-4 and HV8-8
Package includes:
1PCS 15 Pin Signal Output VGA Signal Generator LCD Display Tester DC&USB Power Supply
Uruchomienie, pierwsze wrażenia
Tester VGA postanowiłem zasilić z baterii 9V (popularnej 6F22):

Co ciekawe, wiecie że ta bateria potocznie nazywa się "transistor 9V"?

To "transistor" w nazwie bierze się to stąd, że pojawiła się ona na rynku wraz z rozwojem radia tranzystorowego.
Generator sygnału ma na płytce jeszcze złącze USB, ale jest to złącze żeńskie (!) i raczej nie miałem takiego kabla by cokolwiek tam podłączyć. I prędzej mam wrażenie, że te złącze to jest raczej taki bonus dla nas, bo na płytce i tak jest stabilizator 5V i jego wyjście jest do tego złącza podłączone... zresztą sami sprzedający w opisie ofert podkreślają, że to jest "output USB".
Przy podłączaniu baterii polecam uważać by nie pomylić biegunowości, bo na PCB nie widzę żadnego zabezpieczenia więc nawet chwilowy impuls 9V o odwróconej biegunowości mógłby zaszkodzić płytce:

Całość włącza się przyciskiem znajdującym się na płytce, wtedy też zapala się wyświetlacz:

Wtedy też na złączu USB pojawia się 5V z którego możemy skorzystać (choć nie wiem w jakim celu):

Przyciski na płytce służą oczywiście do przełączania trybów, wyświetlacz 7-segmentowy pokazuje dla nich kolejne cyfry a potem litery (A oznacza 10, B 11, itp).
Zaraz przedstawię testy już z monitorami, ale zaraz jeszcze jedna ważna sprawa - czyli pomiary zużycia prądu.
Zużycie prądu
Pierwsze co chciałem sprawdzić to zużycie prądu przy wyłączonym generowaniu VGA - tzn. czy przycisk całkiem odcina baterie, czy też może pozostawia regulator napięcia włączony i powoli zużywa baterie:

Na szczęście przycisk całkiem odcina baterie - czyli plus dla tego produktu. Możecie bezpiecznie zostawić go na półce bez odpinania zasilania.
Kolejne co sprawdziłem to zużycie prądu już po włączeniu, ale jest ono różne w zależności od trybu (i nie jest to związane tylko z wyświetlaczem 7-segmentowym, lecz z samą generacją VGA).
Tryb 1 - zużycie prądu:

Tryb 2 - zużycie prądu:

Tryb 4 - zużycie prądu:

Tryb 5 - zużycie prądu:

Tryb 6 - zużycie prądu:

Tryb 7 - zużycie prądu:

Jak widać na powyższych zdjęciach, zużycie prądu waha się od 25mA do 50mA w zależności od wybranego trybu. Zużycie prądu zmienia się też w trakcie każdego animowanego trybu w zależności od tego co się wyświetla.
Przyglądamy się płytce
Teraz pora przyjrzeć się dokładnie płytce i zorientować się jak ten układ jest zrealizowany:

Sercem układu jest 8-bitowy mikrokontroler PIC16F84A produkcji Microchipa taktowany rezonatorem kwarcowym 12MHz:

Jego parametry:

Jak widać wcale nie potrzeba żadnych nowoczesnych układów by generować proste testowe wzorce VGA.
Obok mikrokontrolera znajduje się 74HC164D wraz z rezystorami:

Jest to oczywiście rejestr przesuwny:

To poprzez ten rejestr przesuwny mikrokontroler steruje wyświetlaczem. Ten rejestr przesuwny nie bierze wcale udziału w procesie tworzenia sygnału VGA, on po prostu "daje dodatkowe piny" dla mikrokontrolera, by ten mógł sterować wyświetlaczem 7-segmentowym.
Na płytce znajduje się jeszcze 78L05, czyli regulator napięcia 5V:

To z niego się bierze 5V dla PICa, bezpośrednie podłączenie tego mikrokontrolera pod 9V by go po prostu uszkodziło.
Na spodzie płytki mamy jeszcze rozpiskę dostępnych trybów ale niestety nie jest ona w języku który zna dużo elektroników z naszego kraju:

Test z telewizorem i monitorem
Do testowania generatora sygnału VGA użyłem dwóch urządzeń:
- monitora DELL 1703FP
- telewizora LG42LE4500
Zdjęcia tabliczek znamionowych użytego TV i monitora:

Poniżej przedstawię opis każdego z trybów (bo w zasadzie tego nigdzie nie ma - na PCB jest po chińsku) oraz zdjęcia z działania. Pierwsze zdjęcie/zdjęcia będą z monitora Dell, a kolejne z telewizora LG.
Tryb 1 (640x480, 60Hz, biały ekran):

Tryb 2 (640x480, 75Hz, biały ekran):

Tryb 3 (800x600, 75Hz, biały ekran):

Tryb 4 (800x600, 75Hz, czerwony ekran):

Tryb 5 (800x600, 75Hz, zielony ekran):

Tryb 6 (800x600, 75Hz, niebieski ekran):

Tryb 7 (800x600, 75Hz, paleta kolorów):

Tryb 8 (640x480, 60Hz, czarno-biała krata):

Tryb 9 (800x600, 75Hz, dwuklatkowa animacja: pasy):
Ta animacja składa się z dwóch klatek, zmieniają się co jakąś sekundę. Te pasy się nie przesuwają, po prostu się przełączaja.

Tryb A (10) (800x600, 75Hz, dwuklatkowa animacja: czarny ekran/dwa cienkie pasy):
Tak jak w poprzednim trybie - prosta animacja, dwie klatki.

Tryb B (11) (1024x768, 60Hz, biały ekran):

Tryb C (12) (HV8-1, 48Hz, niewspierane przez moje monitory):

Tryb D (13) (HV8-2, 77Hz, biały ekran):

Tryb E (14) (HV8-4, 106Hz, niewspierane przez moje monitory):

Tryb F (15) (HV8-8, 165Hz, niewspierane przez moje monitory):

Testy z przejściówką VGA->HDMI
Testy te wykonałem dzięki sugestii użytkownika @madamsz1 i dodałem do tego tematu nieco później; tutaj je szczegółowo opiszę.
Szukałem jakiejś dobrej przejściówki VGA->HDMI i zdecydowałem się na Lanberg Adapter VGA za 56 zł z polskiego sklepu online:

Opis jego z oferty:

Podobno wspiera HDMI Standard (720p/1080i) - zaraz to sprawdzimy.
Ten adapter wymaga podłączenia USB ale tylko do zasilania. Sygnał video idzie oczywiście poprzez VGA. Złącze minijack jest dla audio.
Paczka przyszła dość szybko:

W środku nie było żadnej instrukcji, tylko sam adapter oraz dodatkowy przewód USB (niezbędna dla zasilania):

W tym momencie aż prosiło się wykorzystać wcześniej wspomniane wyjście 5V USB od testera VGA, tak też zrobiłem:

Rozpocząłem testy z wcześniej wspomnianym telewizorem LG42LE4500.
Na początku zauważyłem, że adapter widziany jest jako HDMI przez telewizor dopiero po włączeniu zasilania:

Następnie okazało się, że... żaden z trybów testera VGA w takiej konfiguracji nie działa:

Od razu moje podejrzenie padło na zasilanie konwertera. Pewnie te złącze USB z płytki testera nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego prądu. Podłączyłem więc konwerter VGA->HDMI do szybko pożyczonego na tę potrzebę power banku:

Przy okazji też sprawdziłem jego pobór prądu:

Sam konwerter VGA->HDMI pobiera 0.13A. Na szczęście po zasileniu go w ten sposób wszystko zaczęło działać.
Poniżej umieszczam zdjęcia z różnych trybów. Zasadniczo to działało tylko to samo co przy bezpośrednim podłączeniu VGA, za wyjątkiem trybu 'C' który tutaj przy HDMI też zaczął działać.

Tryby wizualnie odpowiadają tym opisanym wcześniej, więc tu już ich nie numeruję, ale ich numer też można sprawdzić na samym zdjęciu (jest widoczny na wyświetlaczu na płytce testera - wystarczy powiększyć).
Na koniec dodatkowo sprawdziłem, czy przejściówka VGA->HDMI działa z laptopem który ma wyjście VGA - oczywiście działa, lecz zajmuje jeden slot USB na zasilanie:

Więc odpowiadając na pytanie użytkownika @madamsz1:
madamsz1 wrote:Próbowałeś to podpiąć przez adapter i do HDMI ?.
Tak jakiś prosty VGA do HDMI - ciekawe jak z jakością obrazu.
Z przedstawionym tutaj adapterem wszystko działa - a nawet działa o jeden tryb więcej, tryb 'C' czyli HV8-1, 48Hz. Problemów z jakością obrazu nie zauważyłem. Jedynie należy oprzeć się pokusie zasilania konwertera VGA->HDMI z płytki testera gdyż wtedy nic nie zadziała. Trochę szkoda, bo w zasadzie to było jedyne sensowne zastosowanie tego portu z płytki testera jakie widziałem - a skoro nawet tutaj nie działa, to naprawdę nie wiem po co producent go tam umieścił.
Podsumowanie
Uważam, że ten produkt nie jest zły jak na swoją cenę. Oferuje różne tryby pracy pozwalające dość dobrze sprawdzić czy monitor VGA (wraz z kablem!) działa poprawnie. Zrealizowany jest też w dość dobry sposób i jedyne co mnie dziwi, to te złącze USB... Mimo wszystko myślę, że na pewno się on przyda co najmniej tym osobom które czasem naprawiają monitory itp.
Cool? Ranking DIY