Dziś prezentuję tu kolejny element mojego zestawu audio. Jest nim stereofoniczny tuner FM, choć w zasadzie jest to tuner z zegarem, zdecydowałem się bowiem na powiększenie funkcjonalności urządzenia, wbudowując w nim także zegar, dzięki czemu jest możliwość wyświetlenia aktualnego czasu zarówno podczas pracy, jak i czuwania tunera oraz użycia alarmu w dwóch opcjach; pierwszą jest sygnał dźwiękowy o zadanej godzinie, zaś drugą włączenia zarówno tuner jak i wzmacniacza, bowiem w tej opcji jest wysyłana odpowiednia komenda do przedwzmacniacza.
Sam tuner to przerobiona płyta główna z AS-502 Diora (kupiłem kiedyś takie urządzenie ze zdewastowaną obudową na znanym portalu aukcyjnym).
Z oryginalnej płyty głównej tunera Diory wymontowałem cały tor AM, którego nie zamierzałem używać oraz przerobiłem sekcją zasilania:
-zrezygnowałem z TDA 8138
-wmontowałem stabilizator 7815 i usunąłem prostownik dostarczający napięcia dla sekcji 5 V, którego tutaj nie potrzebowałem.

Na płytce sterowania, którego sercem jest AVR ATmega162, oprócz wspomnianego wcześniej układu zegara zrealizowanego na układzie PCF8583 (z podtrzymaniem zasilania na superkondensatorze), jest także blok detekcji RDS na układzie TDA7330, dzięki czemu uzyskałem kolejne powiększenie funkcjonalności; możliwość wyświetlania nazwy stacji, oraz tekstów na wyświetlaczu.
Wstępnie miałem użyć wyświetlacza LCD i dlatego widoczne są na tej płytce układy regulacji kontrastu i załączania podświetlenia, jednak dzięki temu, że udało mi się nabyć w dobrej cenie wyświetlacze OLED - docelowo zastosowałem taki wyświetlacz. Pierwotnie tuner miał być sterowany tylko przyciskami, ale zdecydowałem, że lepiej będzie wykorzystać także enkoder obrotowy.
Tuner oczywiście sterowany jest także zdalnie, a komendy docierają do niego z przedwzmacniacza, w którym jest wbudowany odbiornik IR.
Na płycie sterownika jest także zasilacz stabilizowany 5 V dla zawartych tam układów oraz przekaźnik załączający zasilanie dla płyty głównej tunera.

Program sterujący został napisany w Bascomie.
Tuner ma funkcję zegara, więc możliwe jest chwilowe (ok 10s) wyświetlenie aktualnej godziny podczas słuchania audycji radiowej. Funkcja załączana jest z pilota zdalnego sterowania, natomiast podczas czuwania tunera to, czy wyświetlany jest czas zależy od wybranej opcji - lokalnie lub zdalnie.
Tuner otrzymał pamięć 20 stacji i ma on dwa tryby strojenia: ręczny i automatyczny. Przy tym drugim wykorzystane są dane odczytywane z układu TEA6100 i dzięki tym danym tuner także wyświetla poziom sygnału na wyświetlaczu.
Procedurę obsługi RDSu zaczerpnąłem z tej strony: Link
Przerobiłem ją nieco pod potrzeby mojego projektu.
Tuner ma dwa tryby RDS-u:
-w pierwszym trybie, w pierwszej linii wyświetlacza wyświetlane są: nr programu, poziom sygnału, odbierana częstotliwość i sygnalizator stereo/mono, natomiast w drugiej linii wyświetlana jest wówczas nazwa stacji odczytana z RDS-u.
-w drugim trybie RDS-u, w pierwszej linii wyświetlacz w miejscu, gdzie wcześniej wyświetlana była odbierana częstotliwość - wyświetla jest nazwa stacji, natomiast w drugiej linii w sposób przesuwny wyświetlany jest odebrany radio-tekst.
Niestety na razie nie zamieszczam zdjęć przedstawiających pracujący wyświetlacz. Zdjęcia bowiem wykonywałem puki co, przy małej ilości naturalnego światła i musiałem wspomagać je lampą błyskową, która niestety skutecznie tłumiła wyświetlacz.
Aby dopasować do reszty mojego zestawu także to urządzenie otrzymało obudowę o szerokości 350 mm, uzyskaną z odzysku i dostosowaną w analogiczny sposób, jak w poprzednich prezentowanych projektach.
Konstrukcja ta podobnie, jak pozostałe w zestawie została w 100% wykonana tylko przeze mnie, domowymi sposobami, bez jakiejkolwiek pomocy osób trzecich.
Jeszcze parę zdjęć przedstawiających fazy budowy:

A poniżej widać, jak tuner prezentuje się z resztą zestawu:

Cool? Ranking DIY