Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle

tytka 08 May 2020 22:48 9303 10
  • Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle

Prezentuję kolejny element mojego zestawu audio, jest nim odtwarzacz CD. Główne komponenty, czyli płyta główna i mechanizm, to produkty firmy MITSUMI, dobrze znane z dyskofonów Fonica serii CDF-00X.
    Dla wszystkich zastanawiających się dlaczego akurat to wybrałem? Odpowiedź jest bardzo prosta, miałem do wykorzystania, bo „wpadł mi w ręce” odtwarzacz Fonica z przytopionym panelem przednim. Poza tym pod względem niezawodności, jest to sprzęt godny uwagi. Nie bez znaczenia były także gabaryty tej płyty głównej.
    (Na zdjęciu słabo widoczne świecenie wyświetlacza, bo zdjęcie z powodu braku naturalnego światła, robione z lampą, która niestety bardzo stłumiła światło wyświetlacza.)

Płyta główna została nieco przerobiona pod potrzeby tego projektu. Główną modyfikacją, na której bardzo mi zależało, była aktywacja wyjścia SPDIF. Wymieniłem więc rezonator kwarcowy serwoprocesora X601 z 8,4672MHz na 16,9344MHz (bo oryginalny uniemożliwiał zadziałanie wyjścia cyfrowego,) oraz usunąłem zworę na płytce serwoprocesora łączącą jego pin 55 z linią +5V, pin ten został podłączony do masy. Te czynności aktywowały wyjście cyfrowe.
    Dodatkowo pod potrzeby projektu zmieniłem kilka złącz, a także nie jako przy okazji jeszcze:
    - kondensatory sprzęgające C701, C702, C709, C710 wymieniłem na bipolarne,
    - kondensatory ceramiczne w filtrze C705-C708 wymieniłem na foliowe,
    - wzmacniacz operacyjny filtra IC702 zamieniłem lepszym,
    - pojemność C711, zmieniłem na 1000uF,
    - pojemności C712 i C713 z ceramicznych 100n, zmieniłem na elektrolityczne 47uF tak jak podaje nota uPD6376,
    - pojemności C905 i C906 zamieniłem na 470uF,
    - zamontowałem C908 i C909, których oryginalnie nie było,
    - dodatkowo równolegle do pojemności C711, C905 i C906, zostały zamontowane kondensatory foliowe 100nF.
    Widać to na fotografiach.

Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle

Jako że aktywowałem wyjście SPDIF na płycie głównej, to powstał także stosowny moduł wyjściowy z wyjściem optycznym i koncentrycznym.

Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle

W nowym bloku wyświetlacza, który wykonałem, wykorzystałem układy ULN2803 i UDN2904. Zasilają one sześć kostek wyświetlaczy siedmio-segmentowych, oraz pozostałe diody sygnalizujące załączone funkcje.

Z racji, że zależało mi na uzyskaniu funkcji Standby, oraz sterowaniu modułu kodem RC5, podczas gdy oryginalnie jest on sterowany kodem NEC, wykonałem dodatkowy moduł sterowania, który to umożliwił. Użyłem w nim mikrokontrolera AVR - ATmega8.
    Tak jak wspomniałem, moduł „uzbraja” odtwarzacz w funkcję Standby, a także tłumaczy przychodzące komendy zdalnego sterowania w standardzie RC5, na akceptowalny przez moduł Mitsumi kod NEC. Postanowiłem też klawiaturę lokalną podpiąć nie do płyty głównej, lecz do dodatkowego kontrolera, który przesyła kody klawiszy w postaci komend NEC do płyty głównej, linią danych IR.
    Wspomnę jeszcze, że zamontowałem w mechanizmie napędu płyty dodatkowy styk wykrywający zamknięciem szuflady, który został podłączony do modułu sterowania. Zrobiłem to po to, aby przy załączeniu funkcji Standby nie została wysunięta szuflada.

Do zasilania urządzenia użyłem oryginalnego transformatora z odtwarzacza Fonica. Wykonałem także moduł zasilania ze stabilizatorem 5V dla modułu sterowania, oraz prostownik i kondensatorami filtrującymi dla zasilania płyty głównej, który jest załączany przekaźnikiem.

Podobnie jak prezentowane wcześniej elementy zestawu, także i ten "upakowane" zostało w obudowę serii MIDI. Dostosowaną w analogiczny sposób, jak w poprzednich prezentowanych projektach.

Ta Konstrukcja także została w 100% wykonana tylko przeze mnie, domowymi sposobami, bez jakiejkolwiek pomocy osób trzecich.

Jeszcze parę zdjęć przedstawiających fazy budowy:

Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle

A poniżej widać jak prezentuje się teraz cały zestaw.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tytka
    Level 21  
    tytka wrote 554 posts with rating 1408, helped 6 times. Live in city Pabianice. Been with us since 2006 year.
    pier
    Level 24  
    Oczywiście piękne konstrukcje. Szkoda że nie Dałeś zdjęć włączonych sprzętów.
    aaanteka
    Level 42  
    Nawet ciekawie to wygląda, poza wyróżniającymi się łbami śrub z nierdzewki. Do lepszego wkomponowania w aluminiowy panel się ich można spróbować ich drobnego piaskowania. Będą wtedy bardziej przypominały strukturę aluminium szczotkowanego. Można nawet po tym zabiegu dodatkowo trochę je podtrawić elektrochemicznie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Skąd masz tyle takich fajnych obudów?
    Oczywiście chodzi mi o spody i górne pokrywy.
    tytka
    Level 21  
    398216 Usunięty wrote:
    Skąd masz tyle takich fajnych obudów?

A już myślałem, że zapytasz: Skąd masz tyle fajnych pomysłów? :)

A obudowy? Powiedzmy, że "poluję" na portalach aukcyjnych na uszkodzone, nieco zdewastowane sprzęty. Ale na tyle zdewastowane aby ich obudowy nie były powgniatane. Odrapane, porysowane mogą być, ale nie powgniatane. Coraz gorzej o to aby za niewielkie pieniądze coś takiego kupić, ale zdarzają się. Faktem jest, że taka obudowa z odzysku wymaga dużego nakładu pracy, ale przecież nad gotową "czystą" obudową też trzeba popracować a jest ona kilka razy droższa od takiej.

pier wrote:
    Szkoda że nie Dałeś zdjęć włączonych sprzętów.

A kolega czytał moją uwagę w nawiasie odnośnie wyświetlaczy? Jak się dobrze przyjrzysz zdjęciom, to zobaczysz, że bardzo słabo widać świecący wyświetlacz CD. Niestety tak jak pisałem, te zdjęcia były robione przy słabym oświetleniu naturalnym więc wspomagałem je lampą błyskową, która skutecznie przytłumiła światło wyświetlaczy. Miałem do wyboru, czytelne wyświetlacze, albo czytelne zdjęcia.
    Będą zdjęcia z wyświetlaczami,

aaanteka wrote:
    Nawet ciekawie to wygląda, poza wyróżniającymi się łbami śrub z nierdzewki.

Niestety, taka była konieczność. Panel nie były robione z nowych profili, lecz była nakładana blacha aluminiowa na stary profil. A samo klejenie nie sprawdzało się, więc są śruby.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    tytka wrote:
    A już myślałem, że zapytasz: Skąd masz tyle fajnych pomysłów?
    Nie zapytałem, bo śledząc Twoje projekty już się do tego przyzwyczaiłem - każdy z nich jest swoistym dziełem sztuki. Od ujednoliconego wzornictwa, poprzez staranne wykonanie i sam pomysł.
    Przyznam się że i ja mam "na sumieniu" podobny zestaw "klocków", jednak w obudowach robionych samodzielnie (blacha Al, kątowniki z duralu, czasem laminat szklany) z tego co aktualnie miałem* na składzie. Też jest wśród klocków CD (na bazie napędu CD z komputera i sterownika z EdW), wzmacniacz, tuner (też wykorzystałem "gotowca" w postaci fabrycznej płyty, z tym, ze ja wykorzystałem taką pozyskana ze zdewastowanego - nie przeze mnie! - T3010) z programatorem (niestety, tylko 4 stacje + ręczne strojenie) i bez AM, magnetofon (M8011 z nową grafiką i podświetleniem licznika) a całość wieńczy wzmacniacz (z LM3886 w końcówce mocy). Całość (wszystkie klocki poza magnetofonem) w rozmiarze 30 cm i wysokości 44mm.
    Tak więc - wiem jakie trudności są przy utrzymaniu założonych wymiarów, stylu, czy wymiarów rozstawienia elementów regulacyjnych, wiem też ile czasem trudu trzeba włożyć by wszystko ze sobą współgrało i było po prostu dobrej jakości, jednak moje klocki przy Twoich to amatorszczyzna... :( Nie powiem, mnie się podobają i grają też niczegowato, nie mniej jednak zazdroszczę Ci Twoich i doceniam kunszt wykonania.

* "miałem" bo z racji na postępujące ograniczenia zdrowotne musiałem zrezygnować z tej "działalności".
    tytka
    Level 21  
    Kolego 398216 Usunięty, nie miałem pojęcia, szczerze rozumiem Twe słowa o chorobie i równie szczerze współczuję, że musiałeś przez to zawiesić swoją pasję. (Mam szwagra, który niestety zapadł na poważną chorobę, która bardzo i szybko ogranicza go ruchowo.)

A Twoje słowa przypomniały mi mój pierwszy "zestaw" audio, chyba z 2009r. Miał on "pod maską" komputerowy napęd CD z przerobionym nieco sterownikiem z EDW, wzmacniacze LM3876, oraz radio na TEA5712 a syntezę na SAA1057. A zestawy głośnikowe według projektu z EP. Niestety zestaw już nie istnieje, choć głośniki są jeszcze w użyciu.
    Znalazłem nawet jakieś zdjęcie.

Piotrek608
    Level 14  
    Gwoli informacji dla kolegów. Bardzo fajnym i znośnym cenowo dawcą obudowy o wymiarze 44x7x32cm są odtwarzacze Cd Kenwood DP1080 i 2080 wystarczy tylko właśnie plaster aluminium np 2mm na przód i można fajne rzeczy wyrzeźbić.
    Same Panele maja z tworzywa sztucznego ale chyba jest to abs albo jakieś inne mocne dziadostwo bo nawet można to gwintować! Z tyłu tylko dwa małe otworki i parka gniazd rca, spód z wytłoczki ale solidnej z 1,5mm stali ocynkowanej, do tego solidne nóżki, miejsca w środku tyle, ze spokojnie można końcówkę mocy 2x100W z solidnym toroidem upchać. polecam!! Sorry za off topic.
    CodeBoy
    Level 29  
    Piotrek608 wrote:
    Gwoli informacji dla kolegów. Bardzo fajnym i znośnym cenowo dawcą obudowy o wymiarze 44x7x32cm są odtwarzacze Cd Kenwood DP1080 i 2080 wystarczy tylko właśnie plaster aluminium np 2mm na przód i można fajne rzeczy wyrzeźbić.
    Same Panele maja z tworzywa sztucznego ale chyba jest to abs albo jakieś inne mocne dziadostwo bo nawet można to gwintować! Z tyłu tylko dwa małe otworki i parka gniazd rca, spód z wytłoczki ale solidnej z 1,5mm stali ocynkowanej, do tego solidne nóżki, miejsca w środku tyle, ze spokojnie można końcówkę mocy 2x100W z solidnym toroidem upchać. polecam!! Sorry za off topic.

Jak już off top, to się podpytam o wysokość, to 7 cm to wewnątrz czy na zewnątrz ?
    znasz ew. coś tak 8 - 9 cm wysokości wew ?
    tytka
    Level 21  
    Wychodząc na przeciw prośbą o zdjęcia sprzętu z pracującymi wyświetlaczami, wykonałem dzisiaj kilka fotek. (Choć wstępnie założyłem, że zrobię to w sobotę.) Nie są rewelacyjne, bo trochę światła brakowało, ale działanie wyświetlaczy widać.

Ogólnie rzecz biorąc, co zobaczycie na zdjęciach, LEDy podświetlające symbole funkcji mają nieco inna barwę i nieco za małą światłość. Rozglądam się więc za lepszymi do tego zastosowania i chcę je wymienić.
    A poniżej przykładowe zdjęcia przedstawiające jak to wygląda.
    (Dla objaśnienia: S - to funkcja SCAN, R- to funkcja REPEAT, M - to funkcja MEMORY)

Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle Odtwarzacz CD do zestawu audio ty.ytka - wariacja z Fonicą w tle