Prezentuję kolejny element mojego zestawu audio, jest nim odtwarzacz CD. Główne komponenty, czyli płyta główna i mechanizm, to produkty firmy MITSUMI, dobrze znane z dyskofonów Fonica serii CDF-00X.
Dla wszystkich zastanawiających się dlaczego akurat to wybrałem? Odpowiedź jest bardzo prosta, miałem do wykorzystania, bo „wpadł mi w ręce” odtwarzacz Fonica z przytopionym panelem przednim. Poza tym pod względem niezawodności, jest to sprzęt godny uwagi. Nie bez znaczenia były także gabaryty tej płyty głównej.
(Na zdjęciu słabo widoczne świecenie wyświetlacza, bo zdjęcie z powodu braku naturalnego światła, robione z lampą, która niestety bardzo stłumiła światło wyświetlacza.)
Płyta główna została nieco przerobiona pod potrzeby tego projektu. Główną modyfikacją, na której bardzo mi zależało, była aktywacja wyjścia SPDIF. Wymieniłem więc rezonator kwarcowy serwoprocesora X601 z 8,4672MHz na 16,9344MHz (bo oryginalny uniemożliwiał zadziałanie wyjścia cyfrowego,) oraz usunąłem zworę na płytce serwoprocesora łączącą jego pin 55 z linią +5V, pin ten został podłączony do masy. Te czynności aktywowały wyjście cyfrowe.
Dodatkowo pod potrzeby projektu zmieniłem kilka złącz, a także nie jako przy okazji jeszcze:
- kondensatory sprzęgające C701, C702, C709, C710 wymieniłem na bipolarne,
- kondensatory ceramiczne w filtrze C705-C708 wymieniłem na foliowe,
- wzmacniacz operacyjny filtra IC702 zamieniłem lepszym,
- pojemność C711, zmieniłem na 1000uF,
- pojemności C712 i C713 z ceramicznych 100n, zmieniłem na elektrolityczne 47uF tak jak podaje nota uPD6376,
- pojemności C905 i C906 zamieniłem na 470uF,
- zamontowałem C908 i C909, których oryginalnie nie było,
- dodatkowo równolegle do pojemności C711, C905 i C906, zostały zamontowane kondensatory foliowe 100nF.
Widać to na fotografiach.

Jako że aktywowałem wyjście SPDIF na płycie głównej, to powstał także stosowny moduł wyjściowy z wyjściem optycznym i koncentrycznym.

W nowym bloku wyświetlacza, który wykonałem, wykorzystałem układy ULN2803 i UDN2904. Zasilają one sześć kostek wyświetlaczy siedmio-segmentowych, oraz pozostałe diody sygnalizujące załączone funkcje.

Z racji, że zależało mi na uzyskaniu funkcji Standby, oraz sterowaniu modułu kodem RC5, podczas gdy oryginalnie jest on sterowany kodem NEC, wykonałem dodatkowy moduł sterowania, który to umożliwił. Użyłem w nim mikrokontrolera AVR - ATmega8.
Tak jak wspomniałem, moduł „uzbraja” odtwarzacz w funkcję Standby, a także tłumaczy przychodzące komendy zdalnego sterowania w standardzie RC5, na akceptowalny przez moduł Mitsumi kod NEC. Postanowiłem też klawiaturę lokalną podpiąć nie do płyty głównej, lecz do dodatkowego kontrolera, który przesyła kody klawiszy w postaci komend NEC do płyty głównej, linią danych IR.
Wspomnę jeszcze, że zamontowałem w mechanizmie napędu płyty dodatkowy styk wykrywający zamknięciem szuflady, który został podłączony do modułu sterowania. Zrobiłem to po to, aby przy załączeniu funkcji Standby nie została wysunięta szuflada.

Do zasilania urządzenia użyłem oryginalnego transformatora z odtwarzacza Fonica. Wykonałem także moduł zasilania ze stabilizatorem 5V dla modułu sterowania, oraz prostownik i kondensatorami filtrującymi dla zasilania płyty głównej, który jest załączany przekaźnikiem.

Podobnie jak prezentowane wcześniej elementy zestawu, także i ten "upakowane" zostało w obudowę serii MIDI. Dostosowaną w analogiczny sposób, jak w poprzednich prezentowanych projektach.
Ta Konstrukcja także została w 100% wykonana tylko przeze mnie, domowymi sposobami, bez jakiejkolwiek pomocy osób trzecich.
Jeszcze parę zdjęć przedstawiających fazy budowy:

A poniżej widać jak prezentuje się teraz cały zestaw.

Cool? Ranking DIY