Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić zdalny podajnik jedzenia dla kur i zdalnie otwierane drzwi kurnika?

elektronik2018 08 May 2020 23:10 1053 8
    elektronik2018
    Level 10  
    Witam. Chciałbym zrobić zdalny podajnik jedzenia dla kur w kurniku.
    Coś na zasadzie, że jest wiadro z paszą i to wiadro jest zamknięte jakąś pokrywą i po naciśnięciu czegoś na telefonie albo jakimś pilocie ta pokrywką się otwiera na kilka milimetrów i sobie leci pasza i po paru sekundach ją zamykam. Oprócz tego chciałbym zrobić jakieś zdalnie otwierane drzwi dla kur z kurnika.

Zanim zaczniecie mówić że jestem leniem to zrozumcie, że z powodu swej niepełnosprawności nie zawsze mogę iść do kur i im ogarnąć. Na elektronice znam się jako tako i myślałem o jakimś arduino. Serdeczne dzięki za wszelkie odpowiedzi.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Jaka odleglość od kurnika
    ?
    and_rog
    Level 23  
    Te wiadro z pokrywą, co się uchyla, i zamyka raczej się nie sprawdzi. Raz pasza się zawiesi, i mimo uchylenia nie poleci, a raz się nie zamknie, i mimo polecenie "zamknij" pozostanie uchylone.
    Lepszy byłby dozownik jak np. do pieca miałowego - tzn. zasobnik, a pod nim podajnik ślimakowy. Wiem, to kosztuje, ale mówimy o rozwiązaniu co ma działać. Coś w stylu:
    https://www.olx.pl/oferta/podajnik-slimakowy-...-z-zbiornikiem-CID628-IDEvrVX.html#be4eda8b6e
    tylko oczywiście trzeba to oczyścić. A otwieranie/zamykanie kurnika - siłownik elektryczny, np:
    https://www.olx.pl/oferta/silownik-silowniki-...acja-krancowek-CID628-IDDVGcr.html#6976eb4229
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Pociagnkiesz przewody czy pilot ?
    Maslarz
    Level 14  
    Tak jak wyżej kolega napisał do podawania paszy podajnik ślimakowy. Inne metody się nie sprawdzą. Wystarczy lekko wilgotna pasza i wiadro z pokrywką się zatnie. Do otwierania drzwi najprostszy - najtańszy siłownik bramy uchylnej. Sterowanie - odległość 100 m to trochę dużo. Piloty się nie sprawdzą. Trzeba by było podwiesić skrętkę komputerową. Jakbyś chciał eksperymentować możesz zrobić sterowanie po magistrali danych np Ip. Jest to o tyle fajna zabawa, ze możesz rozbudowywać zależnie od swojej fantazji. Np dozór kamerowy. Ale to jest droższa zabawa. Najprościej to możesz przesyłać nią rozkazy niskonapięciowe otwórz - zamknij, włącz - wyłącz, zapal - zgaś światło. Czy masz zasilanie 220V w kurniku? Po skrętce nie możesz przesłać zasilania.
    Waldek Osiński
    Level 16  
    iJeżeli Kolega położy przewody, to położy 3x2,5 do zasilania, skrętkę do monitoringu, i LiCY 2x0,75 do Modbusa...
    A wtedy będziemy deliberować.