Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    as37
    Level 11  
    Witam wszystkich.

Temat automatycznych wyłączników pompki paliwa w samochodziie z instalacją gazową był już wielokrotnie wałkowany. Dałem się ponieść fantazji i nabyłem taki wyłącznik z myślą zainstalowania go w moim Oplu Agili 1,2. Instalacja jest prosta: wyjmij bezpiecznik pompki paliwa, a w to miejsce włóż wtyczkę automatu. Niby nic skomplikowanego, ale gdzie jest ten bezpiecznik. W moim samochodzie są dwie skrzynki bezpiecznikowe, ale w żadnej nie ma bezpiecznika od pompki paliwa. Jeżeli ktoś miał już taki problem, albo poprostu zna instalację Opla Agili, proszę o wskazanie miejsca, gdzie ten bezpiecznik ukryto. Nie sądzę, aby tak ważne urządzenie nie było wyposażone w bezpiecznik. Z góry dziękuję.
    Roli
    Level 26  
    Spotkałem sie kiedyś z tym że bezpiecznik od pompy paliwa był umieszczony pod maską !!! Niestety nie pamiętam jaki to był samochód :( Być może w Agilli jest podobnie.
    as37
    Level 11  
    Pod maską, czyli gdzie? W skrzynce bezpieczników takiego nie ma. Nawet w instrukcji nie ma mowy o takim bezpieczniku.
    Roli
    Level 26  
    Pamiętam tylko tyle że gdzieś po prawej stronie jak patrzysz na silnik. Ale jak już pisałem wcześniej nie powiem Ci czy w Agilli jest podobnie.
    as37
    Level 11  
    Ludzie! Czy naprawdę nikt nie wie, gdzie w Oplu jest bezpiecznik pompki paliwa? Podejrzewam, że Agila jest pod względem instalacji elektrycznej podobna do Corsy. Proszę pomóżcie, bo kupiłem automatyczny wyłącznik, a nie wiem gdzie go zamontować. Jeżeli ktoś wie, gdzie w Corsie jest bezpiecznik pompki paliwa, to proszę o podzielenie się tą informacją. Pozdrawiam.

Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

A może ktoś miał uszkodzoną pompkę paliwa w jakimś oplu co spowodowało przepalenie bezpiecznika? Gdzie go wtedy znalazł? A może intuicyjnie ktoś wskaże miejsce jego ukrycia? Nie chcę rozcinać przewodów zasilających pompkę, bo to jest nowy samochód. Nie chcę też otwierać pompki. Czekam na pomoc. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    MikeC
    Level 31  
    Witam ... Agila z silnikiem Z12XE nie ma osobnego bezpiecznika pompy paliwa ( bo i po co ? mało które nowe auto ga ma ) ... Jest wykorzystany bezpiecznik FB3 znajdujący się w komorze sinika ( trzeci chyba od góry koło tych sześciu przekażników - nie jestem ci w stanie tego rzucić zTISa ale jak chcesz to podam ci kolory kabli itp .. ) ten bezpiecznik jest bezpiecznikiem równez do zasilania ECU silnika. .. Aha instalacja Agili jest kosmiczna tzn ... całkowicie inna jak w innych Oplach ( Podobna do instalacji Suzuki Wagon R+).... Nie wiem co zamierzasz kombinować ale uważaj bo Agila NIE posiada wymiennego filtra paliwa !!!! .. Pozdrawiam MikeC....
    as37
    Level 11  
    No nareszcie. Już traciłem nadzieje, że ktoś się odezwie w tym temacie. Bardzo dziękuję. Jeżeli w instrukcji bezpiecznik o takim symbolu jest opisany, to pozostaje tylko sprawa koloru przewodów zasilających pompkę. Co kombinuję? To co większość zaleca, aby mając instalację nie posadzić pompki paliwa. Rozwiązaniem jest automatyczny wyłącznik. O tyle o ile jest on automatyczny. Odcina zasilanie w momencie uruchomienia elektrozaworu gazowego. Takie działanie ma zapobiec zatarciu pompki. Kiedy benzyny w zbiorniku jest tyle co kot napłakał, pompka nie ma dobrych warunków do pracy, a pracuje nawet wtedy, gdy silnik zasilany jest gazem. Sam zauważyłem, że dźwięk jej pracy jest coraz głośniejszy. Nie mam stuprocentowej pewności tego rozwiązania, ale podjąłem decyzję o zainstalowaniu takiego wyłącznika, po przeczytaniu opinii osób, które zostały zmuszone do wymiany pompki po jej przepaleniu.

Pozdrawiam
    kluge
    Level 12  
    Pompa paliwa w Agilii jest zabezpieczona bezpiecznikiem 20A w skrzynce bezpieczników w komorze silnika (jedyna 20,reszta 15),natomiast przekażnik pompy to ostatni z prawej w górnym rzędzie .Tego się trzymaj,sprawdzone!
    Pozdrowionka,w razie problemu napisz,trochę znam ten samochód.
  • Helpful post
    MikeC
    Level 31  
    Kluge ... Nie do końca sprawdz schemat .... Jak odetniesz ten bezpiecznik to wtryskiwacze tez bez napięcia ....... A poza tym to racja 20A ... W załączniku zrzuty schematu z tisa - Agila 1.2 Z12XE ... Mniej wiecej opis - K16 przekaznik pompy paliwa Y9.1 ... Y9.4 wtryskiwacze FBI u góry na schemacie - do bezpiecznika FB3 - wspólny dla tych dwóch przekazników ... -- Jeszcze jakieś wątpliwośći ... ??? :) ...
    Attachments:
    as37
    Level 11  
    Dzięki MikeC! Wniosek z tego, że jedynie rozłączenie przewodu różowego i w szereg z nim dać ten mój aparacik (podejrzewam, że jest to zwykły przekaźnik) i sprawa załatwiona. Mam nadzieję, że uda się wyjąć końcówkę przewodu bez potrzeby jego rozcinania. Dziś postaram się to sprawdzić. Dzięki.
    as37
    Level 11  
    A jednak stało się. Padła pompka paliwa. Ostatnio coraz głośniej pracowała, aż któregoś ranka zamilkła na zawsze. Mierzyłem napięcie. Zasilanie jest tak jak powinno. Próbowałem sam podejść do wymiany, bo serwis chce 1000 zł za tę przyjemność. Wyjąłem tylne siedzenia i nic. Od góry nic się nie da zrobić. Od spodu, to chyba tylko po zdjęciu zbiornika. Czy ktoś wie, jak wymienić pompkę paliwa w Agili (albo w Corsie, bo to podobne samochody)? MikeC, jeżeli wiesz coś na ten temat, to bardzo proszę pomóż!!! Pozdrawiam
    azis2
    Level 10  
    kluge wrote:
    Pompa paliwa w Agilii jest zabezpieczona bezpiecznikiem 20A w skrzynce bezpieczników w komorze silnika (jedyna 20,reszta 15),natomiast przekażnik pompy to ostatni z prawej w górnym rzędzie .Tego się trzymaj,sprawdzone!
    Pozdrowionka,w razie problemu napisz,trochę znam ten samochód.

Przekaźnik pompy to jest pierwszy z lewej w dolnym rzędzie. A ten o którym piszesz jest od klaksonu a wiem bo dzisiaj to sprzawdziłem po tym jak padła mi pompa paliwowa