Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa kompresora z 2 sprężarek lodówkowych i gaśnicy.

ProstoWPlecy 10 May 2020 09:49 1791 11
Automation24
    ProstoWPlecy
    Level 10  
    Witam, chciałbym zbudować kompresor do pompowania kół roweru, przedmuchiwania. Posiadam dwie sprężarki ze starych lodówek, chciałbym wykonać to tak jak należy i wymyśliłem żeby na wlotach powietrza obu sprężarek założyć filtry paliwowe jako filtry powietrza, dwie sprężarki będą tłoczyły powietrze równolegle do trójnika, za trójnikiem przez odolejacz, następnie zawór zwrotny w kierunku do butli po gaśnicy 6 kg, na butli tej jest napisane, że posiada atest 16 bar oraz wyczytałem, że próba była wykonywana przy 27 barach. Połączenia te wykonam wężem elastycznym wzmacnianym (jest napisane, że wytrzymuje 20 bar). W butlę będzie wkręcony trójnik, z jednej strony będzie dokręcony zawór zwrotny, z drugiej następny trójnik, tutaj będzie wkręcony zawór bezpieczeństwa 8 bar, dalej do trójnika dokręcony presostat (ustawiony fabrycznie, załączanie 6 bar, wyłączanie 8 bar, obniżę te wartości o 2 bary, posiada też zawór bezpieczeństwa ustawiony fabrycznie na 8,5 bar). Z presostatu od odprężnika będzie połączenie wężem do zaworu zwrotnego. Zasilanie elektryczne doprowadzę na zestyki wejściowe presostatu, do zestyków wychodzących zostaną podpięte równolegle obie sprężarki. Myślę, że taki domowy kompresor powinien być bezpieczny, posiada zabezpieczenie elektryczne w presostacie, jeżeli ono zawiedzie pozostają dwa mechaniczne zawory bezpieczeństwa. Nyple, kolanka, rury, pakuły, taśmy itp. już posiadam więc dla mnie cena tego wszystkiego wyniosłaby około 120 zł.
    Prosiłbym o Waszą opinię na temat tego co wymyśliłem :)

• Automation24
    jack63
    Level 43  
    Licząc koszt własnej pracy taniej wyjdzie kupić w Lidlu czy innym markecie gotowe urządzenie o dużo lepszych parametrach wydajnościowych.
    Ale mniejsza o powyższe.
    Skupiłeś się tylko na elementach za sprężarkami pomijając je same i ich zasilanie, sposób rozruchu i przede wszystkim wydajność objętościową. Problem wody w sprężonym powietrzu pominąłeś również.
    A te wężyki to już lekka kpina. Czy pamiętasz ze szkoły, że sprężanie gazu podnosi jego temperaturę?
    Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że pojemności skokowe sprężarek lodówkowych to pojedyncze centymetry sześcienne?
    Sprężarka o pojemności skokowej 9 cm3 to bardzo duża sprężarka! Z reguły są mniejsze.
    A tak w ogóle, czy czytałeś temat Elektrody o kompresorze ze sprężarki lodówkowej?
    Pewnie nie, bo próbujesz popełnić kolejny "genialny" projekt. :cry:
    ProstoWPlecy
    Level 10  
    Do uruchomienia sprężarki podłączam przewód fazowy do dolnego bolca wyprowadzonego z agregatu, a ochronnoneutralny do lewego.
    Do butli chcę dokręcić kolanko i na dole będzie zaślepione, odkręcając tutaj mogę przechylić butle i wylać z niej wodę, nie chcę wiercić innych otworów w butli.
    Wężyki chciałem wykorzystać tak aby na przewód miedziany agregatu nasunąć kawałek wężyka i z drugiej strony wcisnąć złączkę-taka choinka przejście z węża na gwint.
    Jeżeli wąż plastikowy wzmacniany odpada, czego użyć? Miałbym dostęp do rurek miedzianych tylko jak je łączyć, widziałem na internecie że są takie baryłki, na równo uciętą rurkę nasuwa się nakrętkę gwintowana, potem baryłkę i skręca- ale na jakiej zasadzie to działa, nigdy czegoś takiego nie robiłem.
    Wiem że agregat może zrobić duże ciśnienie, ale ma mała wydajność objętościowo.
    Czytałem tematy, ale możesz dać linka i zobaczę czy ten również przeczytałem.

Mam też silnik elektryczny wyjęty z pralki około 10letniej, nie mogę teraz zrobić zdjęcia jego parametrów, mogę kupić zbiornik powietrza większy, osprzęt typu presostat, zawory itp ten sam, ale jaką sprężarkę wykorzystać i sposób jej napędu, silnik od pralki ma założony na wale fabryczne koło na pasek.

Ale zastanawiam się, czy naprawdę muszę zrobić kompresor w tej drugiej wersji, aby móc przedmuchać, napompować koło roweru oraz samochodu? Czy ten zrobiony z dwóch agregatów lodówkowych nie mogę włączyć poczekać np. 3min żeby zrobiło w tej butli po gaśnicy 6kg 6-8atmosfer i napompować sobie koło lub przedmuchać?
  • Automation24
    jack63
    Level 43  
    ProstoWPlecy wrote:
    Do uruchomienia sprężarki podłączam przewód fazowy do dolnego bolca wyprowadzonego z agregatu, a ochronnoneutralny do lewego.

Weź ty może zajmij się ogrodnictwem i nie pisz głupot i to niebezpiecznych, bo ktoś się na ciebie zapatrzy i sobie krzywdę zrobi.
    Nie i jeszcze raz nie. PE, żóto zielony na obudowę sprężarki!!!
    ProstoWPlecy
    Level 10  
    jack63 wrote:
    ProstoWPlecy wrote:

Weź ty może zajmij się ogrodnictwem i nie pisz głupot i to niebezpiecznych, bo ktoś się na ciebie zapatrzy i sobie krzywdę zrobi.
    Nie i jeszcze raz nie. PE, żóto zielony na obudowę sprężarki!!!

Część mieszkalna pracuje w układzie tncs, w garażu jest układ tnc, żadnego przewodu PE tam nie ma.
    Ture11
    Level 38  
    ProstoWPlecy wrote:

Jeśli dobrze rozumiem, ominąłeś w ten sposób jakiekolwiek obwody rozruchowe silnika. Bez obciążenia to może i to zadziała, ale z obciążeniem - silnik nie ruszy.
    jack63
    Level 43  
    ProstoWPlecy wrote:
    garażu jest układ tnc, żadnego przewodu PE tam nie ma.

A co mapiernik do wiatraka?
    Widziałeś urządzenie I klasy ochronności bez przewodu ochronnego i wtyczki z otworem na bolec???
    Poza tym w garażu masz zerowanie, o ile są gniazda z bolcem i instalacja jest zrobiona ze sztuką, a nie TNC.
    Sprężarki nie wono ci podłączyć do gniazda bez bolca. Dla twego i rodziny dobra z resztą.
    A schematów przez siebie zamieszczonych czytać nie umiesz.
    Tak dla wytłumaczenia. Na tych schematach jest obowiązkowy(!) termik i aparat rozruchowy. Też obowiązkowy. Nic nie jest bezpośrednio połączone z bolcami stykowymi sprężarki!
    ProstoWPlecy
    Level 10  
    jack63 wrote:
    ProstoWPlecy wrote:
    garażu jest układ tnc, żadnego przewodu PE tam nie ma.

A co mapiernik do wiatraka?
    Widziałeś urządzenie I klasy ochronności bez przewodu ochronnego i wtyczki z otworem na bolec???
    Poza tym w garażu masz zerowanie, o ile są gniazda z bolcem i instalacja jest zrobiona ze sztuką, a nie TNC.
    Sprężarki nie wono ci podłączyć do gniazda bez bolca. Dla twego i rodziny dobra z resztą.
    A schematów przez siebie zamieszczonych czytać nie umiesz.
    Tak dla wytłumaczenia. Na tych schematach jest obowiązkowy(!) termik i aparat rozruchowy. Też obowiązkowy. Nic nie jest bezpośrednio połączone z bolcami stykowymi sprężarki!

Wiatrak może się rozpierniczyć
    Czy ja napisałem, że mam agregat w 1klasie ochronności bez wtyczki z miejscem na boleć ochronny?
    Dlaczego piszesz, że zerowanie, gniazda z bolcem to nie jest sieć tnc?!
    I jej nie mam zamiaru tak podłączać, co więcej zasilanie będzie z puszki, bez jakiejkolwiek wtyczki.
    Ależ oczywiście mogę podłączyć zasilanie tak jak napisałem, w moim modelu do tych bolcy jest fabrycznie przylutowany pozystor. Podaje zasilanie na uzwojenie główne, a rozruchowe jest zasilane przez pozystor, po rozruchu uzwojenie rozruchowe jest już zbędne i dlatego jest ten pozystor.

Dodano po 2 [minuty]:

Ture11 wrote:
    ProstoWPlecy wrote:

Jeśli dobrze rozumiem, ominąłeś w ten sposób jakiekolwiek obwody rozruchowe silnika. Bez obciążenia to może i to zadziała, ale z obciążeniem - silnik nie ruszy.

Stronę elektryczną opisałem w poście powyżej, sprężarka rusza bez ciśnienia w układzie, bo po każdym jej wyłączeniu presostat spuszcza ciśnienie odpreznikiem.
    Ture11
    Level 38  
    ProstoWPlecy wrote:
    Stronę elektryczną opisałem w poście powyżej, sprężarka rusza bez ciśnienia w układzie, bo po każdym jej wyłączeniu presostat spuszcza ciśnienie odpreznikiem.

Do czasu.
    Kolego, to, że sprężarka Ci teraz rusza, nie znaczy, że zawsze ruszy. Dolejesz oleju i nie ruszy. Rozruch musi być, bez względu na to, czy dmucha w powietrze, czy do zbiornika.
    Z drugiej strony, do rozruchu sprężarki lepsze są rozwiązania elektromagnetyczne, niż stosowane w nowszych lodówkach, startery z pozystorem. To dlatego, że starter z pozystorem musi ostygnąć przed ponownym włączeniem, inaczej nie będzie odpowiedniego prądu dla uzwojenia rozruchowego.

Dodano po 11 [minuty]:

ProstoWPlecy wrote:
    Mam też silnik elektryczny wyjęty z pralki około 10letniej, nie mogę teraz zrobić zdjęcia jego parametrów

Będę niedługo testował rozwiązanie ze sprężarką klimatyzacji od Peugeota. Na szybko wiem tyle, że z takiej sprężarki (ma 6 tłoczków) idzie tyle oleju, co i powietrza. No, ale może kolega rozwiąże ten problem :D
    jack63
    Level 43  
    ProstoWPlecy wrote:

Bo to nie jest TNC wg obecnych standardów. Poczytaj sobie dyskusje tu na Elektrodzie.
    A pidłæczenie bez wtyczki i bez dodatkowego rozłącznik jest po prostu niebezpieczne.
    ProstoWPlecy wrote:
    do tych bolcy jest fabrycznie przylutowany pozystor.

Zadna spręzarka nie miała nkic lutowane do bolców stykowych. Jak ty to lutowałeś to odstawiłeś manianę. Tabketki pozystora nie da się lutować.
    Także nie ściemniaj.
    Tak w ogóle, jaki typ sprężarki? Na jaki czynnik?
    ProstoWPlecy
    Level 10  
    jack63 wrote:
    ProstoWPlecy wrote:

Bo to nie jest TNC wg obecnych standardów. Poczytaj sobie dyskusje tu na Elektrodzie.
    A pidłæczenie bez wtyczki i bez dodatkowego rozłącznik jest po prostu niebezpieczne.
    ProstoWPlecy wrote:
    do tych bolcy jest fabrycznie przylutowany pozystor.

Zadna spręzarka nie miała nkic lutowane do bolców stykowych. Jak ty to lutowałeś to odstawiłeś manianę. Tabketki pozystora nie da się lutować.
    Także nie ściemniaj.
    Tak w ogóle, jaki typ sprężarki? Na jaki czynnik?

Nie jest to tnc? To dlaczego mam to napisane przez zakład w warunkach przyłącza? Powieszona na ścianie w garażu rbtka oraz jej gniazda jest zasilana yky 2x10
    Jaki widzisz problem w braku wtyczki, jeżeli by ona była to od tego miejsca 20cm wyżej jest fr 301 63 oraz c20 co za problem tym wyłączyć.
    Moja ma przylutowane wszystkie przewody i ja tego nie lutowałem.
    danfoss compressors tls6f 4620 102g lst/hst r134a