Witam, chciałbym zbudować kompresor do pompowania kół roweru, przedmuchiwania. Posiadam dwie sprężarki ze starych lodówek, chciałbym wykonać to tak jak należy i wymyśliłem żeby na wlotach powietrza obu sprężarek założyć filtry paliwowe jako filtry powietrza, dwie sprężarki będą tłoczyły powietrze równolegle do trójnika, za trójnikiem przez odolejacz, następnie zawór zwrotny w kierunku do butli po gaśnicy 6 kg, na butli tej jest napisane, że posiada atest 16 bar oraz wyczytałem, że próba była wykonywana przy 27 barach. Połączenia te wykonam wężem elastycznym wzmacnianym (jest napisane, że wytrzymuje 20 bar). W butlę będzie wkręcony trójnik, z jednej strony będzie dokręcony zawór zwrotny, z drugiej następny trójnik, tutaj będzie wkręcony zawór bezpieczeństwa 8 bar, dalej do trójnika dokręcony presostat (ustawiony fabrycznie, załączanie 6 bar, wyłączanie 8 bar, obniżę te wartości o 2 bary, posiada też zawór bezpieczeństwa ustawiony fabrycznie na 8,5 bar). Z presostatu od odprężnika będzie połączenie wężem do zaworu zwrotnego. Zasilanie elektryczne doprowadzę na zestyki wejściowe presostatu, do zestyków wychodzących zostaną podpięte równolegle obie sprężarki. Myślę, że taki domowy kompresor powinien być bezpieczny, posiada zabezpieczenie elektryczne w presostacie, jeżeli ono zawiedzie pozostają dwa mechaniczne zawory bezpieczeństwa. Nyple, kolanka, rury, pakuły, taśmy itp. już posiadam więc dla mnie cena tego wszystkiego wyniosłaby około 120 zł.
Prosiłbym o Waszą opinię na temat tego co wymyśliłem

Prosiłbym o Waszą opinię na temat tego co wymyśliłem