Pożegnałem spawarkę transformatorową
i zamierzam kupić inwertorową na 230V , tylko MMA bez TIG-a itd., Na znanym portalu są obniżki do 45%, budżet ok. 500zł. Spawarka do celów amatorsko/garażowych, z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereMichelson wrote:Ja, na Twoim miejscu dołożył bym trochę i kupił Bestera 170-ND.
marqqv wrote:Spotkałeś się z MOST mam już 5 rok żaden problem .
MM2X wrote:Pożegnałem spawarkę transformatorowąi zamierzam kupić inwertorową na 230V , tylko MMA bez TIG-a itd., Na znanym portalu są obniżki do 45%, budżet ok. 500zł. Spawarka do celów amatorsko/garażowych, z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Awyrdonyt wrote:Kolega zwróci uwagę, że tą spawarką nie da się spawać ciągle jeśli prąd spawania przekracza 63A.
Łukasz.K wrote:Ja kupiłem jakąś tanią za 330zł na Allegro z napisem 250A i daje rzeczywiście 160A
grzeskk wrote:Serwisuję ich troszkę i dość dobrze dają się naprawiać, te mogę polecić.
grzeskk wrote:nie jestem spawaczem zawodowym i ciągle udaje mi się wyspawać dwie czasem trzy elektrody jedna za
drugą
grzeskk wrote:Nie polecam bardzo małych bo nie dają się łatwo naprawiać.
Quote:Za 500PLN można kupić spawarkę do powiedzmy 150A
Łukasz.K wrote:Moja daje 160A na wyłącznikach C16 w mieszkaniu. To na C25 ile by mogła mieć 25/16 *160A = 250A.
Awyrdonyt wrote:Jeśli do spawania wystarczy prąd 30A na 1mm elektrody
grzeskk wrote:W spawarkach najczęściej padają tranzystory mocy i okolica. Dzieje się tak bo mało kto rozkręca spawarkę i czyści w środku, a zbiera się tam przewodzący pył od szlifowania bo wentylator zasysa wszystko co w powietrzu.
grzeskk wrote:Pisanie że spawarka 1f ma 300A to ściema wielka. Mają do około 150A, 200A może mieć mig lub tig.
Łukasz.K wrote:W pracy mam magnum snake 200s. Elektroda 4 mm, spawanie non stop.
tesla97 wrote:Nie wiem jak z kwestią zabezpieczeń bo u mnie jest przedlicznikowe 32A, a potem idzie 3xtopik 25A, a w garażu 3xtopik 20A.
Awyrdonyt wrote:Cykl pracy liczy się w 10 minutowych interwałach. 40% to byłoby 4 minuty pracy, 6 minut przerwy.
freebsd wrote:Tu jest ciekawe spostrzeżenie, ze cykl pracy niektórzy producenci wyznaczają dowolnie: https://allweld.pl/czym-jest-cykl-pracy-spawarki
freebsd wrote:spawacze wolą własne eksperymenty niż rzetelną wiedzę.
bearq wrote:Chińczyk to robi co chce i piszę co chcę. Te cykle pracy są tak samo wiarygodne jak chińskie 250A spawarki na 1f.