Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Chłodziarka 69482965bh18 - Na nic nie reaguje

paqani 12 May 2020 20:52 381 9
  • #1
    paqani
    Level 7  
    Witam,

    dostałem chłodziarkę samochodową 12V. Na nic nie reaguje ani na prace na zimno ani na ciepło - diody przynależący do tych dwóch trybów nie świecą.

    Dostałem się do małej płytki elektronicznej chłodziarki, przemierzyłem wstępie półprzewodnikowe elementy wraz z przekaźnikiem - wszystko według mnie działa ale co do jednego elementu mam zastrzeżenie. Jest to element ABS10. Ma zwarcie z jednej strony - zdjęcie poniżej oraz link do datasheetu:

    https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchw...p__H6TgQ0KDYFlqxOkdRLwVcGLAwnQgxoCyu4QAvD_BwE



    Chłodziarka 69482965bh18 - Na nic nie reaguje

    Elementy na płytce później przelutowałem.

    Podłączyłem na krótko z zasilacza 12V - odbiór prądu ok. 80mA - zero reakcji na pozycje przełącznika, diody nie świecą.

    Chłodziarka 69482965bh18 - Na nic nie reaguje Chłodziarka 69482965bh18 - Na nic nie reaguje Chłodziarka 69482965bh18 - Na nic nie reaguje

    Jak odłączyłem wentylator to napięcie na wyjściu elementu ABS10 między + i - wynosi 3,1V (przy zasilaniu 12V) a gdy podłącze wtyczkę od wentylatora to napięcie spada do 0,5V.

    EDIT:
    Zwarcie na mostku ABS10 - fałszywa analiza - mierzyłem w ten sposób ogniwo peltiera o rezystancji ok. 2 ohm. Zwarcie jednak mostek nie ma. Ale spadek napięcia z 3,1V do 0,5V po podłączeniu wiatraka występuje nadal.
  • #3
    paqani
    Level 7  
    Na płytce są przylutowane kabelki:

    U+ oraz U- - Na zasilanie 12V
    2x HOT - żółte grubsze kabelki idące do radiatora - pewnie odpowiedzialne za grzanie.
    oraz M+ i M- ? Od czego one mogą być? Pewnie jest to od zasilania ogniwa Peltiera - omomierzem zmierzyłem 2 ohm na tych kabelkach (M+ i M-). Może to oznaczać uszkodzone ogniwo? @Rezystor240
  • #4
    Rezystor240
    Level 41  
    paqani wrote:
    2x HOT - żółte grubsze kabelki idące do radiatora - pewnie odpowiedzialne za grzanie.
    oraz M+ i M- ? Od czego one mogą być? Pewnie jest to od zasilania ogniwa Peltiera


    Ogniwo peltiera grzeje i chłodzi, to taka miniaturowa pompa ciepła. I teraz w zależności gdzie jest umowny plus a gdzie minus to ogniwo będzie chłodzić lub grzać. Jedna strona chłodzi druga grzeje.
    Możesz podłączyć na krótko prąd stały przez żarówkę i zobaczysz czy będzie jakiś efekt cieplny grzanie/ chłodzenie.
  • #5
    paqani
    Level 7  
    Rozumie, że mam podłączyć 12V do tego ogniwa? Niestety nie mam żadnej żarówki przy sobie - mogę inaczej podłączyć?
    Oraz drugie pytanie. Czy jest możliwość zastąpienia czymś innym mostek ABS10?
  • #6
    Rezystor240
    Level 41  
    paqani wrote:
    Niestety nie mam żadnej żarówki przy sobie - mogę inaczej podłączyć?


    Przez jakiś rezystor większej mocy, jakiś opór, cokolwiek.

    paqani wrote:
    Czy jest możliwość zastąpienia czymś innym mostek ABS10?


    Oczywiście.
  • #7
    paqani
    Level 7  
    @Rezystor240 Podłączyłem te ogniwo za pomocą rezystora 5W 470 ohm. W zależności jak spolaryzuje to albo zaczyna grzać albo chłodzić ale to sprawdziłem tylko na chwilę bo ten ryzystor przy 10V był wrzący ale na szczęście mam miernik z możliwością mierzenia temperatury i widziałem spadki oraz wzrost temperatury co 0,1 °C.

    Czym bym mógł zastąpić chociażby na czas sprawdzenia układu ten mostek ABS10? I od czego są te 2 żółte kabelki o oznaczeniu HOT?
  • #9
    paqani
    Level 7  
    @Rezystor240 Wprowadziłem lekkie zamieszanie. Okazało się, że to zwarcie na tym mostku, które mierzyłem to było mierzenie tego ogniwa, ponieważ przewody miałem wlutowane w płytkę. Po wylutowaniu kabelków, "zwarcie" na ABS10 znikło <facepalm>. Także jaka inna przyczyna niedziałającego układu może być?
  • #10
    paqani
    Level 7  
    Przyczyną problemu okazał się być tranzystor o oznaczeniu Q1. Mierzenie rezystancji między Baza - Kolektor wynosiła ok. 130 ohm co było dowodem na uszkodzenie elementu półprzewodnikowego.

    Po wymianie tranzystora, urządzenie funkcjonuje prawidłowo.