Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] IBM Lenovo ThinkPad T60 - Sterowniki pod Windows 10 (32 bit)

Spooky91 15 May 2020 13:17 1221 8
    Spooky91
    Level 10  
    Dzień dobry
    Czy są w ogóle sterowniki do tego laptopa pod Windows 10?
    Zainstalowałem sobie na nim najnowszy Windows w miejsce starego XP-ka, którego coraz więcej programów już nie wspiera. Ale nie mogę znaleźć sterowników, ostatnie jakie widziałem są pod Win7.
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Cześć. Większość podstawowych sterowników pobierze się przez Windows Update. Pozostałych musisz szukać na własną rękę (możesz sprawdzić w menedżerze urządzeń, czego brakuje), dla tego modelu nie ma wsparcia powyżej Windows 7.
    1st
    Level 22  
    Potwierdzam, wszystkie sterowniki instalują się z Windowsem 10. Trzeba jednak trochę powalczyć z grafiką mój model miał ATI Mobility Radeon X1400 ale się udało i nawet nieźle działa. Instalowałem wersję 64bit tydzień temu.
    Spooky91
    Level 10  
    Ja mam kartę graficzną zintegrowaną (Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family) i powiem szczerze, że ten Windows 10 trochę chodzi mi na tym laptopie jak krew z nosa - szczególnie filmy: YouTube itp., ale być może nic nie da się z tym zrobić. Menedżer Urządzeń twierdzi, że dla mojej zintegrowanej karty graficznej są zainstalowane najlepsze dostępne sterowniki. Swoją drogą, ciekawe czy dałoby się do tego modelu dokupić pasującą kartę graficzną? Taką, żeby obsłużyła chociaż oglądanie filmów na YouTube pod Windowsem 10? Pod Windowsem XP spokojnie dało się oglądać do 480p bez przycinania, teraz 240p to wyczyn.

Tak czy inaczej, zainstalowałem wszystkie sterowniki z Windows Update, ale niestety nie było wśród nich nic od Lenovo, więc nie działają niektóre przyciski funkcyjne na klawiaturze - np. podgłaśnianie i przyciszanie, przycisk "ThinkVantage", itp. Da się coś z tym zrobić?
    1st
    Level 22  
    Masz zainstalowane sterowniki od Microsoftu, a one nie są chyba zoptymalizowane. U mnie też tak było jak miałem sterowniki od Microsoft Windows 10, dopiero mała kombinacja i instalacja sterowników ATI dla Windows 7 (albo 8 nie pamiętam) rozwiązała problem. Podaj PID i VID karty graficznej może uda się znaleźć sterownik.
    IBM Lenovo ThinkPad T60 - Sterowniki pod Windows 10 (32 bit)
    Spooky91
    Level 10  
    Proszę bardzo:

IBM Lenovo ThinkPad T60 - Sterowniki pod Windows 10 (32 bit)
    Spooky91
    Level 10  
    Ściągnąłem, zainstalowałem, działa. Przetestowałem na starej gierce (Counter-Strike 1.6) oraz na filmikach na YouTube i na pierwszy rzut oka nie widać jakiejś znacznej poprawy, no ale rozumiem, że z tym sprzętem cudów nie będzie i zrobiliśmy wszystko, co się dało. Dzięki za pomoc.
    Spooky91
    Level 10  
    Ściągnąłem, zainstalowałem, działa. Przetestowałem na starej gierce (Counter-Strike 1.6) oraz na filmikach na YouTube i na pierwszy rzut oka nie widać jakiejś znacznej poprawy, no ale rozumiem, że z tym sprzętem cudów nie będzie i zrobiliśmy wszystko, co się dało. Dzięki za pomoc.

Dodano po 11 [minuty]:

Problem rozwiązany zgodnie z zaleceniami użytkowników z tego wątku.