Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hulajnoga elektryczna Snake a9 wyłączyła się i się nie włącza.

K4pi27 16 May 2020 21:59 4836 11
    K4pi27
    Level 10  
    Witam. Podobny temat był ale tam hulajnoga się włączała ale nie ruszała. U mnie jest tak że nawet się wyświetlacz nie zaświeci. Hulajnoga snake a9, ale importer mógł po prostu se ją tak nazwać. W sumie nie zdziwił bym się bo jakość tam tego serwisu ty jest HIT. Wracając do problemu. Podczas jazdy po prostej nawierzchni troszkę szarpneło jak by się włączyło i wyłączyło gazowanie i hulajnoga zgasła. Strzeliłem że bateria padła bo już podczas wyjazdu tak miała z 20% ale po naładowaniu do pełna dalej nic. Rozładowywałem kondensatory, odłączałem baterie. NIe mierzyłem bo nie wiem jak się do tego zabrać (chodzi o to że importer podaje 76v w ogłoszeniu, naklejka 24 a wyświetlacz pokazuje 40v.) Jak ktoś ma jakieś pomysły proszę o pomoc. Dodam iż od akumulatorów wychodzi tylko 1 przewód dwużyłowy. Na płytce nie ma żadnych przycisków (oprócz włączenia, świateł, klaksonu, ustawień i prędkości) Proszę o pomoc
    slawko_k
    Level 34  
    Najlepiej zanieś komuś kto się zna.
    Jak nie wiesz jak akumulator zmierzyć to nie za bardzo widzę żebyś naprawił cokolwiek z wyjątkiem prostej usterki typu wypięta wtyczka.
    I pamiętaj że po nieumiejętnych naprawach, koszt naprawy przez kogoś kto się zna rośnie.
    Dydelmax
    Level 38  
    Witam.
    Temat może jest już nieaktualny, ale pozwolę sobie dodać kilka spostrzeżeń dotyczących takiego zachowania sprzętu. Zakładam, że nie można już skorzystać z gwarancji.
    K4pi27 wrote:
    Podczas jazdy po prostej nawierzchni troszkę szarpneło jak by się włączyło i wyłączyło gazowanie i hulajnoga zgasła.

Odkręć przednie koło (silnik) i sprawdź jego przewód pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Z opisu wynika, że prawdopodobnie przednie koło obróciło się razem z osią uszkadzając przewód silnika, co może spowodować awarię komputera pokładowego z wyświetlaczem i kontrolera. Piszę z doświadczenia, gdyż trafiła do mnie taka hulajnoga i przez kiepskiej jakości widelec przedniego koła doszło do podobnej usterki. W moim przypadku do wymiany był komputer pokładowy z wyświetlaczem, kontroler, widelec przedniego koła oraz samo przednie koło.
    Pozdrawiam
    K4pi27
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź po takim czasie. po pomiarach już wiem że napięcie dochodzi do płyty jak i do microswitcha odpowiedzialnego za włączanie. Potem gdzieś się gubi. nie wiem jak dalej idzie ścieżka bo jest po drugiej stronie gdzie znajduje się wyświetlacz. Tą hulajnogą szarpnęło tak jak bym nagle zahamował po czym dodał gazu.
    Dydelmax
    Level 38  
    K4pi27 wrote:
    po pomiarach już wiem że napięcie dochodzi do płyty jak i do microswitcha odpowiedzialnego za włączanie.

Ile wynosi to napięcie i czy spada po wciśnięciu włącznika?
    Pozdrawiam
    K4pi27
    Level 10  
    Napięcie wynosi 39.9 v. Po wciśnięciu microswitcha schodzi do 0. Dodam że przy napięciu 42.5 v hulajnoga wyłączała się z powodu rozładowania.
    Dydelmax
    Level 38  
    Komputer pokładowy jest zatem uszkodzony, kontroler zapewne również uległ awarii. Na Aliexpress komputer pokładowy z kontrolerem można dostać za około 150 złotych, warto jednak zwrócić szczególną uwagę na wtyczki wychodzące z wyświetlacza, gdyż mogą się różnić. W moim przypadku nie zwróciłem na to uwagi i musiałem przelutować przewody z uszkodzonego modułu.
    Sprawdzałeś silnik i przewód z niego wychodzący?
    Pozdrawiam
    K4pi27
    Level 10  
    Sprawdzałem kabel i silnik. jest ok. Podesłałbyś link do części? z góry dzięki
    K4pi27
    Level 10  
    Jest ktoś w stanie coś zaproponować? czego to wina? Link do części itp.
    Snake 9a
    Level 1  
    Witam podepne się pod temat córce podczas jazdy hulajnoga nagle się zatrzymała koła nie są zablokowane a hulajnoga normalnie reaguje na włączanie i wyłączania światła i wyświetlacz również działają jednak hulajnoga nie jeździ przycisk jazdy nie reaguję a na wyświetlaczu pali się czerwona lampka z literą M może ktoś coś doradzić zanim oddamy do serwisu może ktoś wie jak zresetować komputer bo może w tym tkwi problem??
    K4pi27
    Level 10  
    Snake 9a wrote:
    Witam podepne się pod temat córce podczas jazdy hulajnoga nagle się zatrzymała koła nie są zablokowane a hulajnoga normalnie reaguje na włączanie i wyłączania światła i wyświetlacz również działają jednak hulajnoga nie jeździ przycisk jazdy nie reaguję a na wyświetlaczu pali się czerwona lampka z literą M może ktoś coś doradzić zanim oddamy do serwisu może ktoś wie jak zresetować komputer bo może w tym tkwi problem??

W pierwszym egzemplarzu też tak miałem. Na gwarancje przyjmą. Proszę sprawdzić wtyczkę która idzie do przedniego koła. Odpiąć i podpiąć ponownie wtyczkę. Jeśli nie zniknie to na gwarancje i drugi egzemplarz przyślą

Lampka się pali dla tego że jest problem z silnikiem (M- Motor- silnik). Hulajnogę można prowadzić czy koło się blokuje. Problem tkwi w silniku, wtyczce lub sterowniku.
    K4pi27
    Level 10  
    Hulajnoga trafiła w dobre ręce. W razue czego jak by ktoś chciał wiedzieć jest to kopia hulajnogi kugoo s1. Zamykam.