Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik otwarcia drzwi w komórce lokatorskiej z powiadomieniem

Piotrando1 17 May 2020 00:19 4863 63
Optex
    Piotrando1
    Level 4  
    Witam,

W piwnicy mam komórkę i chciałbym zainstalować czujnik ruchu który powiadomi mój telefon gdy zostanie otwarta. W garażu nie ma internetu co prawda wykrywa sieć bo transmisja danych działa w komórce ale nie ma tam wifi pod który można się podłączyć. Czy taki czujnik musi się połączyć z siecią przez wifi do prawidłowego funkcjonowania ? Prośba o polecenie jakiegoś rozwiązania.

Dzieki
    Piotr
  • Optex
    Piotrando1
    Level 4  
    Cześć,

Myślałem przeznaczyć ok 150zł. Chciałem z jednej strony zainstalować jakiś prosty alarm z czujnikiem ruchu i umieścić go na suficie - brelokiem bym go wyłączał w momencie wejścia do komórki, myślę ze mógłby odstraszyć włamywacza bo zacząłby wyć po kilku sekundkach. A dodatkowo czujnik ruchu żeby komunikat na telefon przyszedł.

Komórka znajduje sie na pietrze -1 a my mieszkamy na 2p - czyli jesli dobrze licze 3 stropy. W komorce jest zasieg telefonu oraz łapie transmisje danych.

Jest tam zasilanie jak w obrazku:

Pozdrawiam
    Piotr
  • Optex
    Piotrando1
    Level 4  
    Witam,

Apropo sprzętu za 150zł, sugerowałem się ilością takiego sprzętu na allegro w śmiesznych cenach, zakładam że to wszystko w takim razie nic nie warte. W takim razie Budżet podniosę do tej kwoty do jakiej potrzeba ale myślę że nie chciałbym inwestować więcej niż 400-500zł. Jeśli chodzi o zasilanie 230V to odpisze za moment.

Wydaje mi się że nie można nic przerabiać w komórkach ani montować złodziejek ale upewnię się z adminem budynku. Jeśli tak to akumulator wtedy albo system na baterie.

Dam znać za moment.

Piotr
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rrzeczywiście w kwocie 150 zł to raczej typowo " chińskie" rozwiązania o których instalatorowi raczej trudno coś powiedzieć. W budżecie który podałeś teraz to jak najbardziej.
    Pozwolisz, że zacytuję siebie samego z innego tematu:
    suworow wrote:
    zenonwujkow napisał:
    Widziałem w necie zestawy bezprzewodowe nawet po 200 zł--ale potrzebuję fachowych informacji od praktyków

Obawiam się że fachowcy praktycy mogą nie mieć doświadczenia z tego typu urządzeniami :)

W tym budżecie i podobnym należy też chyba zapomnieć o klasycznej centrali z oddzielną klawiaturą.
    Obok tego co zaproponował kolega @sosarek proszę spojrzeć sobie jeszcze na np nadajnik EBS PX 200N. W odróżnieniu od klasycznych nadajników GSM takich jak np satel T4 ma on pewne funkcje ktróe pozwalają wykorzystać go oczywiście z pewnymi ograniczeniami jako samodzielna centralę.
    Są to:
    -możliwość uzbrajania i rozbrajania via sms i z wejścia pod które możemy podłączyć np dowolną radiolinię ( sterowanie pilotami)
    -potwierdzenie uzbrojenia/ rozbrojenia
    -pamięć zdarzeń
    - programowalne wyjście pod które możemy bez żadnych kombinacji podłączyć sygnalizator

Ograniczenia:
    - wejścia bez parametryzacji
    - brak magistrali. Do nadajnika nie da się podłączyć manipulatora który w sposób bezpieczny( szyfrowany) będzie komunikował się z " centralą", pozwalał na jej uzbrajanie i rozbrajanie programowanie odczyt stanu systemu ( naruszenia linii, awarie usterki)

Jeżeli chodzi o same detektory, to poza czujką ruchu proszę zastanowić się nad możliwością montażu na drzwiach czujki otwarcia zwanej powszechnie kontaktronem.
    Przy tym rozwiązaniu zakładając że kupi nawet kolega PX 200 używany wymagany budżet to około 500- 600 zł ( nadajnik, obudowa z transformatorem, akumulator, ewentualna radiolinia z systemem kodu zmiennego KEELOQ, czujka ruchu- najlepiej dualna czujnik otwarcia, sygnalizator)

Cytat pochodzi z:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3546780.html
    Inna opcja to nowy GSM 8 od Genevo i do tego zasilacz buforowy ( sam moduł nie ma funkcji zasilacza buforowego)
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Wystarczy radiolinia jezeli ma zasieg.
    Mikrowylacznik w drzwiach.
    Zalety.
    Zasilanie autonomiczne.
    Prostota.
    suworow
    Panie Zbigniewie!
    A powiadomienie na telefon i owo " zasilanie autonomiczne" będzie realizowała radiolinia czy mikrowyłącznik ;) ?

Przecież autor jasno napisał:
    Piotrando1 wrote:
    W piwnicy mam komórkę i chciałbym zainstalować czujnik ruchu który powiadomi mój telefon gdy zostanie otwarta
    Piotrando1
    Level 4  
    Czujnik z alarmem na telefon ma priorytet numer 2. Priorytet numer jeden to czujka i alarm w komórce lokatorskiej z syrena, który sam łatwo rozbroję np na kod lub maly pilot. Ale super jakby było rozwiązanie które łączy te 2 rzeczy czyli alarm i dodatkowo push notyfikacja na telefon że drzwi zostały otwarte.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Czyli centrala alarmowa z powiadamianiem sms.
    Mozna i tak.

Dodano po 2 [minuty]:

Wracajac do telefonu.
    Radiolinia autonomiczne zasilanie.
    Odbiornik uruchamiajacy syrene itelefon na kartę wysylajacy sygnal na wlasciwy telefon.
    Zasilanie w domu.
    suworow
    To chyba jeszcze nie wszystko. Brakuje elementu który powie telefonowi aby dzwonił, ładowania.. Przydałaby się też gumka recepturka Panie Zbigniewie do spięcia całego zestawu :)
    Przykładowe połączenie :
    Opcjonalnie można całość umieścić w pudełku po butach. Nie uwierzy kolega ale widywałem już takie konstrukcje :)

Piotrando1 wrote:
    Czujnik z alarmem na telefon ma priorytet numer 2. Priorytet numer jeden to czujka i alarm w komórce lokatorskiej z syrena,

Ma kolega wszystko podane na tacy.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Mozna problemy rozwiazywac na rozne sposoby.
    Najlatwiej kupic gotowca i cieszyc sie rozwiazaniem problemu.
    Tylko ta cena.
    A moje rozwiazanie jest skuteczne i tanie.
    Byly rozwiazania z alarmowym przyciskiem wspólpracujace z telefonem.
    Rozwiazania fabryczne moze sa ladniejsze ale tez skladaja sie z funkcjonalnych blokow.
    No i gumka w moim rozwiazaniu jest zbedna.
    Fabryczny system alarmowy tez mozna umiescic w pudelku po butach jak ktos lubi.

Dodano po 15 [minuty]:

No i znalazlem fajny modul powiadamiania GSM za jedyne 164zl.
    Czyli fajny kpl. Z modulow do zlozenia bez gumek i pudelka po butach.
    vodiczka
    Level 43  
    Piotrando1 wrote:
    W piwnicy mam komórkę i chciałbym zainstalować czujnik ruchu który powiadomi mój telefon gdy zostanie otwarta.
    Do tego nie potrzeba czujnika ruchu, wystarczy czujnik otwarcia drzwi.
    Piotrando1
    Level 4  
    Mogą panowie opisać co konkretnie muszę kupić jakie moduły. Przyznam się że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy. Czujnik otwarcia drzwi to taniocha można kupić na allegro. A co do modułu powiadomienia GSM za jedyne 164z to o którym modelu mowa ?
    suworow
    Może narażę się ekspertom, ale ja bym zastosował o ile na to warunki pozwalają jednak obok kontaktronu, czujkę ruchu.
    Czujkę wybierzesz z naszego spisu czujek alarmowych
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3687900.html

Może to być np coś z Boscha:
    https://www.napad.pl/produkty-193-785-czujnik-ruchu-sc-bpr2-w12.htm
    z tańszych to np Vidicon Bingo.
    Co do kontaktronu to warto go dobrać go odpowiednio do warunków montażu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17921073#17921073
    Sygnalizator raczej tylko akustyczny. Może dwa. Z firmowych to np satel SP 100 ale i może być coś tańszego. Z pozostałymi elementami poczekajmy na Pana Zbigniewa. Tak się człek ucieszył, że mu zostanie pudełko po butach, że zapomniał podać co to za znalezisko ;)
    Zbigniew 400 wrote:
    No i znalazlem fajny modul powiadamiania GSM za jedyne 164zl.
    Czyli fajny kpl. Z modulow do zlozenia bez gumek i pudelka po butach.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Google
    Wpisujemy powiadamianie sms
    Link gsm powiadamianie
    Link do allegro
    Na 1 pozycji.

Jeszcze niedawno lidl zabezpieczal drzwi kontaktronami.
    Teraz zmienili na czujki z powodow serwisowych drzwi.
    Sygnalizator bym kupil najtanszy bo pracuje w domu.
    vodiczka
    Level 43  
    suworow wrote:
    Może narażę się ekspertom, ale ja bym zastosował o ile na to warunki pozwalają jednak obok kontaktronu, czujkę ruchu
    Im więcej elementów zabezpieczenia (w rozsądnych granicach) tym lepiej, jednak do zasygnalizowania otwarcia drzwi komórki, wystarczy proste rozwiązanie.
    suworow
    Zbigniew 400 wrote:
    Google
    Wpisujemy powiadamianie sms
    Link gsm powiadamianie
    Link do allegro
    Na 1 pozycji.

Da kolega spokój z tymi kalamburami. Poda nazwę + link do aukcji. Słowo moderatora, że nie będzie żadnych konsekwencji ;) Nie ścigam za uzasadnione linki do allegro. Jak się kolega dalej obawia, to proszę wysłać mi na pw. Ja wstawię :)

vodiczka wrote:
    Im więcej elementów zabezpieczenia (w rozsądnych granicach) tym lepiej, jednak do zasygnalizowania otwarcia drzwi komórki, wystarczy proste rozwiązanie.

Niewątpliwie. Pytanie czy zawsze do wykrycia intruza, lub zweryfikowania czy alarm przypadkiem nie był fałszywy. Kontynuuje kolega...

Pozdrawiam
    Adamcyn
    Level 38  
    suworow wrote:

Opcjonalnie można całość umieścić w pudełku po butach.
    Nie uwierzy kolega ale widywałem już takie konstrukcje

Oczywiście.
    To profesjonalny sposób na zamaskowanie alarmu. :D
    Piotrando1
    Level 4  
    To reausumując:

1. Powiadamianie GSM: np SIM box
    2. Czujnik ruchu: np Czujnik ruchu SC-BPR2-W12
    3. Czujnik kontaktronowy Rozumiem ze jako dodatek do czujnika ruchu, np B1 SATEL CZUJKA ALARM SATEL -
    4. Sygnalizator alarmowy - tutaj nie jestem pewien bo z tego co Pan Zbigniew napisal to chodzi o to że on bedzie w domu ?. 120db?, czy to nie powinno być w komórce lokatorskiej np na suficie zamontowane żeby wyło w razie kradzieży ? :)
    5. Kable do spięcia wszystkiego razem, Zasilacz/baterie ? :)

Staram się skompletować listę potrzebnych materiałów. Nie wydam kilka stów za ładne pudełko na allegro które będzie miało mniej funkcji niż to co Panowie zaproponują także wasza pomoc jest mega w tym zakresie.

Pozdrawiam
    Piotr
    vodiczka
    Level 43  
    suworow wrote:
    Pytanie czy zawsze do wykrycia intruza, lub zweryfikowania czy alarm przypadkiem nie był fałszywy.
    Czy duch lub przeciąg mogą uruchomić czujnik otwarcia drzwi :?:
    Czujka nie wykryje ducha ale może wykryć szczura jeżeli będzie miał możliwość wejścia do komórki, może też wykryć spadające pudło gdy zostało ustawione niestabilnie i spadnie po pewnym czasie od zamknięcia komórki.
    W takim przypadku czujka nie będzie weryfikatorem a detektorem fałszywego alarmu.
    Piotrando1
    Level 4  
    Nie ma szans na kota, nie ma jak wejść, również ciężko aby pudło samo spadło, nie ma tam wiatru, nie ma kratki wentylacyjnej itd. Jest tylko kwadrat 3mx1,5mwejście na żarówkę i drzwi :). Byc moze sam czujnik na drzwiach wystarczy, chyba ze zlodziej ma na to jakis pomysł..
    suworow
    Piotrando1 wrote:
    Zasilacz/baterie ?

No właśnie. Zaproponowany przeze mnie nadajnik obsługuje akumulator ( ma wbudowany zasilacz buforowy) a ponad to potrafi poinformować w prosty sposób o braku 230V, słabym akumulatorze. Większość modułów wymaga zasilacza zewnętrznego....
    @vodiczka Eee.. tylko tyle? Nie wierzę by nie miał kolega w tym temacie więcej do powiedzenia. Miałem nadzieję, ze kolega np zwróci uwagę na dość małe wymiary pomieszczenia i wspomni np o klaustrofobii czujek PIR :)
    vodiczka
    Level 43  
    suworow wrote:
    @vodiczka Eee.. tylko tyle?
    Wystarczy by uświadomić iż mnożenie bytów niepotrzebnych nie ma sensu.
    Może kolega przybliży ideę wykorzystania czujki ruchu jako weryfikatora.
    suworow
    vodiczka wrote:
    Może kolega przybliży ideę wykorzystania czujki ruchu jako weryfikatora.

A w którym miejscu napisałem, ze czujka ruchu ma weryfikować działanie kontaktronu, a nie np odwrotnie?
    vodiczka wrote:
    Wystarczy by uświadomić iż mnożenie bytów niepotrzebnych nie ma sensu.

Mnie kolega nie uświadomił. Dalej uważam, że warto dać dwie czujki :)
    vodiczka
    Level 43  
    Piotrando1 wrote:
    również ciężko aby pudło samo spadło,
    Mało prawdopodobne a jednak możliwe. Sam tego doświadczyłem gdy po niestabilnym ustawieniu, pudełko spadło zanim zdążyłem opuścić piwnicę a wywołany hałas skłonił mnie do zawrócenia i sprawdzenia co się stało.
    Oczywiście, prawdopodobieństwo że spadnie po kilku dniach, skoro nie spadło po kilkudziesięciu sekundach jest dużo mniejsze.
    vodiczka
    Level 43  
    suworow wrote:
    A w którym miejscu napisałem, ze czujka ruchu ma weryfikować działanie kontaktronu, a nie np odwrotnie?
    W odpowiedzi na mój post:
    suworow wrote:
    vodiczka napisał: Im więcej elementów zabezpieczenia (w rozsądnych granicach) tym lepiej, jednak do zasygnalizowania otwarcia drzwi komórki, wystarczy proste rozwiązanie.
    Niewątpliwie. Pytanie czy zawsze do wykrycia intruza, lub zweryfikowania czy alarm przypadkiem nie był fałszywy
    Proponowałem tylko czujnik na drzwiach. Sugestia, że miałby weryfikować czujkę ruchu, której nie proponowałem brzmi irracjonalnie.
    suworow wrote:
    suworow
    vodiczka wrote:
    W odpowiedzi na mój post:

Proszę zacytować, wskazać ten fragment.
    vodiczka wrote:
    Proponowałem tylko czujnik na drzwiach. Sugestia, że miałby weryfikować czujkę ruchu, której nie proponowałem brzmi irracjonalnie.

Skupi się kolega, bo chyba gubi wątek ;)
    To co z tymi spadającymi pudełkami?