Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 - pali tranzystor T503

leszek95b 23 Maj 2020 20:12 1749 62
  • #31
    leszek95b
    Poziom 10  
    Podłączyłem sygnał z wyjścia słuchawkowego z telefonu do wtyczek W601 na płytkach sterujących B6. Sprawdziłem oba kanały. Wtyczki oryginalne musiałem i tak zostawić podłączone, ponieważ wzmacniacz nie wyłącza zabezpieczenia bez podłączonych wtyczek. W słuchawkach podłączonych do gniazda słuchawkowego Radmora cisza, bez znaczenia jaki poziom głośności ustawiony na wyjściu z telefonu. Zatem mam problem z samymi płytkami B6.
    Moje płytki nie są zgodne ze schematem jaki posiadam - wyglądają na oryginalne, nie modyfikowane ręcznie. Czytałem na elektrodzie, że inni mieli także tzw. "bieda version". Bez wylutowywania z płytki sprawdziłem tranzystory na obu płytkach, wszędzie test diody pokazuje około 600 (+/- 50) w stronę B-E oraz B-C. Pozostałe przejścia nieskończoność.
    Nie wiem dlaczego, ale na obu płytkach w miejscu T608 jest wstawiony tranzystor PNP 307B, natomiast na schemacie z posta #21 jest wrysowany NPN. Sprawdziłem je jako PNP i wyglądają na sprawne. Nie sprawdziłem jeszcze tranzystorów T606 typu BD140, nie miałem karty katalogowej pod ręką (nie mam internetu w miejscu gdzie walczę z Radmorem) - sprawdzę dzisiaj.
    Jeśli się okaże, że T606 są także sprawne - gdzie posprawdzać napięcia w pierwszej kolejności?
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #32
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Ok, przyjrzę się temu i napiszę coś później lub jutro rano.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Może zacznę od tego, czy ten wzmacniacz działał normalnie zanim spalił się tranzystor i bezpiecznik?

    leszek95b napisał:
    Wtyczki oryginalne musiałem i tak zostawić podłączone, ponieważ wzmacniacz nie wyłącza zabezpieczenia bez podłączonych wtyczek.

    Tak, jest tak dlatego że wzmacniacze mocy mają masę doprowadzoną do stopni wejściowych właśnie przez te wtyczki

    leszek95b napisał:
    W słuchawkach podłączonych do gniazda słuchawkowego Radmora cisza,

    Kompletna cisza? Żadnych szumów, śladów brumienia?

    leszek95b napisał:
    na obu płytkach w miejscu T608 jest wstawiony tranzystor PNP 307B, natomiast na schemacie z posta #21 jest wrysowany NPN

    Na schemacie jest błąd. T608 ma strzałkę narysowaną w odwrotnym kierunku.

    leszek95b napisał:
    Czytałem na elektrodzie, że inni mieli także tzw. "bieda version"

    Tak, były inne wersje niż ta ze schematu.

    leszek95b napisał:
    Zatem mam problem z samymi płytkami B6.

    Być może ale wydaje się to nieprawdopodobne aby obie były uszkodzone w ten sam sposób.
  • #33
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    czy ten wzmacniacz działał normalnie zanim spalił się tranzystor i bezpiecznik?

    Z góry przepraszam za wodolejstwo, ale może te informacje będą przydatne. Wzmacniacz posiadam ponad 20 lat, od początku działał normalnie. Używany był codziennie, często przez wiele godzin (magnetofon, CD, na wyjściu Altusy). Po iluś tam latach uszkodził się, trafił do serwisu RTV (około 15 lat temu), został naprawiony, nie grał idealnie po naprawie, ale było powiedzmy "ok". Wymienione były na pewno darlingtony, ale nie pamiętam czy część czy wszystkie. Nie wiem też czy inne elementy nie były wymieniane. Krótko po naprawie podczas normalnego używania znów się uszkodził (1-2 tygodnie pograł), wtedy zajął się nim młody elektronik-amator, ale finalnie nie naprawił go. Zapakowałem go do kartona z inną elektroniką owiniętego stretchem i przeleżał w magazynku około 15 lat. Warunki przechowywania były bardzo dobre, temperatura dodatnia, sucho, brak dostępu kurzu. Wyciągnąłem tego Radmora około miesiąc temu, po zdjęciu obudowy widziałem cienki miedziany drut w bezpiecznikach. Po wstawieniu normalnych bezpieczników - palił je.

    W zasilaniu był spalony jeden tranzystor, wymieniłem i ustawiłem napięcia na zasilaczu (poza +26,6V, u mnie +29V). Tutaj o tym pisałem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3249814.html. 3 z 4 darlingtonów były spalone, wstawiłem nowe. Ustawiłem prądy spoczynkowe, podłączyłem wejście i bardzo bardzo cicho grała muzyka w głośnikach przez chwilę, po zwiększeniu głośności przestała - spaliły się darlingtony.

    SlawekKedra napisał:
    Kompletna cisza? Żadnych szumów, śladów brumienia?

    Kompletna cisza, wyłącznie "pyk" w prawym kanale po załączeniu przekaźnika po włączeniu wzmacniacza.

    Kupiłem po sąsiedzku 3 płytki B6 z tej aukcji https://allegrolokalnie.pl/oferta/unitra-radmor-5412-c24, jutro odbieram. Stan nieznany, ale jako źródło części może się przydać ... jeśli B6 są winne.
  • #34
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Z góry przepraszam za wodolejstwo, ale może te informacje będą przydatne.

    Takie wodolejstwo dotyczące histori sprzętu i uszkodzeń jest bardzo przydatne, czasem nawet bardziej niż jakieś pomiary.

    Czy istnieje fizycznie możliwość pomierzenia napięć na płytkach B6 kiedy są one normalnie włożone w układ?
  • #35
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Czy istnieje fizycznie możliwość pomierzenia napięć na płytkach B6 kiedy są one normalnie włożone w układ?

    Tak, nie będzie łatwo ale pomierzę, dolutuję kabelki gdzie będzie problem z dojściem multimetrem.

    Dotychczas zmierzyłem tylko to:
    leszek95b napisał:
    napięcia na T606 w obu płytkach i wartości na obu są jednakowe z dokładnością do 100mV - E : +41,3V, C: +1V, B: +40,7V


    Czy przekaźnik możemy wykluczyć? Pytam, ponieważ nie był używany kilkanaście lat, a podobno wariuje często po długim postoju. Z drugiej strony słychać, że załącza oraz pojawia się napięcie na zaciskach głośników.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #36
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Tak, nie będzie łatwo ale pomierzę, dolutuję kabelki gdzie będzie problem z dojściem multimetrem.

    Może najpierw zmierz napięcia na B6 na tych końcówkach tych tranzystorów do których jest dostęp. Być może to wystarczy.

    leszek95b napisał:
    Z drugiej strony słychać, że załącza oraz pojawia się napięcie na zaciskach głośników.

    W takim razie przekaźnik można uznać za dobry
  • #37
    leszek95b
    Poziom 10  
    Sprawdziłem napięcia na zaciskach głośników i niestety po włączeniu (przekaźnik załącza, gasi diodę "Zabezpieczenie") na obu 2-5mV, czasami 0mV. Czyli inny pomiar niż kilka dni temu. Nie było od tego czasu żadnych zmian. Sprawdzałem napięcia na końcówkach T502 i T503, takie jak w poprzednich postach - poprawne. Na T501 także poprawne.
    Przy pomiarze T501 na koniec zeskoczyła mi końcówka pomiarowa multimetru (ciasno tam) i zwarłem B z C na T501 przy włączonym wzmacniaczu i poleciały bezpieczniki Bz501 i Bz502 oraz oba darlingtony T502 i T503, zwarcie C-E na obu :(. Nie wiem do czego służą te bezpieczniki 1,6A, skoro zawsze palą się razem z końcówkami.
    Dalsze pomiary po wymianie końcówek, nie mam już kompletu. Ciężko je kupić, w moich lokalnych dwóch sklepach w Gdyni już nie mają.
    Co sądzisz o TIP122/TIP127 bądź BDW93C/BDW94C jako zamienniki dla BD649/BD650?
  • #38
    leszek95b
    Poziom 10  
    Mieli w sklepie TIP122/TIP127, wstawiłem je w oba kanały. Ustawiłem prądy spoczynkowe analogicznie do BD649/BD650.
    Napięcia na końcówkach:
    - Kanał lewy: T502 B: +1,1V, C: +40,5V, E: -0,23V; T503 B: -1,52V, C: -39,4V, E: -0,27V
    - Kanał prawy: T505 B: +1,28V, C: +40,5V, E: -0,04V; T506 B: -1,32V, C: -39,4V, E: -0,08V

    Napięcie na zaciskach głośników: L: -2mV, czasami mniej, P: -7mV, czasami mniej. Tylko na prawym kanale po włączeniu skacze do kilkuset mV po czym spada po załączeniu przekaźnika ("pyk" w słuchawkach).

    Bez lutowania kabelków do płytek sterujących B6 zmierzyłem tylko po jednym tranzystorze, zbyt ciasno tam jest:
    - Kanał lewy: T606 E: +40,3V, C: +1,1V, B: +39,7V
    - Kanał prawy: T606 E: +40,5V, C: +1,29V, B: +39,8V
  • #39
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Ok, nie jestem jakoś przekonany że to wzmacniacze mocy są uszkodzone.
    Może sprawdźmy to jeszcze inaczej. Podaj normalnie sygnał na jakieś wejście i sprawdź czy na wyjściach przedwzmacniacza ten sygnał się prezentuje.
  • #40
    leszek95b
    Poziom 10  
    Duży sukces dzisiaj :) Winny braku sygnału na wyjściu był przekaźnik. Załączał się, wyłączał diodę od zabezpieczenia, jakieś bardzo niskie napięcie pojawiało się czasami na wyjściu, a powinno być takie jak między rezystorami mocy miedzy emiterami darlingtonów, u mnie L: -66mV, P: -250mV. Zdjąłem obudowę, przeczyściłem styki drobnym papierem ściernym (najdrobniejszy jaki miałem to 150) i od tego czasu działa poprawnie, na zaciskach L: -66mV, P: -250mV.
    Podłączyłem źródło sygnału i lewy kanał gra poprawnie. W prawym kanale jest wyłącznie szum, taki jak z tunera gdy jest ustawiony na częstotliwość, na której nie ma żadnej stacji radiowej. Po zamianie miejscami kabli na płytkach B6, prawy gra poprawnie a szum jest na kanale lewym. Myślę, że obie płytki B6 są sprawne po takim teście.
    Na kanale lewym (grającym poprawnie) działa sterowanie głośnością, działa regulacja tonów wysokie/niskie, działa filtr wysoki/niski, działa balans prawo/lewo.
    Na prawym kanale (tym co szumi) jest wyłącznie szum o stałym poziomie. Szum jest obecny bez znaczenia czy jest wybrane jakieś wejście z sygnałem, nie zmienia się przy regulacji poziomu głośności, nie zmienia się przy sterowaniu balansem, tonami itd. Po prostu zawsze stale szumi. Znalazłem podobny temat, winny był kondensator: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic379995.html.

    Zacząłem od sprawdzenia napięć na wtyczkach (masa na minusie zasilacza, brak źródła sygnału):
    - W401: 1: +14mV, 2: +14mv, 3: +14mV
    - W402: 1: +2,5V (!), 2: +14mV, 3: +250mV
    - W403: 1: +10mV, 2: +10mV, 3: +10mV, 5: +42V, 6: masa

    Czy to jest normalne, że na pinie 1 wtyczki W402 jest aż tak duże napięcie? Nie powinno być zbliżone do wartości na pinie 3?
    Załączam schemat wejścia przedwzmacniacza oraz zdjęcie płytki od strony druku - są tam przewody dolutowane - czy to fabryczna modyfikacja?
    Radmor 5412 - pali tranzystor T503 Radmor 5412 - pali tranzystor T503
  • #41
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    - W402: 1: +2,5V (!)

    To napięcie nie jest normalne. Prawdopodobnie jest to spowodowane uszkodzeniem C411 ale to nie jest powód niedziałania kanału prawego ponieważ należy on do kanału lewego, który gra poprawnie. Ten kondensator normalnie nie wpływa na nic chyba że jako źródło załączone będzie wejście mikrofonowe.
    Jeśli kanał prawy nie reaguje na żadne regulatory to wskazuje na uszkodzenie gdzieś w obszarze T430 i T431. Proponowałbym zrobić pomiar napięć na wszystkich końcówkach tych tranzystorów.

    Dodano po 3 [minuty]:

    leszek95b napisał:
    są tam przewody dolutowane - czy to fabryczna modyfikacja?

    Prawdopodobnie tak. W różnych sprzętach nie tylko polskich były takie kabelki montowane fabrycznie.
  • #42
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra - dzięki za wskazówkę! W przedwzmacniaczu były uszkodzone dwa tranzystory w prawym kanale oraz jeden tranzystor w lewym kanale. U mnie wszystkie tranzystory przedwzmacniacza były już kiedyś wymieniane, zamiast BC413B wszędzie (22 sztuki) miałem BC547B, zatem kupiłem także BC547B na wymianę. Wymieniłem cztery sztuki włącznie z jednym sprawnym, ponieważ była niewielka różnica w poziomie sygnału. Podłączyłem źródło sygnału z telefonu z wyjścia słuchawkowego do wejścia "Magnetofon", do wyjścia wzmacniacza podłączyłem słuchawki, słuchałem muzyki przez około 30 minut. Wszystko działało poprawnie - kontur, wzmocnienie, balans, filtr niski, filtr wysoki, tony niskie, tony wysokie. Poziomy mocy od minimum do około 90% (dalej nie sprawdzałem ponieważ bym uszkodził słuchawki albo uszy) - grało bardzo dobrze.

    Podłączyłem głośniki do wyjścia, grały poprawnie na niskim poziomie głośności. Po zwiększeniu poziomu głośności (70-80%) przepalił się bezpiecznik od prawej końcówki. Bezpieczniki mam docelowe, czyli 1,6A. Wymieniłem bezpiecznik, grało poprawnie na niskich poziomach głośności. Po zwiększeniu poziomu, znów przepalił się bezpiecznik prawej końcówki. Wymieniłem bezpiecznik, i zamieniłem miejscami płytki sterujące B6. Po zamianie płytek, napięcia na zaciskach głośników się zamieniły tj. L: -250mV, P: -66mV (wcześniej było L: -66mV, P: -250mV). Na słuchawkach grało poprawnie tak jak w poprzednim teście. Po podłączeniu głośników i zwiększeniu poziomu mocy, przepalił się bezpiecznik lewej końcówki mocy. Uszkodził się też jeden z darlingtonów (moim zdaniem), ponieważ po porównaniu wartości z drugim nowym na teście diody pokazuje inne wartości. T502 (TIP122, NPN) w kierunku C-B oraz C-E powinien mieć nieskończoność a wskazuje odpowiednio 1962 oraz 1800. T503 (TIP127) ma wartości jak nowy, zatem zakładam, że jest sprawny.

    Mam kilka pytań:
    Czy napięcie -250mV jest akceptowalne na wyjściu na jednym z kanałów?
    Czy powinienem skupić się na zdiagnozowaniu dlaczego płytka B6 powoduje tak duże napięcie na wyjściu?
    Czy to wysokie napięcie na jednym z kanałów może być przyczyną przepalania końcówki/bezpieczników czy szukać gdzieś indziej?
  • #43
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    w kierunku C-B oraz C-E powinien mieć nieskończoność a wskazuje odpowiednio 1962 oraz 1800.

    To wskazuje na jego niesprawność.

    leszek95b napisał:
    Czy napięcie -250mV jest akceptowalne na wyjściu na jednym z kanałów?

    Ono powinno być mniejsze. Jest to zależne od tranzystorów pary różnicowej T601, T602. Sprobuj je wymienić na nowe lub chociaż zamienić miejscami i sprawdzić czy coś się zmieniło.

    leszek95b napisał:
    Czy to wysokie napięcie na jednym z kanałów może być przyczyną przepalania końcówki/bezpieczników czy szukać gdzieś indziej?

    Nie, to napięcie nie spowoduje spalenia bezpieczników.
    Nie za bardzo wiadomo co powoduje to przepalanie się bezpieczników. Jak mogłeś zauważyć wszystko jest dobrze i przy większym wysterowaniu bezpiecznik i tranzystor pali się bez wyraźnego powodu.

    Spróbuj wyjąć tą płytkę B6 do której przywiązane jest to przepalanie bezpiecznika i przetestować ten drugi kanał.

    Czy bezpieczniki są typu T czy F?
  • #44
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Czy bezpieczniki są typu T czy F?

    Szybkie, F.
  • #45
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Rozbij może ten co się spalił. Zobaczymy co jest w środku. O tranzystor chodzi oczywiście.
  • #46
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Rozbij może ten co się spalił. Zobaczymy co jest w środku.

    Tak wygląda, struktura ma 2mm, dwukrotnie mniej niż w starym BD650.
    Radmor 5412 - pali tranzystor T503

    Wymieniłem uszkodzonego darlingtona, podłączyłem odtwarzacz CD do wejścia liniowego, grało bardzo dobrze na słuchawkach, nawet przy bardzo dużej głośności.
    Podłączyłem kolumny, przy głośności 30% grało dobrze. Wcisnąłem przycisk "Kontur" i poleciały 2 bezpieczniki i wszystkie 4 darlingtony.
    Moje kolumny jakich używam do testów nie mają tabliczki znamionowej, zakładałem że mają 8 Ohm, ale po rozkręceniu okazało się, że niskotonowe głośniki mają 2 Ohm! Tak to wygląda:
    Radmor 5412 - pali tranzystor T503

    Chyba nie ma sensu szukać dalej problemów we wzmacniaczu, prawda?
  • #47
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    leszek95b napisał:
    zakładałem że mają 8 Ohm, ale po rozkręceniu okazało się, że niskotonowe głośniki mają 2 Ohm!
    Czyli już wiesz, gdzie masz błąd... :)
    leszek95b napisał:
    Chyba nie ma sensu szukać dalej problemów we wzmacniaczu, prawda?
    Sprawdź czy znów czegoś nie popaliłeś we wzmacniaczu, wymień bezpieczniki, podłącz do obciążenia (najlepiej sztucznego w postaci rezystora mocy o stosownej oporności) i sprawdź.
  • #48
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Chyba nie ma sensu szukać dalej problemów we wzmacniaczu, prawda?

    Trudno powiedzieć. Kiedy palą sie tranzystory mocy z jakichkolwiek powodów to czasem palą się jeszcze inne tranzystory a czasem nie. Aby się upewnić, możesz na piechotę sprawdzać sobie tranzystory albo zrobić taki test jaki opisałem we wpisie nr 5. W takiej konfiguracji jesli napięcie na wyjściu jest bliskie zera wzmacniacz powinien grać normalnie na słuchawkach.

    Teraz wiadomo że powodem był głośnik ale też te tranzystory są cienkie. Są one co prawda Darlingtonami ale wytrzymałość mają z pewnością mniejszą niż mieć powinny.
  • #49
    marada72
    Poziom 20  
    Witam. Tak na marginesie w tym egzemplarzu bardzo dobrze spisuja się tranzystory TIP 142/147. Tez wiele razy próbowałem pakować oryginalnie tranzystory BD ale przy zwiększeniu głośności zaraz padały. ( rynek zalany podrobkami ).
  • #50
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Aby się upewnić, możesz na piechotę sprawdzać sobie tranzystory albo zrobić taki test jaki opisałem we wpisie nr 5.

    Tak, posprawdzam analogicznie do tego co radziłeś wcześniej.

    marada72 napisał:
    dobrze spisuja się tranzystory TIP 142/147

    Skoro i tak muszę kupić i wymienić to mogę wrzucić TIP 142/147 - jeśli będą w sklepie. Jak nie będą mieli w sklepie to wezmę TIP122/127 jak ostatnio.
    Podobno pasują również BDW93C/94C - warto wziąć jakby nie było TIP'ów?

    Prąd spoczynkowy na tych TIP 142/147 taki sam jak dla BD649/650?

    Mam jeszcze pytanie odnośnie bezpieczników końcówek mocy - oryginalnie są szybkie 1,6A, Dotychczas prawie za każdym razem kiedy spaliły się bezpieczniki - paliły się darlingtony - od jednego do wszystkich czterech. Skoro darlingtony na rynku nie są takiej wytrzymałości jak w latach 80/90 kiedy ten sprzęt produkowano - może warto wstawić mniejsze bezpieczniki?
  • #51
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Prąd spoczynkowy na tych TIP 142/147 taki sam jak dla BD649/650?

    Tak, taki sam.
    Tranzystory po zakupie należy najpierw sprawdzić miernikiem na okoliczność tego czy rzeczywiście są Darlingtonami. Zdarza się że tranzystor z symbolem na obudowie wskazującym że to Darlington wcale Darlingtonem nie jest tylko zwykłym tranzystorem. Taki tranzystor spali się natychmiast.

    leszek95b napisał:
    Skoro darlingtony na rynku nie są takiej wytrzymałości jak w latach 80/90 kiedy ten sprzęt produkowano - może warto wstawić mniejsze bezpieczniki?

    Trzeba szukać do skutku takich które są dobrej jakości. Wstawiając mniejszy bezpiecznik nie uchronisz słabych tranzystorów przed spaleniem ponieważ tranzystor pali się często szybciej niż nawet szybkie bezpieczniki.
  • #52
    leszek95b
    Poziom 10  
    Wstawiłem na oba kanały nowe sprawne TIPy 142/147, przetestowałem przed montażem, identyczne pary ST Microelectronics. Prąd spoczynkowy ustawiony. Na słuchawkach pięknie grało. Podłączyłem na oba kanały kolumny głośnikowe 8-omowe Tannoy Mercury M1. Do głośności około 30% działało poprawnie, LEDowy wskaźnik mocy pokazywał jakieś 30%. Potem zwiększyłem lekko niskie tony na przedwzmacniaczu, przy głośnych niskich tonach wychylał się do około 50% (kilka watów). Sama jakość dźwięku była bardzo dobra. Po około 2-3 sekundach poszedł bezpiecznik i dwa darlingtony na lewym kanale. Nie mam już identycznej pary TIPów na jedną stronę, wstawiłem zatem TIPy 142 i 147 różnych producentów. Na słuchawkach gra nadal dobrze. Kanał lewy gra odrobinę ciszej, ale to pewnie przez ten jeden tranzystor innego producenta (jakiś no-name, jest tylko TIP142T na nim napisane). Aby mieć taki sam poziom w słuchawkach trzeba nieznacznie przesunąć balans na lewo.

    Jestem bliski zrzucenia tego Radmora z klifu do morza.
  • #53
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    leszek95b napisał:
    Jestem bliski zrzucenia tego Radmora z klifu do morza.
    A gdzie w Gdyni klif znajdziesz?
    Prąd spoczynkowy ustawiłeś?
  • #54
    leszek95b
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    A gdzie w Gdyni klif znajdziesz?

    W Orłowie.

    398216 Usunięty napisał:
    Prąd spoczynkowy ustawiłeś?

    W poście wyżej napisałem, że ustawiony, 40mV na rezystorach mocy.
  • #55
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Po około 2-3 sekundach poszedł bezpiecznik i dwa darlingtony na lewym kanale.

    Co pokazuje test młotka?
  • #56
    leszek95b
    Poziom 10  
    Dość mała ta struktura. Na zdjęciu TIP142 i 147.

    Radmor 5412 - pali tranzystor T503
  • #57
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Takie tranzystory będą się palić. Struktura dobrego tranzystora powinna być wielkości minimum 3x3mm
  • #58
    leszek95b
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    dobrego tranzystora

    Tylko skąd takie wziąć? Sprawdzałem już z dwóch lokalnych sklepów: BD649/650, TIP122/127, TIP142/147. Producenci: STMicroelectronics, CDIL oraz inne nie do odczytania z obudowy.
    Czy cena może być jakimkolwiek wskaźnikiem jakości? Czy istnieje jakiekolwiek pewne źródło z dobrymi tranzystorami?
  • #59
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    leszek95b napisał:
    Czy cena może być jakimkolwiek wskaźnikiem jakości?

    Niska cena jest prawie na pewno wskaźnikiem niskiej jakości chociaż można sobie wyobrazić sytuację kiedy ktoś sprzedaje dobry produkt za niską cenę z jakichś powodów. Wysoka cena nie koniecznie wskazuje na dobry produkt ponieważ niektóre podróbki słabej jakości opatrzone odpowiednimi napisami sprzedawane są jako dobre produkty dobrych firm.
    leszek95b napisał:
    Czy istnieje jakiekolwiek pewne źródło z dobrymi tranzystorami?

    Nie mam pojęcia, nie zajmuję się tym praktycznie.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Na tym forum jest dość obszerny wątek na temat podrabianych elementów. Być może tam znajdziesz jakieś informacje na ten temat.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=73900&highlight=
  • #60
    Józio17
    Poziom 28  
    leszek95b napisał:
    Dość mała ta struktura. Na zdjęciu TIP142 i 147.

    Obudowa to TO-220, taka sama jak w BD?
    Jeżeli tak to pierwszy raz widzę TIP142/7 w takiej obudowie.
    Może BDW83/84C.