Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Gazowy Immergas Victrix 26 21 - wyłącza się grzanie wody

waldir 18 May 2020 00:09 3366 1
    waldir
    Level 11  
    Witam,

Mam piec gazowy dwufunkcyjny Immergas Victrix 26 21 i pojawił się problem z funkcją grzania wody a mianowicie temperatura idzie w górę i leci ciepła woda i potem nagle jakby się płomień odciął i temperatura schodzi do niskiej , leci zimna woda i znowu się załącza do grzania ciepłej wody. Miałem ok. rok temu wymieniony palnik przez serwis bo wtedy już był ten problem i niestety powrócił Ciśnienie wody jest normalne w słuchawce prysznica , sprawdziłem również w kranie w umywalce ale jest ten sam efekt.Kiedy tak zostawiam odkręconą wodę to po kilku takich skokach temperatury w górę i w dół czasem zaczyna lecieć tylko ciepła ale zdaża się również że wyświetli się "E" błąd i trzeba zrobić reset pieca
    Załączyłem krótkie video do tego postu aby zobrazować problem.
    Czy możecie podpowiedzieć co może być przyczyna takiego zachowanie się pieca
    Czy może to być czujnik przepływu ?
    Wojewoda82
    Level 28  
    Czy na CO moc kotła spadała wraz z nagrzewaniem grzejników? (te kreski nad temperaturą zmniejszały się?)

Kocioł w ogóle nie moduluje na CWU (może też na CO).

Nie wiem czy w tym kotle jest menu serwisowe do zmiany parametrów mocy minimalnej i maksymalnej (sądząc po posiadanych przyciskach raczej nie). Jeśli nie to serwis i aby zmienił dostępną moc minimalną i/lub czas reakcji modulacji od odpalenia palnika). Wygląda jakby kocioł pracował tylko na mocy max.

Możliwe, że serwis ustawił wysokie parametry mocy minimalnej bo masz np bardzo długi i małej średnicy komin i były problemy z zapłonem lub niestabilną pracą kotła. Ile u Ciebie ma komin, pięter, metrów, jaka średnica rury spalinowej, 60,80mm,100? Rura koncentryczna (rura w rurze) czy zaciągasz powietrze do spalania przez szacht kominowy?