Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elnix falownik - resetuje sie zegar

Robert.kozuchowski 18 May 2020 13:35 2751 51
    Robert.kozuchowski
    Level 4  
    Dzień dobry,

Proszę o pomoc jak rozwiązać problem z grzejącym się falownikiem Elnix 8000. Mam podłączone 5,2kW w panelach na 2 stringach. Falownik zimą działał bez problemów. Obecnie jak słońca mamy dużo więcej - falownik resetuje się do ustawień fabrycznych/ przyjmując datę 01.01.2010r.
    Serwis twierdzi, że sprzęt jest sprawny....ręce mi opadają. Codziennie muszę podejść z komputerem podłączyć się po RJ-45 ustawić datę zrobić reset i sprzęt wstaje - synchronizuje się i tak niemalże codziennie.
    Od razu zapytam o 2 problem a mianowicie zakłócenie elektromagnetyczne. Czy ktoś ma doświadczenia z tym produktem? Po włączeniu falownika zaczęły się " cuda " dziać.... nie działa sprzęt AGD. Po wyłączeniu falownika jest wszystko OK. Nie jestem inżynierem, nie jestem elektrykiem - ale rozumiem proste działanie - falownik włączony nie działa AGD. Falownik wyłączony jest w porządku. Poszedłem jeszcze dalej - ze swoim instalatorem na 2 dni powiesiłem jakiegoś innego (na testy) - wszystkie problemy zniknęly.... Elnix uważa że jego sprzęt jest sprawny..... Proszę o pomoc - czy jestem w stanie jakoś korzystać z tego sprzętu? Myślałem o jakimś wodnym chłodzeniu ?

Pozdrawiam Robert
    Maly
    Level 32  
    Reklamować.
    Wygląda faktycznie na falownik
    Ciekawe czy inne Elnixy też tak mają. Podczas pracy możesz zmierzyć napięcie w sieci? Pewnie przydałby się analizator - sprawdzenie, czy i jak falownik "sieje" zakłóceniami.
    Pytanie, czy energetyka by przyjechała to jak koszty takiej analizy przerzucić na Elnixa?
    office55
    Level 12  
    Najlepiej podłączyć inwerter do sieci komputerowej, do internetu i inwerter sam ściąga czas z zegara atomowego.
    Prosimy zgłosić się do serwisu . Czekamy
    www.elektronix.pl
    Robert.kozuchowski
    Level 4  
    Szanowny Panie Office55, falownik jest podłączony do Internetu, ale dziękuję za wskazówkę. Nie wiele wnosi obecność internetu.... zresztą serwis tez tak sugerował "internet rozwiąże problem."

Jednak internet nie rozwiąże mi problemu niedziałającego sprzętu AGD. Falownik był wysyłany do serwisu Elnix, niestety z odpowiedzią - jest sprawny. Pewno u nich na stole działa- ale nie w warunkach bojowych. Obawiam się iż podłączyli na test - było ok. Ale tu chodzi i sprawdzenie w kilku cyklach dobowych.
    Poza tym dlaczego inny falownik chyba Siemens nie pamiętam nie powoduje żadnych zakłóceń. Jakby ręką odjąć.
    Bardzo proszę o opinie innych użytkowników Elnixów. Niestety podejrzewam się że to nie tylko problem mojej sztuki a kwestia konstrukcji..... Mój instalator od samego początku kręcił nosem na ten falownik...... Niech inni się wypowiedzą n/t tych urządzeń. Może da sie wprowadzić jakieś zmiany, które rozwiążą problem. Nie chcę wysyłać ponownie falownika do serwisu - bo to nic nie daje.... 2 tygodnie bez falownika a działa dokładnie tak samo.

Pozdrawiam ROBERT

P.S> A może są jakieś niezależne laboratoria, które potwierdzą moje "doświadczenia" z Elnix. Napiszcie, gdzie tu wysłać. - ostatnio falownik zawiesił sie - ja zapomniałem zresetować i 4 dni produkcja 0,00kWh.....dramat.
    Edytowałem[T.M.]
    noja102
    Level 24  
    Są instytucje które certyfikują kompatybilność EMC , ale pewnie z papierkiem od OSD ze inwerter zakłóca sieć można by nawet sowite odszkodowanie żądać za straty w uzysku i szkodach w sprzęcie RTV i AGD nie tylko u właściciela inwertera
    sq9fmc
    Level 28  
    Wklejam kolejny raz i proszę aby to pozostało jako wskazówka postępowania w przypadku zakłóceń radiowych generowanych przez osprzęt PV:

KOMUNIKAT Polskiego Związku Krótkofalowców
    NR 18/2020 z dnia 06 maja 2020 r.

7. Uwaga na "solary"!

Zdarza się, że baterie słoneczne, a właściwie towarzysząca im nieraz wątpliwej jakości elektronika są powodem uciążliwych zakłóceń lub wzrostu poziomu szumów uniemożliwiających odbiór na falach krótkich. Ostatnio na europejskim rynku pojawiły się instalacje fotowoltaiczne produkcji jednej z zagranicznych firm, które nie spełniają norm dotyczących kompatybilności elektromagnetycznej i ich bliskość praktycznie eliminuje krótkofalarstwo. W związku z tym sugeruję wszystkim, którzy są ofiarami pracy złej jakości instalacji zgłaszanie swoich zastrzeżeń wprost do najbliższej Delegatury UKE. Oczywiście można powiadomić o tym sekretariat ZG PZK lub Marka SP1JNY Managera PZK ds. Kompatybilności Elektromagnetycznej (EMC).

Normy EMC dotyczą także producentów krajowych więc ani się nie zastanawiaj i daj przykład innym zanim to Ty zostaniesz sam z problemem. Każdy w otoczeniu może poskarżyć się na Ciebie jako użytkownika zakłócającego falownika.
    witekem
    Level 20  
    Panowie noja102 i sq9fmc.
    Tak się martwicie o klientów.
    To może pomożecie Panu jupi444 w jego problemie. Walczy już dwa miesiące i nic.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678044.html
    Przypomnę, Jupi444 ma renomowany sprzęt i testował sprzęt od trzech różnych zachodnich producentów. Taki sprzęt i tylu fachowców ?
    To jakie normy ma sprawdzić Jupi444?
    sq9fmc
    Level 28  
    Pisałem w ostatnim poście wklejonego tematu do @jopi444 aby nie odpuszczać.
    Należy sporządzić pismo zgłaszające problem do UKE bez wskazywania powodu; inspektorzy sami to ocenią .
    Mam podobne doświadczenia co do ich podejścia więc należy zrobić tak jak napisałem.
    Jestem radioamatorem więc zależy mi aby sprzęt zakłócający eliminować z rynku.
    witekem
    Level 20  
    [quote="sq9fmc" i masz rację ale kolega jupi444 testował już kilka zachodnich i chińskich inwerterów, odwiedziło go kilka ekip fachowców. I problem nie jest rozwiązany.
    Więc może masz jakiś pomysł jak rozwiązać problem z chińskimi inwerterami u kolegi jupi444 ?
    Ja podałem propozycję jak problem z chińskimi inwerterami rozwiązać, czyli np.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678044-30.html
    wideo5
    Level 13  
    Maly wrote:
    Ciekawe czy inne Elnixy też tak mają.

Niestety tak mają. Montując te inwertery (miałem 2 szt) w budynku mieszkalnym trzeba się liczyć z zakłóceniami. U mnie po wpięciu Elnixa lanem, padła sieć internetowa. Wymieniłem także za kilka stówek, wariujący, zmieniający nastawy pieca dotykowy sterownik do kotła Defro. Okazało się że niepotrzebnie :( Serwis Defro zasugerował wyłączenie na chwilę inwertera, wszystko wróciło do normy. Sterownika zwrócić nie mogę bo jest sprawny.
    sq9fmc
    Level 28  
    @witekem
    Jeśli myślisz, że rozwiążesz problem gotowym filtrem to się mylisz.
    Zakłócenia są dzielone na przewodzone symetrycznie i niesymetrycznie oraz emitowane. O ile przewodzone mógłbyś stłumić to z wypromieniowanymi będzie gorzej a to jest główna składowa.
    Dla częstotliwości bliskiej 200MHz skuteczną anteną jest już kilkucentymetrowy odcinek przewodu a idealną w przybliżeniu 35cm. Zakłócenia te wydostają się poprzez wszystkie możliwe wyprowadzenia względem obudowy, która wraz z uziemieniem tworzy przeciwwagę. Jak wyobrażasz sobie bez ingerencji do wnętrza walkę z zakłóceniami?
    witekem
    Level 20  
    [quote="sq9fmc"] Ok, ale to mnie dziwi, że jupi444 miał sprzęt tzw chińskich renomowanych firm i kilka ekip sprawdzających instalacje.
    I co jest dziwne i nic, takich świetny zachodni czy chiński sprzęt i nic.
    Też jestem ciekawy jak Chińczycy ten problem rozwiążą.
    Ale dobry filtr , jak podałem w przykładzie z Miflex Kutno wiele takich problemów rozwiązał. Warto skontaktować się z Miflex bo rozwiązują takie problemy po kablach.

Zobacz jak się mają sprawy z chińskimi zasilaczami do LED , WOW . THD nawet 500% i problemy jak z Jupi444, wiec polecam Miflex.
    Bedę śledził ten temat bo tez jestem jestem co nowego u jupi444 z chińskimi inwerterami..
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678044.html
    sq9fmc
    Level 28  
    Kable będą już antenami dla wyższych składowych. W zakresach dolnych fal krótkich możesz tłumić sygnały zakłócające instalując filtry na przewodach.
    O zasilaczach / driverach LED mógłbym Ci tu wykłady serwować.
    Poznałem temat na wskroś z własnego doświadczenia na przestrzeni kilkunastu lat.
    Kończę off-top.
    Nie należy się bać UKE. To instytucja a nie firma. Jej celem jest m.in. zwalczanie szkodliwych zakłóceń a o takich w obydwu tematach jest mowa.
    noja102
    Level 24  
    Pewnie ten inwerter miął byś takim F16 bo procedury startowe się prawie zgadzają :-)
    Robert.kozuchowski
    Level 4  
    Panowie dziękuję za informacje n/t krótkofalowców, ale mnie nie działa AGD dokładnie pralka. Żeby wyprać pranie trzeba wyłączyć Elnix-a.
    Może jakiś dławik, tłumik? Co z zegarem czy ktoś otwierał ten falownik da się tam coś poprawić? Oczywiście tak bym nie stracił gwarancji.
    Mam już dość walki z elnixem - który nie widzi problemu. A wg mnie oni są świadomi problemów. Jakich argumentów użyć przy przekonać "wspaniałego" producenta do rozwiązania problemu? Falownik był w serwisie, zegara nie naprawili. Dzisiaj pozostaje codzienne resetowanie falownika, inwerter bez ręcznego restartu nie synchronizuje się. A może iść w stronę "Niezgodność towaru z umową"?
    Ludzie nie może tak być żebym codziennie musiał zrobić reset to "wspaniałe" cudo, aby ruszył. Gdzieś czytałem opinie o elnixie że stosuje kwarce z max temp. działania 60'C a w falowniku jest 70'C.. Czytałem ze centrale telefoniczne elnix mają ten sam problem z zegarem.

Czy to oznacza że elektronix świadomie wypuszcza takie coś w rynek? Proszę o pomoc, jak rozwiązać problem samodzielnie - nie chcę wysyłać ponownie falownika do Elektronix bo to bezcelowe.

Robert
    sq9fmc
    Level 28  
    Ta pralka nie działa dlatego, że falownik emituje zakłócenia, ale to już wiesz. Oprócz Twojej pralki nie działają prawidłowo urządzenia radiowe bo te same zakłócenia to uniemożliwiają. Stąd ta podpowiedź jak to można diagnozować.
    Ciekawe czy rozruszniki serca też szaleją.

Niestety nic tam sam nie naprawisz bez wiedzy o tłumieniu zakłóceń i działaniu falownika.
    Swoją drogą jak to możliwe, że na rynek trafiła taka zakała?
    Zwróć się do producenta aby rozwiązał problem. Jeśli możesz to odstąp od umowy w związku z niespełnieniem wymogów kompatybilności EM.
    wideo5
    Level 13  
    sq9fmc wrote:
    Zwróć się do producenta aby rozwiązał problem. Jeśli możesz to odstąp od umowy w związku z niespełnieniem wymogów kompatybilności EM.

Niestety to nie takie proste. Nie byłoby tych dyskusji gdyby roszczenia reklamacyjne były zakończone wymianą na urządzenie wolne od wad lub zwrot pieniędzy. Nikt nie ma na celu "gnębić" rodzimego producenta, niech tylko Elnixy działają jak należy. Ja mam jeszcze jedną sztukę, niestety nie mogę jej zwrócić bo sprzedawca-instalator nie chce jej przyjąć. I niestety ma ku temu powody :(
    kosmos99
    Level 38  
    Moze trzeba spojrzec z innej strony tzn producenta AGD, skoro ich sprzet sie wylacza to niech dadza na pismie, ze jest to spowodowane praca falownika.
    Skoro falownik ma certyfikat i jest dopuszczony do sprzedazy to teoretycznie nie powinien emitowac takich zaklocen.

Dodano po 2 [minuty]:

Przeciez zwykly uzytkownik nie powinien sie zajmowac takimi zagadnieniami jak zaklocenia elektromagnetyczne.

Podsumowujac skoro serwis AGD tak twierdzi to niech sie konsultuje z serwisem falownika, a nie zzuca temat na uzytkownika.
    Chyba, ze w instrukcji pralki jest napisane, ze pralka nie wspolpracuje z falownikami Elnix ;-)
    Maly
    Level 32  
    wideo5 wrote:
    Maly wrote:
    Ciekawe czy inne Elnixy też tak mają.

Niestety tak mają. Montując te inwertery (miałem 2 szt) w budynku mieszkalnym trzeba się liczyć z zakłóceniami. U mnie po wpięciu Elnixa lanem, padła sieć internetowa. Wymieniłem także za kilka stówek, wariujący, zmieniający nastawy pieca dotykowy sterownik do kotła Defro. Okazało się że niepotrzebnie :( Serwis Defro zasugerował wyłączenie na chwilę inwertera, wszystko wróciło do normy. Sterownika zwrócić nie mogę bo jest sprawny.

W takim razie sugerowałbym Elnixowi lekko podbudować "image" i swoje produkty.
    Rynek fotowoltaiki gwałtownie rośnie, jestem za tym, żeby polskie firmy się rozwijały, ale nie kosztem jakości i kłopotów klientów.
    User removed account
    Level 1  
    wideo5
    Level 13  
    Szkoda że dopiero dowiedzieliśmy się o tym po zakupie :)
    Teraz troszkę z innej beczki ale jednak to kontynuacja zgłaszania problemów z wadliwymi Elnixami. Macie pewnie większe doświadczenie więc sugestie i rady mile widziane. Może pomożecie rozwiązać ten węzeł gordyjski. Mam wadliwy inwerter Elnix, chętnie bym go zwrócił lecz instalator nie może go ode mnie przyjąć bo w montował mi inny. Po kolei, w październiku zgłosiłem producentowi telefonicznie problem z Elnixem 5.0, ten ochoczo zadeklarował wymianę na nowy pomijając pośredników. Powinna mi się lampka zapalić bo coś za gładko poszło :) Po wpięciu w sieć okazało się że jest to inwerter o znacznie mniejszej mocy bo 3,6 kW, jedno się nie zmieniło był nadal wadliwy, doszło zakłócanie urządzeń w domu. Przed kilkoma dniami producent zaproponował mi odkup za 1200 zł, twierdząc że jest on używany i niesprawny !!! Pełną kwotę odda ale w grę wchodzą tylko korekty faktur. Na fakturze widnieje inwerter o innej mocy więc logiczne że instalator a dalej partner handlowy Elnixa nie przyjmie urządzenia niezgodnego z pozycją na fakturze. Zamiana reklamowanego towaru na niekorzyść klienta podchodzi już pod paragraf ale na procedury prawne mam jeszcze 4,5 roku gwarancji, więc jest czas. Nie rozumiem podejścia producenta, w korespondencji mailowej i w sms-sie "przyznał" się że zamienił na inny mniejszy i tańszy, później proponuje pół ceny za towar objęty gwarancją. Jak u Barei :) Sprawa jest prosta nawet dla studenta prawa 1 roku. Jakieś rady ?
    Robert.kozuchowski
    Level 4  
    Widzę ze nie jestem jedynym "szczęśliwym" posiadaczem Elnix. Dzisiaj rano znowu to samo, zablokowany. Ustawiłem zegar "ręcznie" reset ruszył.....idzie juz 1,1 kW. Ale to absurd by tak działało urządzenia. Widzę również z dyskusji w Elnix to jedno wielkie robienie ludzi w balona.... Widzę iż nie tylko ja mam problem, nie tylko z urządzeniem ale i z obsługą serwisową. Rozumiem że jedyna na chwilę obecną sytuacja to zgłoszenie to UKE. Dobrze skoro tak sugerujecie - trudno - tak uczynię bo obecnie "użytkowanie" tego cuda to loteria a nie spokój i pewność iż rano falownik wstanie. Przy okazji - skoro są takie sytuacja z zakłóceniami elektromagnetycznymi, to jak wygląda kwestia zabezpieczeń napięciowych, prądowych etc innych? Pytam nie bez kozer - na ostatnie 5 dni - Elnix 3 razy spalił mi bezpieczniki po stronie DC???? Ponieważ nie umiałem uruchomić falownika po reset - procedura sprawdzania "idzie" dalej. LCD na wyświetlaczu napięcie DC ==> 0,00V , miernikiem 0.00V. Co jest???? Słonce świeci a napięcie 0,00V - sprawdzam przed zabezpieczeniami (Growatt) jest napięcie. Wymiana bezpiecznika - falownik rusza...... Ludzie co to jest????? Jak takie produkt może trafić na rynek????
    Niestety ja już opinię na temat Elnixa wyrobiłem sobie, niech każdy kto to czyta 5 razy przemyśli swoje decyzje zakupowe..... Sprawę zgłaszam dziś do UKE - zobaczymy jak zareagują..... https://uke.gov.pl/formularz-kontaktowy/ Dziękuję wszystkim za opinie i swoje oceny. Widać iż po prostu się potwornie wpakowałem w koszta, muszę kupić nowy falownik a ten oddam do UKE.
    wideo5
    Level 13  
    Ja zostałem zostawiony z wadliwym falownikiem od końca października tak więc zakup nowego mam już za sobą. Tobie sugeruję zrobić to samo bo przez miesiące będziesz zwodzony i zlewany. Wczoraj znów miałem dlżuższą rozmowę z Departamentem Kontroli UKE, przekierowali mnie później do Centralnego Laboratorium Badań Technicznych UKE. Producent miał rację śmiejąc się ze mnie, miał na myśli koszt badań. oto fragment maila:

"Dnia 12 maja 2020 16:35 Marek B. <mb@elektronix.pl> napisał(a):

Fajnie a kto zapłaci za te testy używanego sprzętu ?

Przypominam , że to koszt 12.000 zł. Będziemy mieli dwa.

Super. To kiedy te testy ?
    "

Arogancja producenta nie zna granic ale w DK UKE wskazali mi drogę, jeśli wpłynie do nich kilka wniosków o wadliwej pracy urządzenia niezgodnej z deklaracją zgodności poświadczoną przez producenta firmę Elektronix to z urzędu przebadają inwerter Elnix. Żywo ich zainteresowała Kompatybilność elektromagnetyczna EMC a raczej jej brak. Proszę moderatora o nie zamykanie tematu bo poruszamy tu problemy związane z pracą urządzenia. To nie hejt a jedynie próba ukazania producentowi że z jego urządzeniami coś się dzieje a on zdaje się nie zdawać z tego sprawy.
    office55
    Level 12  
    Szanowy Panie wideo5. Znów pan jątrzy.
    Kupił Pan rok temu używany inwerter 5kW. Od roku czasu tego modelu już nie produkujemy i chcieliśmy z Panem polubownie załatwić sprawę albo zwrot pieniędzy, albo bez żadnych dopłat wymianę na nowy inwerter 6kW z nową gwarancją.
    Upiera się Pan koniecznie aby Panu dostarczyć taki poprzedni model, którego już od maja 2019r nie produkujemy.
    Chcemy zgodnie z prawem oddać Panu pieniądze i też nie ,tylko wredny heit i jątrzenie.

Dlaczego tak nas Pan nie nawidzi.

Ani pieniądze ani większy nowy inwerter 6kW w nową gwarancją tylko heit i jątrzenie.
    wideo5
    Level 13  
    office55 wrote:
    Ani pieniądze ani większy nowy inwerter 6kW w nową gwarancją tylko heit i jątrzenie.

Ok sprawdzam. Interesuje mnie wymiana na większy tj 6 kW z nową gwarancją. O której mogę podjechać. potrzebuję 2,5 godziny na dojazd.
    office55
    Level 12  
    Szanowny Panie , Szansę na wymianę inwertera na 6kW miał Pan kilka razy. Ale za ten hejt, jątrzenie i nienawiść do naszej firmy chcemy z Panem rozwiązać sprawę przez zwrot pieniędzy.
    Czekamy na zwrot używanego inwertera , korektę faktury i dokonujmy przelewu pieniędzy. Kasa - tak jak Pan chciał od początku.
    wideo5
    Level 13  
    To cały Elektronix :) Nawet publiczne deklaracje nic nie znaczą. To wiele mówi o wiarygodności tej firmy. NIE MOGE ZWRÓCIĆ FALOWNIKA INSTALATOROWI BO ZAMIENIŁ GO PAN BEZPRAWNIE NA MNIEJSZY I TAŃSZY A NA FAKTURZE WIDNIEJE INNY MODEL; dlatego korekty nie wchodzą w grę jedynie wymiana z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Kiedy to do pana dotrze. To tylko od pana zależy jak długo będzie się to ciągnąć, ja mam jeszcze na to 4,5 roku gwarancji na podejmowanie odpowiednich działań.
    pozdrawiam p. Marku
    office55
    Level 12  
    Forum elektroda nie jest hejterskim portalem.

Jeszcze raz przypomnę, chciał Pan pieniądze za kupiony w zeszłym roku używany inwerter 5kW.
    Powtórzę, od początku chciał Pan pieniądze, wiec my chcemy zgodnie z prawem rozwiązać z Panem umowę.
    Proszę dostarczyć sprzęt, robimy korektę faktury i przelewamy pieniądze.
    wideo5
    Level 13  
    KUPIŁEM NOWY INWERTER OBJĘTY 5-LETNIĄ GWARANCJĄ PRODUCENTA proszę przestać kłamać. Powtórzę, by zachować procedury korekt faktur muszę zwrócić instalatorowi falownik którego nie mam, bo podczas wymiany gwarancyjnej zamienił go pan na inny niezgodny z fakturą. Bezpośrednio nie mogę go zwrócić do was na Laskową bo był kupowany u waszego byłego partnera handlowego. On także nie chce go przyjąć bo nie taki sprzedawał instalatorowi. W jaki sposób chce pan rozwiązać umowę, zrobić korektę FV i komu zwrócić pieniądze :) . Pomijając odpowiedzialność karno-skarbową, to wg. prawnika wypełnił pan znamiona Art . 471 KC. Czy pan się liczy z konsekwencjami swojego uporu? Bo odnoszę wrażenie że nie.