Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z komputerem podpiętym do instalacji antenowej.

Slavco 03 Paź 2005 22:12 1101 5
  • #1 03 Paź 2005 22:12
    Slavco
    Poziom 2  

    Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem pewien, czy mój post nadaje się do tego działu - ten wydawał mi się najodpowiedniejszy.

    W mieszkaniu kolegi występuje następujący problem: gdy podpina kabel antenowy do karty tv lub do modemu internetowego dostarczanego przez operatora kablówki następuje zwarcie i wybija korki.

    Myślę, że jest to coś związane z uziemieniem, ponieważ nawet gdy listwa zasilająca jest wyłączona (przełącznik w pozycji 0), to także wybija korki, gdy tylko kabel antenowy dotknie gniazda antenowego w karcie lub modemie.

    W instalacji elektrycznej jest podobno zastosowany jakiś system przeciwprzepięciowy.

    Chętnie odpowiem, jeżeli potrzeba do rozwiązania problemu więcej informacji.

    0 5
  • #2 03 Paź 2005 22:44
    kaputo
    Poziom 20  

    "Korki " to dość tajemnicze określenie. Jeżeli listwa jest wyłączona, a zabezpieczenie wyłącza, to może jest tam wyłącznik różnicowoprądowy. To by trochę tłumaczyło sytuację.

    Do podłączenia kabla antenowego można spróbować coś takiego http://www.dipol.com.pl/sklep/r48605.htm lub "pająka" (dla próby oczywiście) z doma kondensatorami, wtyk + gniazdo. Jeżeli to pomoże to masz rozwiązanie.

    0
  • #3 04 Paź 2005 00:18
    marniu
    Poziom 25  

    Witam byc moze i ten izolator pomoże ! ja miałem podobny problem tylko tyle ze do amplitunera technicsa sa ax540 chciałem podłaczyc antene z kablówki, oczywiście kabelek audio z kompa do amplitunera był juz podłączony , bezpieczniki zaczeły padać z chwilą podłaczenia kabla od kablówki to technicsa ??? kombinowałem róznych spsobów i tylko jeden pomógł nie miałem w pokoju bolca w gniazdku do którego podłaczony był komp i podłaczyłem odrotnie wtyczke od listwy do gniazdka i problem znikł , ale to nie wszystkie jazdy jakie miałem z chwila gdy trzymałem kabel ok kablówki za ( F ) i trzymając obudowy technicsa tak mnie targnął prądzik że z pozycji stojącej posadził mnie na podłodze w sekunde , dopiero moja mama mi pomogła łapiąc za kabel od kablówki i wyrywając mi go z rąk !!! w przeciwnym wypadku dzis bym tu nie pisał ?

    pozdrawim marniu

    0
  • #4 04 Paź 2005 12:44
    BIGOLSEN
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Na czas podpięcia anteny odepnij komputer od uziemienia . Prawdopodobnie tak jak napisał kaputo masz tam wyłącznik różnicowo-prądowy i to on wyłącza zasilanie . Kiedyś sam tak miałem podczas podpinania S-VHS (komputer-tv) . Posiadam taki właśnie wyłącznik u siebie . Jedno z urządzeń korzysta z uziemienia , a drugie nie i stąd ta różnica . Po odpięciu komputera od uziemienia problem ustąpił . Korzystam z tej opcji do dziś , podczas podpinania . Lenistwo nie pozwoliło mi rozwiązać tego inaczej np. uziemić telewizor , lub zastosować jakieś inne rozwiązanie . Napewno nie była to i nie jest wina przepięcia , czy zwarcia . Przynajmniej w moim przypadku .
    Pozdrawiam .

    0
  • #5 04 Paź 2005 16:47
    rybart
    Poziom 22  

    Jeżeli kochasz życie proponuję nie odpinać komputera od uziemienia (chyba że na czas pomiaru) tylko pomierzyć napięcia (zmienne):

    1' pomiędzy nieizolowanym (metalicznym) punktem obudowy PC a bolcem uziemienia. Napięcie będzie świadczyło o uszkodzeniu zasilacza PC, monitora, drukarki lub innego w zestawie. Wymienić!

    2' pomiędzy gniazdem antenowym a bolcem. Uszkodzony zasilacz odbiornika TV podpięty gdzieś do kablówki. Zgłosić do operatora niech szukają i wyeliminują taki TV.

    0
  • #6 04 Paź 2005 19:47
    Slavco
    Poziom 2  

    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jutro kupimy proponowany izolator i odpowiem czy to rozwiązało problem.

    edit:

    Izolator galwaniczny rozwiązał problem. Jeszcze raz dzięki :)

    0