Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Czarny ekran podczas włączania komputera

19 Maj 2020 01:39 213 21
  • Poziom 3  
    Podczas włączania komputera, po zalogowaniu się do windowsa mam czarny ekran i widoczny jest na nim tylko kursor. Po około minuty; może mniej pojawia się pulpit i wszystko działa. Wczoraj zrobiłem format komputera, ponieważ chciałem naprawić ten problem, lecz nie pomogło. Dzieje się tak odkąd zakupiłem używany dysk ssd, którego sforatowałem, sklonowałem na niego windowsa, i zmniejszyłem tę partycję za pomocą programu EaseUS partition master, ponieważ poprzez zarządzanie dyskami w windowsie nie mogłem zmniejszyć woluminu. Nie wiem czy to wina używanego dysku czy tego programu. Jak pozbyć się mojego problemu z czarnym ekranem?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 14  
    Warto sprawdzić dysk odpowiednim programem -> CrystalDiscInfo i dać screen z wynikami.
    Jest duże prawdopodobieństwo że podczas klonowania coś nie do końca poszło po twojej myśli. Jest też szansa tak jak mówisz że dysk jest już mocno zużyty...
    Daj screen z programu, potem się pomyśli co dalej jeśli się okaże jest dysk jest w dobrej kondycji.
    W najgorszym wypadku, można spróbować formaty jeszcze raz, normalnej, wgranie windowsa od nowa i sprawdzenie w tedy co i jak.
    Czy na starym dysku normalnie się uruchamiał?? Może system jest zamulony i taki zamulony został sklonowany na nowy dysk...
  • Poziom 3  
    icey33 napisał:
    Warto sprawdzić dysk odpowiednim programem -> CrystalDiscInfo i dać screen z wynikami.
    Czarny ekran podczas włączania komputera chodzi o takie wyniki ? Co do formatu to po migracji systemu występował ten problem i postanowiłem zrobić format wraz z zainstalowaniem na nowo windowsa już po migracji na dysk ssd.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Przed chwilą zauważyłem pewną ciekawą zależność. Podczas uruchamiania ponownie włączanie komputera wraz z odpaleniem przeglądarki trwa ok. 28 sekund, natomiast tylko przy wyłączeniu komputera i następnie włączeniu go występuje ten problem, Występuje on po wpisaniu hasła do windowsa i paru sekundach ładowania, wtedy widzę ten czarny ekran i kursor przez ok. minutę zamiast pulpitu, a po tej minucie od razu zaczyna działać tak jakbym uruchomił go ponownie.
  • Poziom 3  
    Dodam, że po każdym wyłączaniu komputera wyłączam też zasilacz, ponieważ co około sekundę miga jedna dioda mojego komputera i muszę to robić w taki sposób. Przed chwilą przy włączaniu komputera przed wciśnięciem enter, aby się zalogować odczekałem minutę lub mniej i czarny ekran widziałem tylko przez parę sekund.
  • Poziom 14  
    Jeżeli miga dioda, to wygląda na to że komputer nie wyłącza się a przechodzi w stan hibernacji.
    Z jakiegoś dziwnego powodu może to wydłużać a nie przyśpieszać uruchamianie komputera.
  • Poziom 10  
    icey33 napisał:
    Jeżeli miga dioda, to wygląda na to że komputer nie wyłącza się a przechodzi w stan hibernacji.
    Z jakiegoś dziwnego powodu może to wydłużać a nie przyśpieszać uruchamianie komputera.

    Gdyby przechodził w stan hibernacji to ładował by się system szybko i płynnie.

    Co do problemu. To prawdopodobnie masz uszkodzony dysk twardy, lub RAM.
    Przetestuj pamięć np: memtestem Link
  • Poziom 3  
    icey33 napisał:
    Jeżeli miga dioda, to wygląda na to że komputer nie wyłącza się a przechodzi w stan hibernacji.
    Źle opisałem problem; miga mi dioda oświetlająca wentylator, która świeci się cały czas gdy komputer jest włączony a gdy nie jest powinna tak jak wszystkie inne gasnąć. Dzieje się tak odkąd wymieniłem zasilacz.

    Dodano po 12 [minuty]:

    jou300 napisał:
    lub RAM.
    Przetestuj pamięć np: memtestem Link
    RAM mam raczej dobry, ponieważ przed zmianą na windowsa na SSD wszystko działało, więc wątpię w uszkodzenie Ramu na tyle, żeby darować sobie męczenie się ze sprawdzaniem tego typu.
  • Poziom 14  
    To dalej nie wyklucza faktu, że komputer przechodzi w stan uśpienia/hibernacji. Tym bardziej, że jak piszesz, podawane jest zasilanie na wentylatory...
    Teoretycznie, niektóre płyty i zasilacze podają prąd nawet jak PC jest wyłączony, umożliwiając ładowanie urządzeń z USB (mam takowego cudaka w warsztacie i nie jest to przebicie).

    A właśnie... A jak wygląda BIOS i zakładka rozruchu??
    Nie przestawiło się coś czasem? Jakiś czas temu, spotkałem się z tym, że w BIOSIE ustawione było uruchamianie w pierwszej kolejności po sieci( dysku sieciowym) którego komputer nie widział i uruchamiał się mimo dysku SSD ponad 10 minut. Po zmianie problem zniknął. Najlepiej ustawić aby odpalał najpierw z dysku na którym jest windows i potem ew. czegoś innego. Start z płyty lub Flash tylko jak instalujesz albo masz problem...
  • Poziom 3  
    icey33 napisał:
    A jak wygląda BIOS i zakładka rozruchu
    Czarny ekran podczas włączania komputera Czarny ekran podczas włączania komputera Czarny ekran podczas włączania komputera
    icey33 napisał:
    Start z płyty lub Flash tylko jak instalujesz
    Czarny ekran podczas włączania komputera
    Nie wiem co to jest ten Flash ale po migracji i ustawieniu dysku SSD ( czyli ten na którym mam winodowsa ) na rozruchowy nie zrobiłem nic innego w tym kierunku. Powinienem wykonać ten Flash?/Coś jeszcze zmienić?
  • Poziom 14  
    Pisząc Flash miałem na myśli dysk Flash (pendrive, dysk USB). Z biosem nie ma co kombinować, to raczej nie jego wina.
    Zrób tak jak pisze kolega wyżej. Spróbuj odpalić tylko dysk SSD.
  • Poziom 3  
    ITSpec. napisał:
    2nd Drive daj na DISABLED - Tak też zrobiłem, brak efektów. Przy wyłączeniu i włączeniu komputera nadal ten sam problem.
    ITSpec. napisał:
    Pokaż stan dysku z GOODRAM Optimum SSD Tool.
    Czarny ekran podczas włączania komputera
    ITSpec. napisał:
    Skąd i za ile ten dysk? Gwarancja jest?
    Kupiona używka za 140 z tego co pamiętam, brak gwarancji dostałem tylko dysk i kabel do dysku. Pan mówił dwa razy, że może podpiąć i pokazać, że działa.
    ITSpec. napisał:
    usunięte zostały wszystkie partycje
    Tak, przed jakąkolwiek migracją dla pewności sformatowałem dysk SSD. Była tam paruset megabajtowa partycja pełna (to chyba ta dla systemu ) i druga pusta.
    ITSpec. napisał:
    Jak instalowałeś, czym stworzyłeś pewnie instalacyjny
    Nie wiem czy o to Panu chodzi, ale na dysku SSD stworzyłem 50 gb partycję na system i inne śmieci które były w niej zainstalowane i nie udało mi się wszystkich odinstalować lub przenieść gdzieś indziej oraz stworzyłem drugą z pozostałym miejscem.Zmniejszyłem też tę partycję z 250 gb na 50 gb przez program EaseUS partition master, ponieważ przez "windowskie" zarządzanie dyskami nie było to możliwe. Dodatkowo też zwiększyłem drugą partycję poprzez ten sam program. Po migracji wykonanym tym samym programem, ustawiłem przez bios dysk ssd jako rozruchowy i sformatowałem dysk na którym był wcześniej windows. Wtedy zauważyłem pierwszy raz problem z czarnym ekranem i postanowiłem sformatować wszystkie dyski i zainstalować system na nowo poprzez resetowanie ustawień komputera do stanu początkowego. Po tej operacji ponownie zmniejszyłem partycję przez ten sam program ( EaseUS ) z 50 gb na 30 gb, ponieważ też nie mogłem to zrobić przez zarządzanie dyskami. No i tu dochodzimy do punktu wyjścia.
  • Poziom 17  
    Kupiłeś używane 240GB bez gwarancji za 140 zł? Gdzie tu sens?

    To teraz zrób tak:
    Pobierz Media Creation Tool, zrób nim bootowalnego pendrive, zbootuj z niego, usuń wszystkie partycje, utwórz 70 - 80GB na system i programy (w zależności ile ich masz, ile ważą), z pozostałego miejsca utwórz drugą partycję, na tej 70 - 80GB zainstaluj system.
  • Poziom 3  
    Próbowałem przeprowadzić taką operację jaka jest pokazana w instrukci pod tym linkiem: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026529/windows-10-using-system-file-checker w komunikacie było, że wykryto problem i go naprawiono, po czym wyłączyłem komputer i po włączeniu problem znikł. Uradowany sprawdziłem też czy mam najnowszą aktualizację windows, po czym ją pobrałem i zainstalowałem. Po aktualizacji nadal występuje ten problem. Wątpię, żeby była to wina aktualizacji, zważając na to iż pare odpaleń wcześniej czarny ekran widziałem przez około 4 sekundy, a nie jak to jest ogółem, czyli około 1 minuta. Zauważyłem też, że kiedy widnieje czarny ekran, po wciśnięciu ctrl + alt + del wyskakują mi takie opcje jakby wszystko działało. Próbowałem włączyć menedżer zadań, żeby zobaczyć czy proces "eksplorator plików" jest włączony, ponieważ podobnie wygląda nasz ekran kiedy go wyłączymy, lecz menadżera nie udało mi się odpalić. Włączył sie on dopiero po pokazaniu pulpitu. Na dodatek przywróciłem dysk na, którym jest windows do ustawień początkowych, ale nic to nie dało. Coraz bardziej jestem pewien, ze dysk który kupiłem jest uszkodzony i nie mam na niego gwarancji. Podejrzewam też, że windows którego mam uszkodzonego (możliwe, że się uszkodził podczas migracji) nie jest w stanie sam się naprawić, lecz wątpię, ponieważ nie znam się na tym.
  • Poziom 3  
    ITSpec. napisał:
    Pobierz Media Creation Tool, zrób nim bootowalnego pendrive, zbootuj z niego
    , nie jestem w stanie, ponieważ wyskakuje mi bląd, że do tej operacji potrzebowałbym 80 gb-towej partycji, co nie jest możliwe, ponieważ nawet po zmniejszeniu drugiej partycji musiałbym ją tak jakby "przesunąć", żeby zrobić miejsce do powiększenia tej partycji "windowskiej".
  • Poziom 2  
    Sprawdź dysk programem anty-wirusowym..
  • Poziom 3  
    Już działa ( na razie na to wygląda ). Jedyne co zrobiłem to wejście w "defragmentacja i optymalizacja dysków" i optymalizacja wszystkich z kolei. Wyłączyłem i włączyłem komputer kilkukrotnie i problem nie występuje. Jeżeli problem znów się pojawi otworzę temat.