logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podkręcić RAM w Lenovo Ideapad 330-15arr bez opcji w BIOS?

Kadojam 19 Maj 2020 10:21 4194 8
REKLAMA
  • #1 18703264
    Kadojam
    Poziom 3  
    Ocena: 45
    Witam
    [Z góry przepraszam jak nie ten dział ale jestem nowy]
    Tak jak w temacie chciałbym podkręcić pamięć RAM w swoim laptopie Lenovo Ideapad 330-15arr Ryzen 5 + Vega 8.
    Z tego co pytałem i czytałem moje gpu współdzieli pamięć więc jeżeli podkręcę RAM to powinno to się odbić na wydajność.
    Poszukałem trochę w internecie ale wszędzie są poradniki w których ludzie podkręcają go w biosie tymczasem bios w moim modelu jest na tyle ograniczony że nie ma tam takiej funkcji. Czy jest jakiś sposób jakiś program lub coś innego co by rozwiązało mój problem?
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18703508
    Kadojam
    Poziom 3  
    Jak podkręcić RAM w Lenovo Ideapad 330-15arr bez opcji w BIOS?
    W drugim slocie na stałe mam wlutowane 4GB ale w CUP-Z nie wyświetlają mi się o nim informację.
    Jeśli chodzi o pierwszy slot który jest na screenie to fabrycznie była tam pamięć samsunga 4GB ale podmieniłem ją na 16GB od goodram i o tych samych parametrach jak stara. Z tego co wiem to skoro działa mi w dualchannel to obie kości mają takie same parametry.
  • Pomocny post
    #4 18703581
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Tak, masz wlutowane 4GB RAM. Po dołożeniu 16GB pamięci w slocie (nie wiem po co aż tyle, 8GB spokojnie by wystarczyło) w dual channel działa "tylko" 8 GB z 20GB dostępnych, wiec wymieniając pamieć nic praktycznie nie polepszyłeś. Z tego, co widzę w teście przytoczonym niżej RAM powinien działać na 2666MHz, więc jak kupiłeś 16GB 2400Mhz, to raczej kiepsko.
    Pamięci nie podkręcisz. Ale to nie tutaj leży Twój problem. Problem z tymi laptopami jest taki, że mają bardzo nisko ustawiony limit energetyczny dla APU, co powoduje marną wydajność. Poczytaj ten wątek: https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-IdeaPad-1...n-5-2500u-underperforming/m-p/4229974?page=22
    Zainstaluj Ryzen Controller i spróbuj ustawić jak tam pokazano. Przed tą operacją przetestuj wydajność, najlepiej w jakieś grze, by zobaczyć ile masz FPS. Po zaaplikowaniu ustawień z Ryzen Controller ponów test i zobacz czy jest różnica.
    A tak w ogóle, to na początek zaktualizuj też BIOS do najnowszego.

Jeszcze jedna uwaga. Zintegrowana w CPU grafika (Vega) ma dedykowana pamięć (1GB), więc nie dzieli jej z RAMem.

Co ciekawe w tym teście laptopa nie narzekali jakoś na spadki wydajności: https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-...with-disappointing-battery-life.425017.0.html
    W jakich grach/aplikacjach objawiają się u Ciebie spadki wydajności? Porównaj z osiągami w tym teście.
  • #5 18703776
    Kadojam
    Poziom 3  
    to po kolei
    1.Ciężko mi porównać jakąkolwiek z wymienionych tam gier bo żadnej z nich nie mam. Najbardziej w oczy boli gta online w których już zszedłem ze wszystkim na najniższe oprócz zagęszczenia ludności żeby pustkowia nie było a mimo to nadal jest tylko 20-30fps i często lubi sobie spaść poniżej 20 mimo że minimalne wymagania spełniam i też z tego co widziałem np na yt ludziom chodzi dość stabilnie na tym samym sprzęcie w 40 klatkach
    2.Bios mam najnowszy przynajmniej tak przypuszczam jak mam jakąś aktualizacje w systemie to aktualizuje, chyba że to trzeba jakoś ręcznie instalować
    3.Jeśli chodzi o MHz Ramu jest taki sam jaki był w poprzedniej kości od samsunga. Dodatkowo kontaktowałem się z lenovo w tej sprawie i według nich nie ma opcji zainstalowania w laptopie szybszej kości
    4.Odpaliłem sobie dwa razy test wydajności w gta v i przed 'zabiegiem' najniższa wartość (w trakcie pościgu po mieście) spadła do 20 klatek, ogółem podczas jazdy po mieście średnio było 23 klatki. Na początku natomiast jak były wyświetlane różne widoki klatki chodziły w okolicach 40.
    Po 'zabigu' w mieście podczas pościgu najniżej było 26 klatek a tak po za tym to średnio 29 z tym że ledwo dociągało do 30. Natomiast podczas widoków na początku gra już nie dochodziła do 40 klatek w ogóle średnio wyciągała 35 klatek.
    Po tym spróbowałem jeszcze metody z tego linu https://www.youtube.com/watch?v=zM4zMKe-q1A i z jego opcją wyszło podczas pościgu średnio 29 klatek ale rozstrzałem 27-34 klatek. a podczas widoków 39 klatek średnio ale tu rozstrzał był ogromny bo od 29-51 klatek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18703833
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Kadojam napisał:
    2.Bios mam najnowszy przynajmniej tak przypuszczam

Nie przypuszczaj. Sprawdź posiadaną wersję i wersję dostępną na stronie wsparcia Lenovo dla Twojego modelu.

To nie jest gamingowy laptop, więc nie oczekuj nie wiadomo jakiej wydajności w grach. Potestuj jeszcze te programy to "tyningu" Ryzena i tyle. Więcej nic nie zrobisz.
  • #7 18703891
    Kadojam
    Poziom 3  
    A jak sprawdzić swoją wersje biosu? i jaka jest aktualna?
  • REKLAMA
  • #9 18704203
    Kadojam
    Poziom 3  
    To mam aktualny
    Dobra skoro się nic więcej nie da się zrobić to trudno dzięki za to co pisałeś
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podkręcenie pamięci RAM w laptopie Lenovo Ideapad 330-15arr, który nie ma opcji podkręcania w BIOSie. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu CPU-Z do sprawdzenia parametrów pamięci oraz zainstalowanie Ryzen Controller w celu optymalizacji wydajności APU. Użytkownik ma 4GB pamięci wlutowanej oraz 16GB od Goodram, jednak nie osiąga zadowalających wyników w grach, takich jak GTA Online. Wskazano, że laptop nie jest przeznaczony do gier, a jego wydajność jest ograniczona przez niski limit energetyczny. Użytkownik potwierdził, że BIOS jest aktualny i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA