Jeżeli chodzi o wypowiedzi kolegi Rezystor240 to tutaj się nie zgodzę, w obecnym czasie chciałbym tylko zauważyć, że na większe miasto takich kin tworzy się przynajmniej po trzy, w których w większości przypadków projektor 3000ansi i plandeka 430 x 260 to już nie ta epoka, więc albo wjeżdża outdoorowy led i pixlu pokroju P4 albo projki 8-10tys ansi laserówki czy też coś na lampie powyżej 10000ansi. Biorąc pod uwagę fakt samej wartości sprzętu, kosztów związanych z montażem oraz pozostałych rzeczy jak licencje etc. To nikt nie startowałby z takim przedsięwzięciem mając płacić walizki pieniędzy, bo sam fakt już skreślałby sens i rentowność takiego kina. A każdy, podkreślę każdy, kto startuje z takim tematem robi to w ten sam identyczny sposób.
Każdy kto startuje z tego typu tematem ubiega się o nadanie pasma i korzysta generalnie z jednego i tego samego produktu, którego pełno na ali, alibabach itp. portalach. Pytanie, które tutaj rzuciłem miało mi na celu pomóc w znalezieniu kogoś w Polsce czy w jej najbliższej okolicy, kto posiada tego typu urządzenie, które oprócz stabilnego funkcjonowania będzie posiadała x parametrów i danych niezbędnych do wypełnienia dokumentów o pasmo.
Na ten moment w Warszawie był jedyny temat dostępny od ręki, który mniej więcej plasował się w kwocie około 8tyś. + pułap ok. 1tyś. za antenę. Pozostałe produkty owszem ludzie sprzedają, jednak można się ich spodziewać z powiedzmy tydzień czy dwa jak dopłyną z chin. Sądzę, że w ostateczności też nie byłby on problemem, gdy nie fakt, że go już nie ma.
Jeżeli chodzi też o kwestię napisów, myślę, że producenci byliby zachwyceni, gdybyś integrował w ich materiał wideo, biorąc pod uwagę fakt, że wyświetlanie filmów w kinie polega na tym, że media serwer wysyła szyfrowany sygnał do projektora, który go deszyfruje po wcześniejszym wprowadzeniu klucza licencji, nawet w pracowni w kinie pracownicy muszą zerkać przez otwór rewizyjny, żeby sprawdzić na jakim etapie jest film ponieważ mediaserwer działa tak, abyś nie mógł niczego z niego zrzucić/zgrać etc., gdyż posiadając nieszyfrowany output z mediaserwera w skrócie mógłbyś zostać królem torrentów i innych portali.
Wracając już do tematu kwestie takie o jakich wspomnieli koledzy tj. indukcja czy podczerwień raczej odpada już na starcie, biorąc pod uwagę, że nie może na terenie kina nikt wysiąść z samochodu czy też mieć otwartych szyb.. Mija się też z celem montowania na całym terenie "radiowęzła" właśnie ze względu na kwestie bezpieczeństwa uczestników, każdemu przeszkadzałaby zamknięta szyba, więc każdy by ją odsunął, pierwsza kontrola i można się zbierać z tematem. Pomijając fakt, że będą osobami, które startują z tego rodzaju rzeczami będą na świeczniku wszystkich służb w celu sprawdzania czy wszystko jest zgodne z obecnymi przepisami etc.
Zastanawia mnie jeden fakt, mianowicie używania popularnych znanych nam z. marketów etc. transmiterów FM. Jednak nie mam na myśli tutaj jednego, tylko użycie ich kilku czy kilkunastu, fakt rozszycia sygnału audio L+R na x urządzeń nie jest żadnym problemem. Jednakże, jest pewna wartość mocy nadajnika, do której można go używać, bez żadnych zezwoleń etc. Muszę za chwilkę odnaleźć jaka jest to moc, aczkolwiek bardziej zastanawia mnie funkcjonalność takiego pomysłu, biorąc pod uwagę fakt używania tego na pustym placu o pow. ok. 3000m2, zakładając powiedzmy 100 samochodów na jeden seans...