Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja LAN w mieszkaniu zasilana routerem LTE + jaki router LTE do alarmu?

Hep 20 May 2020 12:57 399 9
Optex
    Hep
    Level 9  
    Planuję utworzyć sieć lan zasilaną z mojego routera LTE czyli na ten moment widzę to tak:
    coś takiego w pokoju z routerem + keystone'y
    https://allegro.pl/oferta/obudowa-do-modulow-keystone-rj45-6-portow-digitus-9275332035
    Teraz skrętka do każego miejsca gdzie chcę mieć internet i tam gniazdo z keystonem lub inne. Takie podejście będzie ok? Może jakieś sugestie?

Oprócz tego czy ktoś jest w stanie polecić router LTE działający na 12V(póki co wiem że to routery Huawei)? Router ma być tylko dla centrali alarmowej stąd też istotne żeby był w miare mały i przystepny cenowo. Najtansze co znalazłem to ponad 300zł. Może ktoś coś poleci?
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Jak chcesz stworzyć sieć "zasilaną z routera" i prowadzić skrętkę do każdego pomieszczenia skoro zaraz piszesz że ma być tylko do alarmu...?
    Zdecyduj się co chcesz.
  • Optex
    Hep
    Level 9  
    sosarek wrote:
    Jak chcesz stworzyć sieć "zasilaną z routera" i prowadzić skrętkę do każdego pomieszczenia skoro zaraz piszesz że ma być tylko do alarmu...?
    Zdecyduj się co chcesz.

Temat routera do alarmu to osobny temat. Ale skoro tutaj poruszam już kwestie instalacji to nie chciałem zakładać nowego tematu tylko dla pytania o router.
    sosarek

Level 43  
    Wszystko przecież można zrobić na jednym, system alarmowy z modułem ethernetowym wykorzystuje znikomą ilość danych.
  • Helpful post
    Zutket
    Level 36  
    Hep wrote:

Teraz skrętka do każego miejsca gdzie chcę mieć internet i tam gniazdo z keystonem lub inne. Takie podejście będzie ok? Może jakieś sugestie?
    Podejście bardzo dobre, tylko pamiętaj o pozostałych urządzeniach takich jak np. telewizor i inne urządzenia multimedialne wyposażone w LAN. Drugi koniec kabla LAN też koniecznie zakończone gniazdem, w żadnym wypadku zarobione wtykiem RJ.
    Hep
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedzi.
    sosarek wrote:
    Wszystko przecież można zrobić na jednym, system alarmowy z modułem ethernetowym wykorzystuje znikomą ilość danych.

Oczywiście ale zależy mi na tym żeby był router tylko do alarmu najlepiej nawet nie udostepniał wifi i idealnie by było gdyby go zmieścić w skrzynce z płytą główną alarmu. Po pierwesze był by w ten sposób chroniony a po drugie w razie braku prądu będzie zasilany z akumulatora alarmowego.

Zutket wrote:
    tylko pamiętaj o pozostałych urządzeniach takich jak np. telewizor i inne urządzenia multimedialne wyposażone w LAN.

Zastanawiałem się nad tym ale chyba nie chcę dodawać switchy etc. Liczę na to, że w tym niedużym (ok50m2) mieszkaniu wystarczy gdy w salonie dam gniazdo obok ścianki RTV i po jednym na pokój. Zawsze będzie WiFi na posterunku ;)
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Hep wrote:
    Oczywiście ale zależy mi na tym żeby był router tylko do alarmu najlepiej nawet nie udostepniał wifi i idealnie by było gdyby go zmieścić w skrzynce z płytą główną alarmu. Po pierwesze był by w ten sposób chroniony a po drugie w razie braku prądu będzie zasilany z akumulatora alarmowego.

Co to za alarm? W przypadku Satela spójrz na GSM-X.
    Hep
    Level 9  
    sosarek wrote:
    Co to za alarm? W przypadku Satela spójrz na GSM-X.

To będzie najpewniej Satel z modułem ETHM z tego co robiłem rekonesans kilka miesięcy temu.
    Ale w tym GSM-X widzę, że jest już obsługa kart sim - super dzięki wielkie w takim przypadku router staje się zbędny jeśli się nie mylę.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Tak, router staje się zbędny, w Play masz pakiet 700MB za 5zł/miesiąc.
    Poczytaj o samym module, jego funkcjonalności - nie dość że dane lecą po GPRS to jeszcze możesz otrzymywać SMS by nie opierać się tylko na powiadomieniach Push w aplikacji.
    Hep
    Level 9  
    Dzięki bardzo za tą informację, sporo mi to ułatwi.

sosarek wrote:
    Tak, router staje się zbędny, w Play masz pakiet 700MB za 5zł/miesiąc.
    Poczytaj o samym module, jego funkcjonalności - nie dość że dane lecą po GPRS to jeszcze możesz otrzymywać SMS by nie opierać się tylko na powiadomieniach Push w aplikacji.