Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell latitude e6230 - Zawiesza się na logo Windows

Pineska2015 20 May 2020 22:15 789 10
  • #1
    Pineska2015
    Level 4  
    Witam.
    Dostałem ww. Laptopa po zalaniu, który nie uruchamiał się. Po dokładnym wyczyszczeniu płyty odżył.
    Problem polega na tym, że:
    Przy próbie startu systemu Laptop zacina się na logo ładowania Windowsa (10)
    Tzn. Zakręci kulkiem raz i stanie w miejscu.

    Dysk udało się odpiąć i podpiac do innego sprzętu i zgrac dane (dysk sprawdzony działa)
    Podmieniłem na inny dysk z Wind 10 to samo.

    Wgram jeszcze system Windows 7 na dysk i spróbuję podpiąć.

    Poodpinałem wszystkie komponenty z płyty. Zrestartowalem BIOS. Następnie wgrałem nowe wsady kości BIOS i Ec.

    Nie przynosi efektu.

    Wgram jeszcze system Windows 7 na dysk i spróbuję podpiąć.

    Proszę o jakiekolwiek pomysły... ;)

    Pokój.
  • #2
    wanti_pw
    Level 13  
    Witaj, jeżeli próba z Windowsem 7 się powiedzie i lapek będzie ruszał, stawiał bym na bios, a dokładnie tryb uruchomienia UEFI. Wówczas tylko aktualizacja biosu by wchodziła w grę. Ale w tym przypadku, jeżeli zalanie uszkodziło "fragment" biosu, może się okazać, że "flashowanie" nie pomoże lub będzie nieskuteczne. Wówczas trzeba będzie kość biosu wymienić.
    Druga sprawa, to sprawdził bym ,jak wygląda podczas uruchomienia napięcie na zasilaniu dysku, może za mocno spada i sam HDD ma problem z "jazdą"
    To tak na szybko, co mi przyszło do głowy. Powodzenia! :-)
  • #3
    Pineska2015
    Level 4  
    Dell latitude e6230 - Zawiesza się na logo Windows Po próbie podłożenia wind 7 lapek dochodzi do logo wind 7 i za moment wali bluescreen wyłączając się.

    Dodam iż przy próbie uruchomienia go w trybie awaryjnym wind7 również po chwili wywala bluescreen.
    Po uruchomieniu "cmd" i sprawdzeniu dysku chkdsk - sprawdza i kończy błędem kodu 50.

    Edytowane:

    Przstawilem opcje w bios z
    RaidOn na AHCI i Windows 7

    wystartował.


    Jeżeli chodzi o Windows 10 nadal zawiesza się w tym samym momencie.



    Dell latitude e6230 - Zawiesza się na logo Windows


    Dell latitude e6230 - Zawiesza się na logo Windows

    Dodano po 8 [godziny]:

    Chciałem z poziomy systemy Windows 7 wgrać nowy bios ponieważ mam wersję a12 a jest już a20. Po otworzeniu instalatora ładuje update bios ale po restarcie systemu nadal pokazuje wersję a12.

    Czy macie może jeszcze jakieś pomysły.

    Ewidentnie mogę wnioskować, że wina jest po stronie bios. Tylko jak to naprawić.

    Dodano po 22 [minuty]:

    Chciałem z poziomy systemy Windows 7 wgrać nowy bios ponieważ mam wersję a12 a jest już a20. Po otworzeniu instalatora ładuje update bios ale po restarcie systemu nadal pokazuje wersję a12.

    Czy macie może jeszcze jakieś pomysły.
  • #4
    wanti_pw
    Level 13  
    Witaj, chyba na horyzoncie mamy tylko plan B. Skoro "flashowanie" biosu jest nieskuteczne, ja tu widzę tylko wymianę biosu... Dodatkowym problemem będzie aktywacja Windows 10, bo klucz licencyjny jest zapisany właśnie w biosie. Ale to idzie załatwić przez telefon.
    A rzuciłeś okiem na wspomniane przeze mnie napięcia na zasilaniu HDD?
    Jeżeli napięcia są Ok, wówczas tylko wymiana kości biosu.
    Powodzenia ;-)
  • #5
    Pineska2015
    Level 4  
    wanti_pw wrote:
    Witaj, chyba na horyzoncie mamy tylko plan B. Skoro "flashowanie" biosu jest nieskuteczne, ja tu widzę tylko wymianę biosu... Dodatkowym problemem będzie aktywacja Windows 10, bo klucz licencyjny jest zapisany właśnie w biosie. Ale to idzie załatwić przez telefon.
    A rzuciłeś okiem na wspomniane przeze mnie napięcia na zasilaniu HDD?
    Jeżeli napięcia są Ok, wówczas tylko wymiana kości biosu.
    Powodzenia ;-)


    Witaj, dobrze, że przynajmniej Ty jeszcze jesteś na tym "zapomnianym" forum ;)

    Jeżeli chodzi o klucz posiadam go. Mówisz idzie to załatwić przez telefon - nie rozumiem jak.

    Jeżeli chodzi o bios spróbuję jeszcze go flashowac dziś. Jeśli to nie pomoże to gdzie szukać takiej samej kości?
    Czy musi być z tego samego modelu płyty?

    Jak to możliwe że na Windows 7 w trybie AHCI bios wstaje.

    Uruchamiany w trybie Legacy.
    Może spróbuje w trybie UEFI odpalić windows 10 ale wydaje mi się że nie będzie widać dysku.

    Jak wspomniałem kosc bios ma wersję a12 dostępna jest już a20. Z poziomu wind7 nie można go wgrać zachowuje się jak w tym temacie. Możliwe że mam ten sam problem. Niestety owy problem pod podanym linkiem nie został rozwiązany :/

    https://www.elvikom.pl/problem-z-aktualizacja...l-latitude-e6230-la-7731p-rev-1-0-t49434.html
  • #6
    wanti_pw
    Level 13  
    Witaj!
    W telegraficznym skrócie:
    Quote:
    Jeżeli chodzi o klucz posiadam go. Mówisz idzie to załatwić przez telefon - nie rozumiem jak.

    Jeśli klucz masz, punkt jest nieaktualny, myślałem o aktywacji telefonicznej.
    Quote:
    Jeżeli chodzi o bios spróbuję jeszcze go flashowac dziś. Jeśli to nie pomoże to gdzie szukać takiej samej kości? Czy musi być z tego samego modelu płyty?

    Tak, a najlepiej z tym samym service tag-iem. W grę wchodzi również dodatkowo edycja tych zapisów według źródła, które podałeś, ale przy tym samym service tag-u, wydaje się, że problem nie wystąpi
    Quote:
    Jak to możliwe że na Windows 7 w trybie AHCI bios wstaje. Uruchamiany w trybie Legacy.
    Może spróbuje w trybie UEFI odpalić windows 10 ale wydaje mi się że nie będzie widać dysku

    Windows 10 w trybie AHCI ruszy Tobie tylko z instalatora. Do normalnego bootowania potrzebuje UEFI. Tego nie zmienisz.
    Sprawdź może, czy pomiędzy biosem w wersji A12 a A20 jest jakiś pośredni. Może uda się go wgrać. Wiem, że to banalne, ale kiedyś miałem taki przypadek... :D
    Przy okazji, trzymam za Ciebie kciuki. Napisz co udało się Tobie osiągnąć. Powodzenia. :D
  • #7
    Pineska2015
    Level 4  
    Na wstępie od razu dziękuję za odpowiedź ;)

    Mówisz, że 10 uruchomi się w trybie UEFI, a w trybie Legacy?
    Przy fabrycznych ustawieniach biosu w SATA jest tryb ReadOn rozumiem ma tak zostać?

    Ponadto dopatrzyłem się jeszcze wizualnie na płycie na pinach od kości SMSC jeszcze jakieś nie dające się usunąć resztki niech będzie "herbaty" :D
    Czy ona sama mogła by dać takie objawy?


    Wylutuje układ i spróbuję na nowo położyć.

    Między a12 a20 są wszystkie wersje. Spróbuję dziś wgrać a 13 może faktycznie.

    Dell latitude e6230 - Zawiesza się na logo Windows

    P. S. Thx za motywacje :)
  • #8
    wanti_pw
    Level 13  
    Cześć,
    Quote:
    Mówisz, że 10 uruchomi się w trybie UEFI, a w trybie Legacy?

    Nie testowałem, ale wątpię...
    Quote:
    Przy fabrycznych ustawieniach biosu w SATA jest tryb ReadOn rozumiem ma tak zostać?

    Szczerze? Nie wiem, ale w tym trybie, może nie chcieć zapisać klucza licencji w biosie....
    Quote:
    Ponadto dopatrzyłem się jeszcze wizualnie na płycie na pinach od kości SMSC jeszcze jakieś nie dające się usunąć resztki niech będzie "herbaty" :D
    Czy ona sama mogła by dać takie objawy?

    Bardzo prawdopodobne. Kiedyś usuwałem karmel po zalaniu notebooka sokiem pomarańczowym. Klient po osuszeniu suszarką do włosów (czyt. dokładnym rozprowadzeniu soku po sprzęcie) włączył go i chciał dokończyć pracę dyplomową. Pracował około godziny i stanął. Klient zgłosił, że ze sprzętu czuć było zapach cukierków... :D . 6 godzin mycia pędzelkiem i w końcu puściło :D
    Quote:
    P. S. Thx za motywacje :)

    Spoko, trzymam kciuki.
  • #9
    wanti_pw
    Level 13  
    @Pineska2015 Udało się cokolwiek ustalić? Jestem ciekawy, jakie masz postępy...
  • #10
    Pineska2015
    Level 4  
    Wylutowalem kość SMSC aby ją dokładnie wyczyscic. Mam teraz mały problem z jej wlutowaniem. Prześlę zdjecie jak wygląda taki układ od spodu, ponieważ posiada piny dookoła na zewnątrz i wewnątrz. Nie jest proste wlutowac ten układ z powrotem. Po pierwszym wlutowaniu laptop zachował się zupełnie nienaturalnie. Rusza na chwilę nie wyswietla obrazu i stoi w miejscu. Wiatrak wogole nie kręci.
    Jutro podejmę ponownie próbę wlutu.

    Jeżeli chodzi o klientkę zdecydowala się na koszt 350zl za naprawę, a sam nabyłem ten sam laptop z niektórymi uszkodzonymi elemtami ale w pełni sprawna płyta główna za kwotę 280 zł.

    Nie odpuszczę oczywiście naprawy tego urządzenia. Będę pisać na bieżąco. Mam nadzieję że jutro.

    Pozdrawiam Cie ;)
  • #11
    Pineska2015
    Level 4  
    Mam sporo papierologi z pracy ostatnim czasem, do tego żona i dziecko ;)
    Wymianę układu musiałem więc odłożyć na pozniej. Najszybciej w tym tygodniu siadam do niej ;)