Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Telefunken L65U249X4CW zablokowany

dziadziol6 21 May 2020 10:18 1002 3
  • #1
    dziadziol6
    Level 11  
    Witam
    Posiadam Smart TV Telefunken L65U249X4CW.
    Telewizor ma trzy lata i cały czas działał bez problemów. Pewnego dnia, gdy go włączyłem z pilota, pojawił się tylko niebieski obraz na 20 sekund i telewizor przechodzi w stan czuwania.
    To samo gdy włączę na guzikach na obudowie - parę sekund niebieskie tło i stan czuwania.
    Gdy przytrzymam guzik Netflixa pojawia się logo, ładuje i po chwili wyskakuje komunikat:



    Twoje urządzenie może nie być podłączone do Internetu.
    Upewnij się, że połączenie działa prawidłowo.Ponowna próba za 28 sec
    Kod; NW-1-19
    Urządzenie jest prawidłowo podłączone do internetu n,programy tv nic nie działa jak i cała reszta.

    Mam do wyboru trzy opcje
    1. Spróbuj ponownie
    2. Więcej informacji
    3. Wyjdź

    Jednak nie możne wybrać opcji. Telewizor nie reaguje na polecenia z pilota.
    Gdy opcje po chwili znikną, TV przechodzi w stan czuwania i wszystko się powtarza.
    Ktoś podpowie co to może być?
    TV Telefunken L65U249X4CW zablokowany
    TV Telefunken L65U249X4CW zablokowany
  • #2
    koltech
    Level 16  
    Pierwsza i podstawowa rzecz sprawdzenie połączenia z internetem później ustawienia TV, dopiero wtedy można szukać usterki w samym TV. Napisz co już sprawdziłeś.
  • #3
    dziadziol6
    Level 11  
    Jak napisałem w pierwszym poście tv działało cały czas dzień wcześniej do wieczora oglądaliśmy tv.Następnego dnia gdy chciałem włączyć z pilota wskoczył na chwilę niebieski obraz i po chwili stan czuwania reszta .Nie mam możliwości właczyc menu ,żadnego programu czy z mienić av na hdmi itd to nie działa.Jedynie jak nacisnę przycisk netflix na pilocie to logo startuje ładuje się i po chwili wyskakuje komunikat jak widać na załączonych u góry zdięciach. Do tv jest też podłączony tuner telewizyjny i też nie działa .Gdy przepnę kabel hdmi do innego telewizora wszystko działa.lecz ten drugi nie jest smart tv .Do Telefunkena jest podłączony kabel lan i raczej wszystko jest okey sieć normalnie funkcjonuje oglądam na drugim tv telewizję na tablecie i telefonach też wszystko okey xbox i google box w kuchni tez działa.Poodpinałem wszystko od tv i po włączeniu czy z pilota czy na obudowie wszystko tak samo jak opisane u góry nic się nie uruchamia żadne menu czy zmiana programów głosności czy zmiana między portami av ,hdmi itd.

    Wszystkie fizyczne połączenia TV są w porządku. Połączenie z internetem zostało sprawdzone i nie ma z nim problemu (połączenie poprzez LAN; Kabel LAN sprawdzony testerem; Inny kabel LAN nie zmienia sytuacji).

    Dzwoniłem do Telefunken i od serwisu otrzymałem software update do wymuszonej instalacji z Pamięci USB.


    W wiadomości:
    1. Proszę skopiować poniższe pliki na sformatowaną Pamięć USB (nie tworzyć sub-folderów).
    • mb120_en.bin
    • RomBoot.bin
    • mb120_PM51.bin
    •usb_auto_update_G6.txt
    2. Odłącz TV fizycznie od prądu.
    3. Podepnij Pamięć USB pod USB-1.
    4. Trzymając przycisk "OK" na pilocie podepnij TV do prądu.
    Rada: Trzymaj OK tak długo, aż dioda Standy zacznie mrugać (szybko mrugać).
    5. Gdy dioda zacznie mrugać, puść przycisk OK.
    Instalacja oprogramowania uruchomi się automatycznie.
    6. Instalacja jest zakończona w momencie, w którym dioda Standy przestanie mrugać.

    Tak jak zalecono to w instrukcji, sformatowałem Pamięci USB (FAT32) oraz skopiowałem wszystkie pliki z dodatkowym potwierdzeniem (teracopy) o poprawnym skopiowaniu. W instrukcji jest mowa o diodzie Standy; tej nie widze jednak nigdzie. Probowałem instalacji z różnych pamięci USB na wszystkich 3 dostępnych portach USB. Doradzono mi również wielokrotne klikanie przycisku OK, lecz i to nie pomogło. Telewizor nie reaguje na nic poza przyciskiem włączania, po naciśnięciu którego matryca podświetla się tylko na paręnaście sekund, po czym gaśnie oraz przycisku dedykowanego Netflix, który uruchamia animację wgrywania Netflix'a, po czym wyświetla błąd. Animacja odliczania trwa jakieś 4s, po czym TV się wyłącza; podczas odliczania również nie da się nawigować między wyświetlonymi opcjami. Na inne przyciski nie ma żadnej reakcji; ta sama sytuacja z przyciskami wbudowanymi w TV. Sam pilot został sprawdzony i działa bez problemu wiec raczej nie powinien być winowajca niestartującego update.
  • #4
    dziadziol6
    Level 11  
    Tylko koltech się udzielił w tym temacie za co bardzo dziękuję.Szkoda że mało jest ludzi którzy bezinteresownie chcą pomóc .Miałem wiele zapytań o sprzedaż tego telewizora za grosze bo niby jest naprawa nieopłacalna i zbyt droga .Jest to nie prawda piszą to ci którzy na niewiedzy ludzi chcą zarobić.Chcą za grosze kupić sprzęt który prawie bez wkładu naprawiają i sprzedają dalej. U mnie problem rozwiązany telewizor działa już w 100 %.Zostało wgrane nowe oprogramowanie i smiga jak nowy .U mnie zaskoczyło dopiero przy trzecim pendrive. Pozdrawiam