Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet Keller Windsor - częste włączanie kotła

MMaria 21 May 2020 22:25 1470 19
    MMaria
    Level 5  
    Bardzo proszę o pomoc. Wprowadziłam się we wrześniu do mieszkania z wymieniona instalacją C.O. mieszkanie 40m2 plus skosy, wysokie. Problem jest włączanie się i wyłączanie kotła co mniej więcej minutę. Kocioł ma np. zadaną temperaturę 50st., osiąga ją w 30s, wyłącza i spada temperatura w 20sekund, żeby znów się załączył. Grzejniki w mieszkaniu to: na parterze 1400×600mm podwójny płytowy plus drabinka w kuchni, na górze płytowy 1200×600 pojedynczy i drabinka w łazience. Z ciekawszych rzeczy to zauważyłam, że te głowne grzejniki płytowe są tylko ciepłe na górze, a dół chłodny. Domyślam się, że nie ma przepływu ciepła, ale dlaczego? Rurki wychodzace z kotła to 20, przy grzejnikach chyba 15 albo 16 plastikowe. Kocioł Thermet Keller Windsor S-20. Co ciekawe, 2 razy wymieniany zawór gazowy, bo szwankował i nie trzymał płomienia. Bardzo proszę Was o pomoc. Kocioł na gwarancji, paru serwisantów było i nic...0 pomysłów
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Co do awarii to po prostu Termet.......proponuje się przyzwyczaić. Gorzej jak się gwarancja skończy.
    A co do częstego włączania i wyłączania to:
    a) jest to kocioł dwufunkcyjny więc KAŻDE odkręcenie ciepłej wody w JAKIMKOLWIEK kranie to załączenie kotła
    b) przy 40m2 kocioł prawdopodobnie mocno przewymiarowany i palnik taktuje (brak odbioru ciepła). A jak jeszcze ciepła tylko góra grzejnika to może nie być dobrego obiegu cieczy (zapchany filtr, przewężenia w instalacji/złączki, słaba wydajność pompy).
    Pytanie czy któryś grzejnik jest cały gorący? Podejrzewam, że nie bo skoro kocioł pracuje 30s to na pewno nie zdąży nagrzać grzejnika od dołu do góry.
    MMaria
    Level 5  
    To prawda, żaden z grzejników płytowych nie jest ciepły w całości, jedynie te drabinkowe są. Grzejniki były odpowietrzame kilkukrotnie, wszystko było ok, woda z instalacji była spuszczana x2, wszystko ok. Filtr niby sprawdzony przez serwisanta z termetu. Mnie zastanawia powód awarii aż x2 w ciągu 3 miesięcy zaworu. Może jednak jakas elektronika modulująca szwankuje?
    A jesli chodzi o pompę, czy serwisanci mogą zmienić jej wydajnośc na kotle?
    Hydraulik, ktory widział tę instalacje twierdzi, że nie jest to jakiś rozległy dom, żeby moglo byc aż tyle oporów, srednica rurek klasyczna do grzejników.
    Spalanie mam przez.to ciągłe załączanie ogromne, nieporównywalne do sąsiadów, którzy mają podbny metraż i jakiś włoski kocioł z mocą minimalną większą od mojej i z mniejszymi grzejnikami...
    Co powinnam teraz zrobić?
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    MMaria wrote:
    Mnie zastanawia powód awarii aż x2 w ciągu 3 miesięcy zaworu.

Jak widać nawet serwisanci nie wiedzą w czym problem. Może wada fabryczna/konstrukcyjna.
    MMaria wrote:
    To prawda, żaden z grzejników płytowych nie jest ciepły w całości, jedynie te drabinkowe są.

To może trzeba skryzować (ograniczyć przepływy) te drabinki żeby opory dla wody się zrównoważyły? Woda jest leniwa jak prąd i płynie najkrótszą drogą.
    MMaria wrote:
    A jesli chodzi o pompę, czy serwisanci mogą zmienić jej wydajnośc na kotle?

Jeśli się czujesz na siłach to przeczytawszy instrukcję sama możesz to zmienić - ja nie znam menu tego sterownika w kotle. Tylko bez realizacji powyższego może to nic nie dać.
    MMaria wrote:
    Hydraulik, ktory widział tę instalacje twierdzi, że nie jest to jakiś rozległy dom, żeby moglo byc aż tyle oporów, srednica rurek klasyczna do grzejników.

PEX? Miedź? Stal spawana/zaciskana?
    MMaria wrote:
    Spalanie mam przez.to ciągłe załączanie ogromne

To jak jazda samochodem po mieście.
    MMaria wrote:
    jakiś włoski kocioł z mocą minimalną większą od mojej i z mniejszymi grzejnikami

Podaj z ciekawości co to za kocioł?
    MMaria wrote:
    Co powinnam teraz zrobić?

Na początek zmieniłbym hydraulika lub jeśli czujesz się na siłach ogranicz przepływy na drabinkach.
    Nie sądzę, ze to dużo pomoże ale 30s to jest masakra. Możesz pewnie w menu wydłużyć czas przerwy palnika ale przy grzejnikach to jak umarłemu kadzidło.
    bro2004
    Level 29  
    Kocioł to składak dla grupy SBS. Wszystko prawie na Honeywell - Prof. SpecMiernik dla informacji wielmożny panie.
    Moc min. Twojego kotła to 2,7kW.
    Posiada najnowszą elektronikę, która jest mało intuicyjna w obsłudze dla serwisantów. Możliwe zmiany w sterowniku: Szybkość narastania temperatury, Czas pracy z mocą minimalną, Prędkość wentylatora przy zapłonie (gaz ziemny), Max. prędkość wentylatora (gaz ziemny), Min. prędkość wentylatora (gaz ziemny).
    Pytanie, czy moc max na CO została zredukowana przez serwisanta -gdy jest zbyt duża to brak jest odbioru ciepła w tak małym mieszkaniu. Mogą jeszcze być inne problemu. Przez internet nie da się naprawić :D

Zadzwonić do Serwisu Termet w Świebodzicach przedstawić sprawę. Znajdą kumatego serwisanta oraz mu podpowiedzą co należ sprawdzić jak jeszcze tego nie robił.
    MMaria
    Level 5  
    Bardzo serdeczne dziękuję. Serwisantów było 3 różnych z Łodzi. Sprawa zgłoszona do producenta, czekam na nowego serwisanta, który ma pogłówkować. Niby miał jechać na mocy minimalnej, ale tak ja wspominałam nagrzewa przez pół minuty do zadanej temperatury i się wyłącza na kolejne 20 sekund aż spadnie o te 6-8 stopni.
    Rurki PEX, cała nowa instalacja, niespawana. Też mi się wydaje, że on nie nagrzewa tej całej wody w grzejnikach, a jednak dostaje mylną informację, że wszystko jest podgrzane, a na powrocie dostaje po chwili zimną wodę i wariuje. Zdaję sobie sprawę, że w internecie nikt niczego nie naprawi, ale może jakieś nowe pomysły przyjdą do głowy, żebym mogła nowemu serwisantowi podrzucić, a nuż...ręce mi opadają, 0 radości z nowego mieszkania.
    Czy powinnam słyszeć chodzącą pompę? Słyszę na pewno załączający się wiatrak i cewkę, ale jak ta pompa chodzi nie mam pojęcia.
    Co do przechodzenia wody przez kaloryfery- były kryzowane, główne grzejniki płytowe są na 7, a zawory przy drabinkach są poprzymykane. Co ciekawsze, nawet jeśli drabinki całkowicie zamknę na zaworach, nie zmienia to kompletnie sytuacji.
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    bro2004 wrote:
    Wszystko prawie na Honeywell - Prof. SpecMiernik dla informacji wielmożny panie.

Zawór, który się uszkadza też jest produkcji Honeyell wielmożny serwisancie bo rozumiem, że znasz kocioł "na wylot"? I co tam jeszcze jest Honeywell? Bo prawie robi wielką różnicę. Jak jesteś fachowcem to podpowiedz MMaria, które parametry, gdzie i na jakie pozmieniać bo to akurat przez internet/telefon da się zrobić. I może wyjaśnisz czemu ten zawór w ciągu 3 miesięcy już dwa razy się uszkodził? To, że uruchamiasz te kotły czy je serwisujesz to nie oznacza, że są one szczytem techniki - obrońcy Termeta się nigdy z tym nie pogodzą.
    bro2004 wrote:
    Zadzwonić do Serwisu Termet w Świebodzicach przedstawić sprawę.

MMaria wrote:
    Serwisantów było 3 różnych z Łodzi.

I żaden na to nie wpadł? To użytkownik ma zrobić? A serwisant na miejscu to co?

MMaria wrote:
    a jednak dostaje mylną informację, że wszystko jest podgrzane, a na powrocie dostaje po chwili zimną wodę i wariuje.

Nie wariuje tylko na powrocie wraca szybko zbyt ciepła woda i palnik się wyłącza. Czeka czas jaki jest ustawiony i startuje ponownie.
    MMaria wrote:
    Czy powinnam słyszeć chodzącą pompę?

Wentylator tak ale pompy to raczej nie usłyszysz (chyba, że szum wody w grzejnikach).
    MMaria wrote:
    Co ciekawsze, nawet jeśli drabinki całkowicie zamknę na zaworach, nie zmienia to kompletnie sytuacji.

Jakiej mocy te grzejniki płytowe? Z tego co napisałaś jest bardzo mało wody w układzie więc jeśli kocioł nie pracuje z mocą min. to momentalnie nagrzewa wodę.
    MMaria
    Level 5  
    Prof. SpecMiernik wrote:
    Nie wariuje tylko na powrocie wraca szybko zbyt ciepła woda i palnik się wyłącza. Czeka czas jaki jest ustawiony i startuje ponownie.

Właśnie "na czuja" moim zdaniem powracająca woda jest nadal znacznie chłodniejsza na powrocie nawet jak kocioł dobije zadaną temperaturę.

Prof. SpecMiernik wrote:
    Jakiej mocy te grzejniki płytowe? Z tego co napisałaś jest bardzo mało wody w układzie więc jeśli kocioł nie pracuje z mocą min. to momentalnie nagrzewa wodę.

główny grzejnik na dole: Moc (75/65/20°C) W 2393 W i na górze o mocy 1709 W
    bro2004
    Level 29  
    Quote:
    Posiada najnowszą elektronikę, która jest mało intuicyjna w obsłudze dla serwisantów
    pseudo profesor nie rozumiesz słowa pisanego po polsku? Serwisanci mają problem, a co mówić użytkownik 😂
    Adamcyn
    Level 38  
    W instrukcji podano:
    Czas zapobiegający przed cyklicznym uruchamianiem kotła (Anti-cycling time) 1 minuta

Nie ma możliwości zwiększenia tej wartości (parametr P26)?
    1 minuta to tak, jakby tej blokady nie było.

MMaria wrote:
    Kocioł ma np. zadaną temperaturę 50st., osiąga ją w 30s

Zbyt niska wartość histerezy?

Czy reguluje na moc min., o co już pytał Kolega bro2004?
    bro2004 wrote:
    czy moc max na CO została zredukowana przez serwisanta -gdy jest zbyt duża to brak jest odbioru ciepła w tak małym mieszkaniu.

bro2004 wrote:
    MMaria
    Level 5  
    Adamcyn wrote:
    W instrukcji podano:
    Czas zapobiegający przed cyklicznym uruchamianiem kotła (Anti-cycling time) 1 minuta

Nie ma możliwości zwiększenia tej wartości (parametr P26)?
    1 minuta to tak, jakby tej blokady nie było.
    Wspomne o tym serwisantowu, który ma przyjsc w następnym tygodniu.

MMaria wrote:
    Kocioł ma np. zadaną temperaturę 50st., osiąga ją w 30s

Zbyt niska wartość histerezy?

Czy reguluje na moc min., o co już pytał Kolega bro2004?
    bro2004 wrote:
    czy moc max na CO została zredukowana przez serwisanta -gdy jest zbyt duża to brak jest odbioru ciepła w tak małym mieszkaniu.

bro2004 wrote:

Za każdym razem było sprawdzane czy kocioł nie mieszka parametrów i podbno caly czas trzyma zredukowaną moc do minimalnej.
    Ręce mi juz opadają...wczoraj odpaliłam go na 2h pracy i zjadł mi ponad 1m3 gazu
    bro2004
    Level 29  
    To nie wiem, czy się podniesiesz. 1m3 gazu to wg tabeli 1,30zł, a z oplatami dodatkowymi ponad 2zl....
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    1m3 gazu wysokometanowego to około 10-11kW.
    Jak to się ma do minimalnej mocy 2,7kW ?
    Jakie masz miesięczne zużycia ?
    MMaria
    Level 5  
    Raczej to było nawiązanie do tego, że przy grzaniu w sezonie grzewczym, po parenascie godzin, wychodziło mi po 6-8m3 gazu, a to raczej nie jest normalne przy tak małym metrażu. W skali miesiąca-180-240m3 na 40m2 mieszkania w ocieplonym budynku.

Dodano po 5 [minuty]:

Adamcyn wrote:
    sp3ots wrote:

1m3 gazu wysokometanowego to około 10-11kW

10-11 kWh.
    sp3ots wrote:
    Jak to się ma do minimalnej mocy 2,7kW ?

Faktycznie, wg tej kalkulacji moc była wyższa niz 2,7 kW.

Dlatego specjalniw dzwoniłam do serwisanta z Łodzi, zeby przyjechał sprawdzic czy naprawde kocioł chodzi na mocy minimalnej, bo spalanie jest nieadekwatne. Stwierdził, że nic się nie zmieniło od jego ostatnich ustawień ijest chodzi na mocy minimalnej. Na moje prośby i pytania, co do tego taktowania turbo częstego uznał, że po protu za duży kocioł i tak już będzie.
    sp3ots
    Level 38  
    Podobne zużycie miałem w zimnych miesiącach tej zimy, ogrzewam 110m2, pół bliźniaka, ocieplony styropianem 15cm.
    Ale kaloryfery z termostatami ustawione na 3kę.
    W pomieszczeniu z podłogówką sterownik nastawiony na 21stopni C.
    Ty nic nie piszesz o zaworach termostatycznych, itp, czy sterownikach pokojowych !
    Nastawa temperatury na kotle to nie wszystko.

I jeszcze jedno, włączasz kocioł na dwie godziny i się dziwisz że zużył 1m3, Widocznie takie zapotrzebowanie na ciepło było.
    MMaria
    Level 5  
    Zawory otwarte na maxa wg. zaleceń serwisantów, termostat w salonie ustawiony na 21st., a w nocy na 19.5 i raczej wtedy załączał się żadko i nad ranem tylko.

Dodano po 4 [minuty]:

I jeszcze jedno, włączasz kocioł na dwie godziny i się dziwisz że zużył 1m3, Widocznie takie zapotrzebowanie na ciepło było.[/quote]
    Czyli idąc takim tokiem rozumowania zimą moje małe mieszkanie miało takie zapotrzebowanie jak Pana bliźniak 110m2? A sąsiadka obok w mieszkaniu 30m2, miała średnie zużycie 65m2 w sezonie grzewczym.
    Mój kocioł załącza się tak samo często jak wyziębie mieszaknie do 17stopni w nocy przy temp. bliskiej 0 czy jak włącze go, jak za oknem jest 21st i tyle samo w domu - specjalnie robiłam takie testy. W obu przypadkach grzejniki są ciepłe tylko do połowy.
    Adamcyn
    Level 38  
    MMaria wrote:
    Kocioł ma np. zadaną temperaturę 50st., osiąga ją w 30s,

Jeżeli palnik włącza się z pełną mocą to może być za mało czasu, aby zmodulował na min.

Wg instrukcji zastosowano:
    system ciągłej modulacji wykorzystuje algorytm regulacji PI

Nie wiemy, czy człon całkujący odpowiednio uwzględnia zdarzenia z przeszłości i od razu włącza tryb minimalnej mocy.

Spróbuj porównać zużycie gazu podczas tych 30 sekund ze zużyciem w tym samym czasie podczas podgrzewania wody, kiedy wiemy, że palnik chodzi na max.
    Oczywiście należy zrobić kilka pomiarów.

Mój gazomierz pokazuje do trzeciego miejsca po przecinku.
    Może to coś wniesie.
    Adamcyn
    Level 38  
    Adamcyn wrote:
    gazomierz pokazuje do trzeciego miejsca po przecinku.

Kocioł w trybie podgrzewania wody.

Zmierzyłem czas, kiedy licznik nabije 0,01 m3 - druga cyfra po przecinku:
    13 sekund, co daje przeliczając na godzinę 2,77 m³.

Zakładając 1m³ = 10 kWh, sprawność pieca 90 %
    wychodzi moc pieca 24,9 kW co się zgadza w przypadku kotła Suprastar 24 kW.

Posługując się gazomierzem autorka może wykazać, z jaką średnią mocą pracuje jej kocioł w trybie c.o.
    sliwaj
    Level 1  
    MMaria wrote:
    Kocioł ma np. zadaną temperaturę 50st., osiąga ją w 30s,

Powinna pomóc zmiana histerezy "CH hysteresis OFF". W tym sterowniku jest to parametr określany jako "fabryczny", zmiana możliwa z poziomu oprogramowania na PC. Serwisant musi mieć kabel i oprogramowanie do sterownika Honywell neXsys S4962V3000.