Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControlSterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wi-fi repeater - brak połączenia z siecią

21 Maj 2020 23:18 237 9
  • Poziom 8  
    Witam.
    Sytuacja wygląda tak, że laptop stoi w kuchni i sygnał wi-fi jest powiedzmy średni.
    Wyciągnąłem nieużywany z rok wi-fi repeater, podłączyłem i skonfigurowałem go metodą WPS z routerem.
    Wi-fi analyzer pokazuje, że repeater działa, laptop wykrywa go także i tyle dobrego.
    Nie łączy sie z siecią w laptopie.
    Co zrobiłem nie tak?

    Marka tego sprzętu nie jest mi znana, może to być TP LINK, ale głowy nie dam.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • SterControlSterControl
  • Poziom 3  
    Możliwe ze sprzęt jest przestarzały, albo trzeba jeszcze raz skonfigurować urządzenie
  • SterControlSterControl
  • Poziom 8  
    Ma ze 2,5 roku to nie wiem czy stary. Poprzednio jak działał z komputerem na 1 piętrze to wystarczyło tylko właśnie włączyć przyciski WPS w routerze i w nim i tyle.
    Na moje oko to problem jest gdzieś w ustawieniach laptopa, ale tu moja wiedza się kończy.
  • Poziom 3  
    Możesz zajrzeć tez i sprawdzić w komputerze panel sterowania I szukaj nazwy internet sieć.
  • Specjalista Sieci, Internet
    tracer10 napisał:
    Wi-fi analyzer pokazuje, że repeater działa,

    tracer10 napisał:
    Sytuacja wygląda tak, że laptop stoi w kuchni i sygnał wi-fi jest powiedzmy średni.

    Repeter generuje siec, ale nie zestawił połączenia bo ma pewnie zbyt słaby sygnał wifi.

    Zrób test sieci wifi w miejscu tego reaeatera i wynik wstaw tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • Poziom 8  
    Wi-fi repeater - brak połączenia z siecią

    Repeater widać, a moja sieć to ten wyblakły czerwony.
    -Router - repeater w linii prostej może z 5 - 6 metrów bez żadnych przeszkód.
    -repeater - laptop ze 3 metry też na czysto.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Przestaw się na kanał piąty. Ale brak łączności to raczej nie to, a ustawienia.
    Masz możliwość uruchomienia z Windowsa "Rozwiązywania problemów" związanego z brakim netu na połączonym z repeaterem komputerze. Czasami same Windowsy sobie poradzą, jak nie, były w dziale podobne problemy z rozwiązaniem.
  • Poziom 8  
    W ustawieniach nie znalazłem nic, żadnego komunikatu, ani żadnego problemu który by wskazywał na to, że cokolwiek blokuje repeater.
    Zastanawia mnie tylko ten znaczek przy logo repeatera Wi-fi repeater - brak połączenia z siecią
  • Specjalista Sieci, Internet
    Wygląda ze zdjęcia, że to ostrzeżenie przed brakiem kodowania (zabezpieczenia) sygnału przez repeater (sieć otwarta), chyba, że się Windowsom coś innego skojarzyło...
  • Poziom 8  
    Pożyczyłem TP LINK AV500 na próbę i ten działa o tyle lepiej, że przynajmniej woła o hasło.
    Ale mimo to nie rusza po wi fi.
    Ruszył za to jak połączyłem repeatera z lapkiem kablem.
    Wi fi analyzer pokazuje też iż ma sygnał lepszy od tamtego bez imiennego sprzętu.
    Ale cóż sam laptop wyciągał na speed teście ok 25 Mbps, teraz z repeaterem po kablu ma ok 45 Mbps.
    Mało, słabo, kicha.
    2 kompy po ethernecie mają 240 Mbps non stop stabilnie.
    Liczyłem, że przy tak niewielkiej stosunkowo odległości od routera będzie choć 80-90 Mbps.
    Nie wiem również dlaczego ten laptop ma problem jak zmienię z 2,4 ghz na 5 ghz.
    Telefony działają na 5 ghz jak szalone gdzie by w domu nie leżały, a Asus ma wywalone na to.