Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Enigma2 pace hds7241 unicabel

21 Maj 2020 23:37 168 4
  • Poziom 9  
    Witam
    Posiadam wyżej wymieniony dekoder połączony i skonfigurowany pod unicabel. konwerter to IDLU-QUDL42-UNR2L-1PP
    I drugi dekoder bska

    Problem polega na tym że oba dekodery działają poprawnie przy złączu legacy, natomiast hds7241 po konfiguracji na unicabel brak sygnału, po podpieciu drugiego dekodera do złącza legacy jest sygnał na hds7241 i teraz najlepsze można odpiać bska i hds śmiga bez problemu do wyłączenia na dłuższy czas. Później znowu zero sygnału i znow wystarczy pobudzić konwerter złączem legacy i działa.

    Gdzie szukać przyczyny?
    Będę wdzięczny za pomoc
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 23  
    piotrmnich napisał:
    Problem polega na tym że oba dekodery działają poprawnie przy złączu legacy

    To jest problem? Chciałbyś żeby nie działało? Każdy dekoder obsługuje Legacy więc jeśli przewód podpięty do złącza Legacy w konwerterze to będzie działać.
    piotrmnich napisał:
    natomiast hds7241 po konfiguracji na unicabel brak sygnału

    A zmieniłeś przewód przy konwerterze?
    Napisz to zrozumiale bo nie wiadomo co kiedy robisz.
  • Poziom 9  
    Instalacja 2 kable.
    1 w jednym pokoju
    2 w drugim pokoju

    Chce uruchomić hds7241 na unicabel czyli 2 sygnały na 1 kablu kombinowalem już na wszelaki sposób brak sygnału.

    A gdy odpale drugi tuner w drugim pokoju podpięty pod legacy to w pokoju 1 hds nagle ma sygnał przy konfiguracji unicabel

    Długość kabli ok 10m

    Tak jak by hds miał za niskie napięcie żeby wzbudzić konwerter na unicabel.

    Mam nadzieję że teraz wszystko jasne

    Moderowany przez simhak:

    Napisz dokładnie co i jak łączysz, który dekoder do którego wyjścia w konwerterze. Zamieść foto ustawień z menu dekodera Pace

  • Poziom 9  
    Prof. SpecMiernik napisał:
    piotrmnich napisał:
    Problem polega na tym że oba dekodery działają poprawnie przy złączu legacy

    To jest problem? Chciałbyś żeby nie działało? Każdy dekoder obsługuje Legacy więc jeśli przewód podpięty do złącza Legacy w konwerterze to będzie działać.
    piotrmnich napisał:
    natomiast hds7241 po konfiguracji na unicabel brak sygnału

    A zmieniłeś przewód przy konwerterze?
    Napisz to zrozumiale bo nie wiadomo co kiedy robisz.


    Zdjęcie z konfiguracji w załączniku
    Hds podłączony pod złote złącze w konwerterze czyli unicabel glowica A skonfigurowana jak w załączniku.
    Głowica B podobnie z tym że kanał SCR2 częstotliwość 1420
    podłączony tak do głowicy A czyli mostek wewnętrzny.
    I brak zasięgu.
    W drugim pokoju jest bska podłączony do złącza legacy pracujący normalnie.
    Włączając bska i idąc do hds pojawia się sygnał i działa ta konfiguracja. Jest zasięg na hds i w tym momencie można wyłączyć bska i hds działa normalnie. Wyłączamy oba zestawy załóżmy na 1 godzinę próbujemy odpalić hds, nie ma możliwości zasięg 0% I znowu wystarczy uruchomić bska żeby mieć sygnał na hds.

    W skrócie mam wrażenie że hds ma za małe napięcie żeby wzbudzić konwerter do pracy
  • Poziom 9  
    Temat zamykam sam sobie poradziłem.
    Pozdrawiam

    Dodano po 51 [sekundy]:

    Znaleziono uszkodzenie