Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomysł na urządzenie dzwigowe / podnosnik

A.zajkowski86 22 May 2020 07:38 375 3
    A.zajkowski86
    Level 2  
    Witam,
    Dotykam się z pewnym problemem natury technicznej , chodzi konkretnie o to że w trakcie przygotowań do remontu , zamarzylem sobie z racji tego że pomieszczenie przygotowane pod remont jest wysokości 3m , zainstalować podwieszany sufit w którym to będzie zainstalowane łóżko które miało by się opuszczać z pod sufitu na wysokość ok 1m metra. Chodzi mi o ubezpieczenie w miarę proste , stabilne i bezpieczne, no i wiadomo w miarę tanie . Brałem pod uwagę podnosniki samochodowe ale są one trochę szpetne i zajmują dużo miejsca , więc rozważam zainstalowanie jakiegoś urządzenia dzwigowego . Jeżeli chodzi o specyfikacje: łóżko miało by wagę całkowitą ok 300 kg , zakres pracy urządzenia 2m . Z góry dziękuję za podane koncepcje ;) pozdrawiam.
    vieleicht
    Level 36  
    A.zajkowski86 wrote:
    Jeżeli chodzi o specyfikacje: łóżko miało by wagę całkowitą ok 300 kg , zakres pracy urządzenia 2m . Z góry dziękuję za podane koncepcje ;) pozdrawiam.

Z czego to łóżko będzie wykonane skoro będzie ważyć 300kg?
  • Helpful post
    William Bonawentura
    Level 34  
    Może po prostu bębnowa wciągarka elektryczna i łóżko na czterech stalowych linkach. Nóżki składane.
    A.zajkowski86
    Level 2  
    No może z tym obciążeniem przesadziłem

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

[quote="vieleicht"]
    A.zajkowski86 wrote:
    Jeżeli chodzi o specyfikacje: łóżko miało by wagę całkowitą ok 300 kg , zakres pracy urządzenia 2m . Z góry dziękuję za podane koncepcje ;) pozdrawiam.

Z czego to łóżko będzie wykonane skoro będzie ważyć 300kg?[/quote

Właściwie po głowie mi chodzi taka opcja, by razem z łóżkiem opuszczała się też część sufitu
    ]

Dodano po 4 [minuty]:

Przemyslałem opcje i faktycznie najlepsza cenowo- chyba że by samemu skonstruować podnosnik - jest wyciagarka, z tym że dalszym problem jest to że ciężar nie będzie równo rozłożony, więc potrzebuje pomysłu na 4 stabilizacyjne suwnice na rogach po których całą platformą będzie się przemieszczała