logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adobe Reader - Skanowanie książek z możliwością wyszukiwania

kubasaen 22 Maj 2020 19:20 1464 4
REKLAMA
  • #1 18711292
    kubasaen
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Na pewno gdzieś taka instrukcja jest, ale nie wiem za bardzo jak tego szukać, bo przeczytałem masę porad, które są bezużyteczne w moim przypadku.
    Otóż posiadam pare książek w .pdf, w których mogę wyszukiwać za pomocą Ctr+F słów.
    Chciałbym zeskanować tak jedną książkę do formatu .pdf z możliwością wyszukiwania tekstu w obrazie, ale oczywiście skanując do pdf nie ma takiej możliwości.
    Zatem moje pytanie jest takie, w jaki sposób stworzyć takiego pdfa z książki którą fizycznie posiadam, aby po zeskanowaniu jej i stworzenia pliku pdf można było wyszukiwać tekst w obrazie?
  • REKLAMA
  • #2 18711403
    babat
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Wrzucasz do OCR i zapisujesz jako tekst.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18858740
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Najlepszy do rozpoznawania pisma jest Abby Fine Reader, po nim Adobe Acrobat Pro. Im lepszej jakości skany tym mniej błędów. Zapisujesz do pdf choć możesz i do innych formatów. Jeden i drugi ma funkcję skanowania ale są płatne - powinny być dostępne jednak triale. Najpierw zeskanuj to co masz do skanowania, potem zainstaluj np: Fine Reader - przetworzy, zapiszesz do pdf i masz. Gdybyś szukał innego softu to szukasz z funkcją OCR.
REKLAMA