Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa Ciepła Gruntowa- Większa Sprężarka i Układ- mała wydajność

skora0 23 May 2020 12:16 2247 18
Automation24.pl
    skora0
    Level 11  
    Witam!
    Może ktoś bedzie miał rozwiązanie lub spotkał sie z podobnym problemem.

Rok temu zbudowałem sobie pompe na spreżarce toshiba 0.9kw z klimatyzatora fujitsuSimens czynnik r410a- wymiennik gruntowy to glikol w rurach poziomo rozłożonych spiralnie.
    Uzyskiwałem z Pompy dość dobre wyniki (gdzie przy wstepnym założeniu ze z gruntu COP to 4) gdzie po róznych testach wyszło ze ok 3.5-4 kw mocy cieplnej oddawała.
    Temp. na wyjsciu ze sprężarki zależna była od powrotu wody ale oscylowała pomiędzy 70-75*c a 85-90*c- jako że miałem zostawioną kappilare a nie zawór zozprezny, podłaczone wszystko było do termostatu elektronicznego gdzie przy 90*c wyłączał spręzarke(zazwyczaj działo sie to przy koncu nagrzewania CWU po kilku min. właczała sie i dobijała bojler do zadanej tamp.).
    Pompy Używałem do grzania CWU oraz po przełaczeniu zaworu do dogrzewania domu zimą przez bufor 800L.
    CWU o pojemności 160l grzałem przez ok 2.5godz. a jesli ciepła woda była wybrana całkowicie to 3godz.
    W tym roku - miesiac temu zacząłem budować większą Pompe na spreżarce 2.2kw też r410a z klimatyzatora LG - tym razem na termostatycznym zaworze rozprężnym.
    I co się okazało że grzeje ten sam Cwu nadal w 2.5godz. - gdzie pobór pradu z sieci juz nie był 900wat a 2100w.
    Parametry podczas grzania byly podobne do starej małej pompy- temperatura na wyjsciu ze sprezarki ok80*c- 90*c w zaleznosci od powrotu wody z cwu, na manometrze było od 7.5 - 9bar na parowniku -tez zależna od temp. powrotu.
    Jako ze układ nie jest za duży uznałem że może brakować mu czynnika i sprezarka zasysa prawie wszystko co ma w układzie, dlatego zciągłem czynnik rozciałem układ między sprezarką a skraplaczem (wymienik płytowy 25kw- parownik to identyczny wymienik) i wspawałem zbiornik cieczy ok 0.6kg- wszystko nabiłem nowym ciekłym czynnikiem- parametry po kilku testach uzyskałem jak wyżej - po czym zacząłem nagrzewanie CWU.
    Czas w któym nagrzałęm CWU do ządanej temp.(zawsze tej samej aby mieć powtarzalne dane) zszedł do 2g 10min.
    Pytanie moje
    Dlaczego pomimo zastosowania 2,5 raza większej spręzarki nie uzyskuje chociaż 2 razy większych uzysków??
    oraz
    Czy w dobrym miejscy wg was umiejscowiłem zbiornik cieczy??

Dodam że nie zajmuje się chłodnictwem- znam poprostu podstawowe zasady działania urzadzen chłodniczych (teść poł zycia naprawiał sprzet AGD i lodówki więc co mogł to mi doradził ale w pompach ciepła nie robił i jego wiedza sie też skonczyla)- mam warsztat i co moge robie sam ale powoli pomysłów zaczyna mi brakowac.
    MOże ktoś coś doradzi ???
    Ostatecznie jesli do niczego konstruktywnego nie dojdę, to wrócę do małej sprezarki bo- nie opłaca mi się kosztem 1.2kw z sieci mieć tak małych uzysków mocy z układu.
  • Automation24.pl
    skora0
    Level 11  
    CWU u mnie to pionowy zbiornik viessmann z węzownicą spiralną na jego dole.
    Wersje że jest zbyt mały mogę odrzucić bo wykorzystuje ta samą weżownice gdy palę w piecu który ma moc 14KW i mając temperature ok 55 -60*c na piecu nabijam CWU w 40min-50min gdzie odbiór wezownicy jest na tyle duży że goraca woda wpadająca do wezownicy na początku palenia wypływa chłodna.
    Małą wydajność ma układ pompy tylko nie wiem dla czego-
    90*C wychodzące ze spreżarki wpada do zbiornika cieczy- dalej- za zbiornikiem cieczy temperatura jest praktycznie taka sama -następnie- czynnik wpada do( skraplacza) wymiennika płytowego 25kw ( wszystkie 4 przyłącza 3/4cala) gdzie temperatura jest odebrana już w jego połowie a nawet juz w jego 1/3 długosci -kolejnie- czynnik wychodząc ze skraplacza na temp ok 20 kilka stopni.(to tez jest zalezne od temp. nagrzania CWU i zmienia sie w czasie) następnie ciepłem utraconym które pozostało po wyjsciu ze skraplacza chcąc dogrzać czynnik przed powrotem do spręzarki wlatuje on do małego wymiennika płytowego ok 10kw (bo taki akurat miałem za free) i dalej leci na Termostatyczny zawór rozpręzny. Temp za TZR na poczatku grzania ma ok 2*C i rosnie pod koniec grzania do 6,5-7*C. Następnie czynnik leci do (parownika) wymiennika płytowego 25kw ( wszystkie 4 przyłącza 3/4cala) temp. gruntu ok 11 *c i z taką temperaturą czynnik kieruje sie na dogrzanie utraconym ciepłem do małego wspomnianego wczesniej wymiennika 10kw. Teraz z temp. ok 17*C wraca do spręzarki (oczywiście temp. powrotu wzrasta wraz z nagrzaniem sie CWU.
    Postaram sie narysować i zobrazować mój projekt dla lepszego pogladu i wstawie w kolejnym poscie.
  • Automation24.pl
    skora0
    Level 11  
    Wstępnie dzieki za zainteresowanie tematem i wszelkie opinie
    poniżej zaadoptowany i przerobiony na moje potrzeby rysunek

dodam jeszcze że w poprzednim układzie z mała spręzarką, srodkowego wymiennika płytowego 10kw nie miałem- miałem zrobiony z rurek miedzianych na zasadzie rurka w rurke miedzy któymi przepływał czynnik ze skraplacza w jedna i z parownika z drugą, ale za bardzo to wydajne nie było co moze faktycznie wpływało na to że pompa działała, natomiast ten fabryczny wymienik płytowy jest bardzo wydajny przez co za ciepły czynnik wraca do sprezarki.

Dodano po 3 [godziny] 6 [minuty]:

Wlodek22 wrote:
    Ciach
    Sorry

Szkoda że Ciach, bo po wstępnych odpowiedziach zauważyłem że możesz mieć jakieś pojęcie w temacie. A przynajmniej sugerowałeś co może być przyczyną problemu.
    Wlodek22
    Level 30  
    skora0 wrote:

Szkoda że Ciach, bo po wstępnych odpowiedziach zauważyłem że możesz mieć jakieś pojęcie w temacie. A przynajmniej sugerowałeś co może być przyczyną problemu.

Być może jakieś tam pojęcie i mam, ale tłumaczyć co to delta temperatur na wymienniku zdecydowanie nie mam ochoty.
    skora0
    Level 11  
    zmiany poczynione zbiornik cieczy przeniesiony za skraplacz. Mały wymiennik od dogrzania czynnika wycięty. Układ napełniony mokrym czynnikiem w ilości 800 g (poprzednio miałem 1200) i dokonałem pierwszych pomiarów. Pomiary za parownikiem 5,4 bar temperatura z manometru to około -6 a z termometru -2.8 do - 3. Jeśli dobrze doczytałem to dla pomp ciepła woda woda i woda solanka przegrzanie powinno wynosić 6K. Z moich wyliczeń wychodzi że mam ok 3 k. Doczytałem że Wartości mniejsze od 6 k sugerowały że mamy za dużo czynnika. Jednakże skoro mam go za dużo to dlaczego za nic nie mogłem uzyskać większej ilości barów za parownikiem, nawet gdy czynnik wychodzącym ze sprężarki i wchodzący na skraplacz miał 94*c. a opuszczający skraplacz i trafiający na TZR 42*C

Prosiłbym aby ktoś mnie poprawił jeśli źle obliczyłem wartość przegrzania.
    jack63
    Level 43  
    skora0 wrote:
    Doczytałem że Wartości mniejsze od 6 k sugerowały że mamy za dużo czynnika

Tak z ciekawości. Gdzie to wyczytałeś?
    Prośba kolegi @Wlodek22 jest jak najbardziej na miejscu, bo pomimo wylewności twoich opisów, nie wiadomo co masz w swojej instalacji. Pasowałby opisany schemat hydrauliczny i dobre zdjęcia.
    Jedno wiadomo na pewno. Pomysł z wstawieniem zbiornika cieczy, przynajmniej ty go tak nazwałeś, przed skraplacz był zupełnie bez sensu. Co ci strzeliło do głowy?
    Weź poszukaj w sieci pdfów książek o chłodnictwie i się coś doucz. A przede wszystkim nie kwestionuj bezpodstawnie hipotez stawianych na podstawie bardzo ograniczonej ilości informacji, przez chcących ci pomóc.
    Przykład:
    skora0 wrote:
    Wersje że jest zbyt mały mogę odrzucić bo wykorzystuje ta samą weżownice gdy palę w piecu który ma moc 14KW i mając temperature ok 55 -60*c na piecu nabijam CWU w 40min-50min

Co to za argumentacja? Co ma piec, a w zasadzie kocioł, z jego mocą do PC? Szczególnie że nie podajesz istotnych temperatur.
    I jeszcze prośba. Nie używaj tej bandyckiej terminologii. Bandyci biją ludzi, a ty nabijasz temperaturę...
    Jaki masz typ TZR zamontowany?
    skora0
    Level 11  
    Co od zbiornika przed skraplaczem to zamontowałem go tam po rozmowie z pewnym panem co pracował w chłodnictwie całę życie i albo ja go źle zrozumiałem albo on mnie zle zrozumiał i z tąd ten błąd - po
    uwagach Wlodek22 znalazłem schematy układów ze zbiornikami i juz wiedziałem że umiejscowienie było błędne.

Co ma piec, a w zasadzie kocioł, z jego mocą do PC?
    Obydwa wytwarzają moc- energie cieplną mierzoną w KW

Kocioł nazwałęm Piecem z powodu powszechnie używanego tego nazewnictwa nawet w reklamach (i tak każdy wie o co chodzi) ale masz racje Jest to KOCIOŁ.

Mój TZR jest firmy PARKER przeznaczony do 410a ale chyba coś jest z nim nie tak
    mianowicie
    zakłądając ze to od niego zależy przegrzanie na parowniku i zwiekszając lub zmniejszając ilość czynnika mógł bym regulować przegrzanie to u mnie coś nie działało
    czy miałem w układzie 400g czy 500g czy 700g a nawet 800g to przegrzanie miałem wciąż takie same
    gdy odłączyłem wymiennik srodkowu- regeneracyjny to od parownika do samej spreżarki miałem oblodzenie.

Z klimatyzatora którego posiadam spreżarke zostawiłem sobie oryginalną kappilare i ja zamontowałem już z samej ciekawości co bedzie się działo. No i zaczeło się dziać na tyle dużo że teraz dodając lub ujmując czynnika nawet po 30 gram widiałem różnice w zachowaniu układu i bez problemu ustawiłem przegrzanie na pozimie ok 8K.
    Wydajność wzrosłą mocno ale też mam inny problem związany z temperaturą za spręzarką
    Po 20-30 min pracy uzyskuje 100*C i wzrasta dalej (mam TERMOSTAT ELEKTRONICZNY i przy 101*C rozłącza sprezarke)
    W połowie czasu pracy mam 5,7B na ssaniu temp.termom ok4*C a w koncowej fazie ok 100*C jest ok 6B i 8*C.
    I zastanawiam sie co mozna zrobić aby temp za spręzarką nie wzrastałą tak mocno.
    Jesli TZR mam uszkodzony lub źle dobrany to mogę zostać przy Kappilarze gdybym opanował tą temperature

Na zdjęciach widać srodkowy wymiennik przepływ wysokiego cisnienia ma odłaczony a niskie poprostu przepływa przez niego.

Pompa Ciepła Gruntowa- Większa Sprężarka i Układ- mała wydajność Pompa Ciepła Gruntowa- Większa Sprężarka i Układ- mała wydajność Pompa Ciepła Gruntowa- Większa Sprężarka i Układ- mała wydajność Pompa Ciepła Gruntowa- Większa Sprężarka i Układ- mała wydajność

Moje dane wpisne na rysunku z przykładowego obiegu od Wlodek22

NIe mam w nim uzupełnionej wartości wysokiego cisnienia bo syn uszkodził mi manometr i nie mam jak zmierzyć więc musze pozyczyć- kupić nowy.
  • Helpful post
    Wlodek22
    Level 30  
    Szkoda, bo zabrakło najważniejszej danej ciśnienia skraplania. Choć po temperaturze skroplonego czynnika widać, że jest ono dużo za duże w stosunku do temperatury wody. Na parowniku podobna sytuacja, delta glikol - parowanie 16,5K, choć tu można trochę poprawić zmniejszając przegrzanie o 6K. Przepływy górnego i dolnego źródła są w porządku, wydajność wężownicy też. Wniosek z tego taki, że wymienniki były policzone do poprzedniej mniejszej sprężarki i przy jej wymianie na dwukrotnie większą, wymienniki również musiały by być wymienione na odpowiednio większe.

Co można by zrobić:
    1 wymienić skraplacz na większy, lub połączyć obecny z regeneracyjnym szeregowo o ile nie zaburzy to zbytnio przepływu wody.
    2 zmienić czynnik na propan, wydajność nominalnie spadnie o 40%, ale faktycznie możesz nie zauważyć różnicy z uwagi na obecne delty i sprawność. Propan znacznie mniej będzie się przegrzewał w sprężarce, niższa Tks. Z tym wiąże się inny zawór rozprężny na R22/407C.
    3 wrócić do poprzedniej sprężarki i poprzedniego zaworu rozprężnego.

Choć jak się wpisze te dane do Coolpacka, to wychodzi, że w tym momencie temperatura skraplania musiała by wynosić ok 46-47C, dochłodzenie 3-4K, by uzyskać Tks w okolicy 90C. To by oznaczało deltę dla skraplacza 5-6K, czyli taką, jaką zakładają przy dobieraniu skraplacza dla mocy maksymalnej urządzenia. Dochłodzenie masz niewielkie, bo za skraplaczem jest zbiornik cieczy. Przegrzanie 12,7K jest za duże. Na wysoki Tks (temperatura końca sprężania) składa się wielkość przegrzania, skraplania, parowania i właściwości czynnika.
    skora0
    Level 11  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wskazanie możliwych rozwiązań.
    W poniedziałek po południu będę miał manometr od znajomego to uzupełnie te brakującą dane.

W poprzedniej wersji z małą sprężarka nie miałem TZR tylko miałem oryginalna kapilarę z klimatyzacji w której ona pracowała, a skraplacz był faktycznie ten sam jedynie parownik był mniejszy ok 15kw i jego zmieniłem na aktualny 25kw.

Spróbować opcje nr 2 mogę bo nic mnie to więcej nie kosztuje poza pracą.

Mam jeszcze pytanie
    Jak zbiornik cieczy wpływa na układ i gdyby go nie było to czy wpłynęło by to jakoś na plus czy specjalnie różnicy by nie było, a zbiornik po prostu zwiększa pojemność układu i jest miejscem na ciekły czynnik?
    Wlodek22
    Level 30  
    Ciśnienie HP jest ważne, bo przewidywanie go na podstawie Tks jest obarczone dużym błędem, przez dużą bezwładność cieplną sprężarki i ciągle zmieniające się parametry samego układu, jak tez błędem pomiaru temperatury rurki tłocznej.
    Skąd w takim razie ten Tzr na r410? Jaką ma wydajność chłodniczą, czy był właściwie zainstalowany, wyrównanie i bańka przegrzania? Pod nakrętka na dole powinna być regulacja przegrzania, próbowałeś tym regulować? Przy kombinacjach z propanem i tak wskazany jest odpowiedni Tzr, na kapilarach od r410 nie będzie to dobrze pracować.
    Wpłynęło by negatywnie. Dzięki zbiornikowi cieczy, niezależnie od obciążenia parownika nie zmienia się (nie maleje) powierzchnia czynna skraplacza.
    skora0
    Level 11  
    Przepraszam za pomyłkę nie nr 2 tylko nr1. Wspawam szeregowo dodatkowy wymiennik i zobaczę co się co się będzie dziać.
    Co do tzr tego Parkera którego posiadam to zakupiłem go na eBayu był na 100% nowy nigdy nigdzie nie wspawany. Jego wydajność jest mi nie znaną. Ten ma koniec nr P02 inne tego typu mają oznaczenia P01. Zakupiłem go na ebay bo Ceny za oceanem są kilku krotnie mniejsze nawet z przesyłką a cena w Polsce TZR na r410a są spore. Zalezy od ceny dolara ale Tam jak się dobrze poszuka nawet poniżej 100zl a u nas dochodzą do 1000zl.

Śruba pod nakrętka jest - reguluje ona napięcie sprężyny, gwint prawy i kręcąc w lewo luzuje napięcie sprężyny, tylko żeby ją kręcić muszę za każdym razem ściągnąć czynnik. Po 2 kreceniach zacząłem się zastanawiać czy w ogóle w dora stronę kręcę.
    Bańke przestawiałem w różne miejsca. I po chwili znów miałem oblodzenie i obciążenie sprężarki rosło znacznie.
    Wyrównanie wspawane bylo ok 10 cm przed samym filtrem przed sprężarka.
    jack63
    Level 43  
    Jak mogłeś zamontować TZRa nic, poza tym że jest do R410a, o nim nie wiedząc???
    Co cie napadło?
    To co robisz jest zupełnym chaosem bez jakiegokolwiek planu i celu.
    Popełniasz podstawowy błąd próbując "dobierać" przegrzanie ilością czynnika. Nawet przy kapilarze tak się nie robi, bo ilość czynnika wpływa głównie na temp odparowania, a przegrzanie jest wynikowe.
    Dla tzr po przekroczeniu pewnego granicznego napełnienia, wpływ ilości czynnika na przegrzanie jest zerowy. Przecież TZR ma właśnie pilnować przegrzania!!! Może to prawidłowo robić tylko gdy jest prawidłowo, a nie na pałę, dobrany. Tzn odpowiedni korpus i dysza do obliczeniowrj mocy chłodniczej.
    Czemu nie masz wziernika? To podstawa przy eksperymentach.
    Wg mnie ten zbiornik cieczy, choć w sumie nie wiadomo co to jest, jest zbędny.
    Do tego co pięć minut otwierasz i lutujesz instalację. Zdjesz sobie sprawę ile zendry masz w środku lutowanych rurek?
    O wilgoci czy tylko powietrzu lepiej nie wspominać.
    Czy robisz próby sczelności po lutowaniu?
    Masz dużo dobrych chęci, ale działasz bez przemyślenia i planu.
    Znajdź w necie dane do TZRa.
    skora0
    Level 11  
    Manometr na Hp pożyczyłem
    Cały czas mam kapilarę
    Przy około
    90*C mam 29B
    95*c jest już 32B
    102*c ciśnienie to 34B
    Wstawiłem szeregowo wymiennik.
    Wolniej wchodzi na maksymalne temperatury ale i tak 2 razy sterownik temp. Ja wyłączy zanim osiągnie zadana temp. Na Cwu.
    Czas nagrzewania wody użytkowej spadł do 1g15m więc jest już przyzwoicie w porównaniu do ponad 2g dwa tygodnie temu.
    Z tego co zauważyłem to długo układ nie może przejść bariery kiedy zaczyna naprawdę wydajnie działać. Mianowicie przez ok 40min robi ok 1/4 żądanej temp. Przy czym jest duży minus na LP ok -4*c do - 3 aż do sprężarki dalej w 5 min rośnie do ok +4*c
    I w przeciągu 30 min na produkuje resztę 3/4 brakującej temp.
    Na kapilarze może być już ciężko cos pozmieniać.

Do Jack63
    Pytasz co mnie napadło
    I że działam bez planu i celu. A jedyna rzecz jaką posiadam to tzr na 410a.
    Napadła mnie chęć zrobienia większej Pompy ciepła.
    Posiadam do zbudowania pompy
    1.Podstawowa wiedzę z naciskiem na podstawową bo gdyby była średnia lub wysoka to pewnie by mnie tu nie było i nie próbował bym znaleźć odpowiedzi na moje pytania
    2. Dużo Chęci (jak sam napisałeś a ja potwierdzam)
    3.TZR (leży już 2 lata u mnie i myślałem że się nada)
    4. Sprężarkę
    5. Kilka wymienników płytowych.
    6. Dolne źródło wymiany ciepla
    7. sprzęt do zbudowania pompy
    8. Rurki miedziane
    9. Oryginalna kapilarę gdyby tzr nie zadziałał
    10. Azot do sprawdzania szczelności (tak sprawdzam szczelność lutowanych miejsc)
    11. Czynnik zgodny ze sprezarka
    12. Przygotowaną instalacje w domu pod pompę ciepla
    13. Trochę czasu choć z tym jest najgorzej.

Przyczyną chęci budowy własnoręczne pompy ciepła jest jej cena w sklepie.
    Gdybym miał wolne 15 tys - 20tys polskich zlotych to bym kupił sobie nowa. Wtedy też by mnie tu nie było.

Plan mam taki aby z tego wszystkiego co posiadam (oprócz wysokiej wiedzy to już wyjaśniliśmy w temacie chłodnictwa) a chyba mam większość potrzebnych podzespołów - zbudować pompę metoda prób i błędów (eksperymentalną). Jak już będę w etapie gdzie więcej nie uzyskam z niej. Rozkręcić- zmienić milion lutowanych miejsc na kilka (bo tak wiem ile to zendry po spawaniu dla tego mam 2 dodatkowe filtry żeby wyłapywały śmieci przed kapilara lub tzr-em i sprężarka oraz osuszaly układ z ewentualnej wilgoci) i sklecić to z powrotem na nowym czynniku i filtrze.
    Po twoich postach co niektóry mógł by wpaść w depresję i porzucić wszystko co robi bo skoro się nie znasz to najlepiej nic nie rób.

Dla tego dziękuję takim osoba jak Wlodek22 za rzeczowe i treściwe odpowiedzi bo dzięki nim mogę coś zmienić i ulepszyć lub poprawić co skutkuje wyższa wydajnością układu a o to mi najbardziej w tym temacie chodzi.

Gdy by jeszcze mógł mi ktoś powiedzieć czy wstawienie dodatkowej małej kapilary obok tej równolegle o przekroju np. 1mm zmieniło by coś? Ciśnienie by tak nie wzrastało.

Pozdrawiam.
    jack63
    Level 43  
    skora0 wrote:
    Cały czas mam kapilarę

I zbiornik cieczy z tego co wywnioskowałem z tego chaosu informacyjnego?
    Jeżeli tak, to jest to podstawowy błąd i groźba zniszczenia sprężarki gdy nie ma zaworu elektromagnetycznego na linii cieczy.
    Wiem, że ci moje uwagi nie pasują, bo są analizą twoich ciągle popełnianych błędów wynikających z braku wiedzy.
    Zamiast lutować poczytaj o podstawach chłodnictwa. Na razie błądzisz i to bardzo.
    Przy aktualnych wymiennikach i reszcie osprzętu wstawienie większej sprężarki daje niewielkie szanse na poważne zwiększenie mocy chłodniczej przy zachowaniu jej trwałości. Sprężarki rotacyjne bardzo źle znoszą ciecz, a każda sprężarka źle znosi duże przegrzanie, jakie masz w tej chwili.
    Można próbować zmienić kapilarę na taką z mniejszym dławieniem, ale trzeba wywalić zbiornik!
    Jest taka strona http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/capillarus/capillarus.htm z kalkulatorem kapilar tylko nie wiem czy potrafisz znaleźć potrzebne do obliczeń dane. A nie są to żadne marketingowe moce wymienników.
    Zacząłem szukać danych do TZRa ale się poddałem. Strasznie niewygodna ta strona Parkera.
    Poszukaj ty. Będzie to dobry test twoich możliwości przekroczenia "bariery dźwięku".
    PS.
    skora0 wrote:
    Posiadam do zbudowania pompy
    1.Podstawowa wiedzę z naciskiem na podstawową bo gdyby była średnia lub wysoka to pewnie by mnie tu nie było i nie próbował bym znaleźć odpowiedzi na moje pytania
    2. Dużo Chęci (jak sam napisałeś a ja potwierdzam)
    3.TZR (leży już 2 lata u mnie i myślałem że się nada)
    4. Sprężarkę
    5. Kilka wymienników płytowych.
    6. Dolne źródło wymiany ciepla
    7. sprzęt do zbudowania pompy
    8. Rurki miedziane
    9. Oryginalna kapilarę gdyby tzr nie zadziałał
    10. Azot do sprawdzania szczelności (tak sprawdzam szczelność lutowanych miejsc)
    11. Czynnik zgodny ze sprezarka
    12. Przygotowaną instalacje w domu pod pompę ciepla
    13. Trochę czasu choć z tym jest najgorzej.

Jakoś nie zauważyłem w tym zestawie stacji do odzysku czynnika. Co robisz z czynnikiem gdy przerabiasz instalację?
    Wlodek22
    Level 30  
    Kolega ma rację zbiornik cieczy bez elektrozaworu przed kapilarą grozi zalewaniem sprężarki, separator na ssaniu może nie wystarczyć do jej zabezpieczenia.
    29bar przy Tks 90 to przed przeróbką wymienników, czy po?
    Rzeczywiście bardzo chaotycznie piszesz i trudno jest się w tym połapać.
    Wysoka temperatura końca sprężania to efekt ciągle dużego przegrzania i dużej delty woda - ciśnienie skraplania. Jak 9K delty masz po przeróbce to albo sprężarka jest za duża do wymienników, albo masz coś przytkane, załamane, zalane. Dodatkowa kapilara owszem zmniejszyła by przegrzanie, ale to wszystko trzeba liczyć, nie na chybił trafił
    skora0
    Level 11  
    Mam chwilę czasu to odpisze.
    Ostatecznie zrezygnowałem z większej sprężarki i wróciłem do starej ale zostawiłem ten większy wymiennik na parowniku. Częściowo z większą wiedzą od was a częściowo zmuszony doczytaniem ustawiłem stara pompę na manometry co spowodowało Jeszce co prawda nie wielkie ale jednak zwiększenie jej wydajności i czasowo zszedłem z nagrzewaniem CWU już poniżej 2godz.
    Posiadam jeszcze jedna identyczna sprężarkę jak ta mniejsza i to właśnie nią zciagalem czynnik. I też właśnie z niej planuje zrobić bliźniacza pompę wpieta równolegle w układ, gdzie latem będę używał jednej do grzania CWU, a zima obydwie do grzania bufora i dalej na dom.
    Jeśli chodzi o wymienniki to faktycznie opisy w ogłoszeniach są sporo zawyżone. Zbliżone wielkosciowo i o podobnej ilości płyt na zagranicznych aukcja mają o połowę mniejsze moce. I pewnie dla tego duża sprężarka była o wiele za duża do możliwości ich przerobu.
    Co do TZR PARKER na ich stronie są zamieszczane informacje i opisy w pdf o aktualnie sprzedawanych zaworach ale o starszych już nic nie ma. Napisałem e-maila do Polskiego przedstawiciela oraz do przedstawiciela w USA i teraz czekam czy którykolwiek cokolwiek odpiszę.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi oraz pomoc i sugestie a także za krytyczne uwagi która ostatecznie i tak były pomocne. Temat Wstępnie mogę uznać za zakończony.,
    Na razie go nie zamykam bo może ktoś będzie chciał jeszcze coś napisać.
    Pozdrawiam