Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie instalacji fotowoltaicznej pod piec kondensacyjny gazowy.

ZbiguZbigu 23 May 2020 14:21 8805 5
Buderus
    ZbiguZbigu
    Level 10  
    Witam, właśnie zainstalowałem sobie instalację fotowoltaiczną o mocy 9kWh. Instalacja oparta na technologii Solaredge.

Moje pytanie jest następujące: Czy ma to sens aby nadwyżkę mocy zużyć na podgrzewanie wody w obiegu grzejników w zimie. Koncepcja jest taka, że odbieram 80% nadwyżki i tę energię w pewnym zakresie zużywam na podgrzanie (ulżenie kotłowi gazowemu) aby zużył mniej gazu na ogrzewanie domu.

Czy można w instalację centralnego ogrzewania wpiąć jakąś przepływową instalację grzewczą na prąd aby wspomóc piec kondensacyjny gazowy? Np. wpiąć na powrocie wody do kotła i podnosić temperaturę wody na powrocie elektrycznie z tej nadwyżki odbieranej w zimę? Kocioł gazowy będzie i tak pracował wg charakterystyki pogodówki (Viessmann 222 ok. 30kW z zasobnikiem na wodę 120l). Grzanie gazem to rocznie 5500PLN i może tym prądem z nadwyżki można zejść i ulżyć piecowi. Co sadzicie? jest to do zrobienia? Będzie to działać? bo załóżmy, że mamy w sieci do odebrania prąd z nadwyżki produkcji.
    Mam klimatyzator ale on owszem nagrzeje część domu ale nie wszędzie. Dzięki za info...
  • Buderus
  • Buderus
    ZbiguZbigu
    Level 10  
    Dzięki za pokazanie namiarów na hybrydowe rozwiązania. Ja jestem w takim miejscu , że mam już kocioł gazowy Viessmann 222 30kW z zasobnikiem 130l dokładnie taki jak w tym hybrydowym urządzeniu, mój jest kondensacyjny na gaz ziemny. Teraz po instalacji fotowoltaicznej chciałem właśnie rozbudować mój kocioł o możliwość grzania w obiegu grzewczym prądem. Zakup nowej hybrydy odpada, raczej jakaś dostawka, modernizacja. Mam tez klimatyzator split LG 7kW który jest taka mini pompą ciepła. Czy mogę to jakoś wpiąć i zrobić taką hybrydę z tego co mam teraz? Mam też stary kocioł na olej opałowy z zasobnikiem na wodę użytkową 200l tez Viessmann. Jak to wykonać najmniejszym kosztem czyli podłączenie np. mojej klimatyzacji do obiegu grzejnego?
    czochro
    Level 20  
    Niestety jestem tylko "naprawiaczem" modułów sterowania kotłów i czasami coś muszę dowiedzieć się o danym kotle bo serwisant nie umie mi odpowiedzieć na moje pytania. Wiem, że wiele kotłów (np. Immergas) mają tę funkcję "SOLAR" w menu serwisowym (...). Jeżeli nie znajdziesz, na ELEKTRODZIE, szczegółowej informacji nt. funkcji hybrydowych tego kotła to musisz zwrócić się do Serwisu Visseman'a (...) Myślę, że " Viessmann 222 30kW z zasobnikiem 130" jednak jest zbyt "lakoniczna" - istotny jest dokładny model i Nr seryjny. Instrukcja serwisowa ze strony Visseman'a, kontakt z dobrym serwisantem, powinna też coś pomóc.
    ZbiguZbigu
    Level 10  
    Racja, mój piec to Viessmann Vitodens 222-F 35 kW z zasobnikiem 130l s/n 7513046401486102
    hupo
    Level 14  
    najmniejszym kosztem?
    wybrać pomieszczenie w którym jest najchłodniej lub w którym przebywamy najczęściej, powiesić grzejnik elektryczny. Można użyć grzejnik z osłoniętym elementem oporowym (tzw. dyfuzor aluminiowy), można też np. kupić elektryczną atrapę kominka lub panelowy prommiennik podczerwieni. Używając mocy 1kW w okresie jesiennym i wiosennym w sumie przez 100 dni możemy teoretycznie osiągnąć zużycie maksymalne 2400kWh. Zimą przy dużych mrozach lepiej jeśli posiadacze pieców na gaz ziemny będą używali jednak właśnie gazu ziemnego (aby ulżyć sieci energetycznej).