Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo idea pad 120s - Prawa prowadnica matrycy pęknięta

gieniapierda 23 May 2020 18:15 681 5
    gieniapierda
    Level 23  
    Lenovo idea pad 120s - Prawa prowadnica matrycy pęknięta
    Jak w temacie. Zawias prawy odstaje i prawa prowadnica pęknięta. No i pytanie....ja już raz bawiłem się w wymianę tego szajsu przy awarii HP Pavilion 6500dv. 98% komputera trzeba rozkręcać. Totalna Mordęga. Czy dało by radę to "sfixować" dać dobry klej i zamknąć obudowę ekranu? Po prostu wizja rozkręcania tej "Chynskiej Produkcji" trochę mnie osłabia. Przerabiał ktoś taki temat "na skróty"? Pozdrawiam
    Ps. Jak źle wpasowałem się w dział, to z góry przepraszam i proszę o transfer do właściwej kategorii.
    Aaaaa....i jeszcze ciekawostka. Urządzenie było kupione nowe, na gwarancji. Po zdjęciu maski ekranu, odkryłem, że w/w zawias był klejony do klapki. Normalnie, robią nas "w Bambuko Na Okrągło" ;-)
  • Helpful post
    Przemko21
    Level 26  
    Zawias powinien być sprawny w całości, złapany wszystkimi śrubkami do obudowy korpusu jak i ekranu. Tylko wtedy da się pewnie zamknąć i otworzyć klapę matrycy. Oczywiście wszystkie kombinacje są otwarte w tym kierunku tak aby działało. Kombinowałem z zawiasami nie raz ale i tak trzeba było wymieniać na nowy. Czasami nakrętki odpadały z obudowy plastikowej - można było użyć mega mocnego kleju co łączy plastik i metal. Temat zawsze otwarty na nasze rozwiązania.
    gieniapierda
    Level 23  
    Problem okazał się bardziej złożony bo odpadły gniazda na śrubki mocujące, co widać na fotce. Aby zamontować prowadnicę matrycy, trzeba najpierw wkleić gniazda, ale jak? Ręce mi już opadają. Użyłem kleju "Płynny gwóźdź" Fix'a .....ale nie chce trzymać. Jeszcze na dodatek "licha, cienka i delikatna" klapka od tego NoteBuka.......Oeeeeeeessssuuuuu. HELP!!! ;-)
    Lenovo idea pad 120s - Prawa prowadnica matrycy pęknięta
  • Helpful post
    artaa
    Level 43  
    Niestety taki problem rozwiązuje się 100% skutecznie kupując sprawne elementy z rozbiórek.
    Chyba czeka cię jednak rozbiórka. ;-)
    gieniapierda
    Level 23  
    Witam ponownie, cześć wszystkim Forumowiczom.
    Znalazłem na AleDrogo obudowę górną oraz komplet zawiasów do......i tu uwaga: Lenovo idea pad 120s - 11IAP. Ten, który naprawiam (a raczej usiłuję bezskutecznie usprawnić) to model: Lenovo idea pad 120s - 14IAP. Dwa pytania:
    1/ Czy te części będą pasowały? Jednym słowem, czy obudowa 11IAP = obudowa 14IAP? W/g zdjęć oferty, konstrukcje wyglądają na podobne?
    2/ Obudowa + zawiasy + dostawa = 90 złotych. Kupować, czy szukać taniej ;-)
    Tak przy okazji, znalazłem taki model, identyczny jak ten naprawiany przeze mnie, używany za 550 złotych, a za 350 idea pad 120s- 11IAP z padniętą baterią. Tak więc, biorąc pod uwagę niskie ceny tego sprzętu "z drugiego obiegu" to może poczekać z tą naprawą, aż "TEN SZAJS" jeszcze potanieje no bo......kalkulując na "zdrowy chłopski rozum": części zamienne ok. 90 złotych, robocizna - Uuuuuuu.....bolesny temat (znam z autopsji) i finalnie, nikt tego naprawionego NoteBook'a nie będzie chciał odkupić, za więcej niż 400 złotych bo są nowsze, szybsze itp. Chyba że ktoś zna tańsze źródło pozyskania obudowy górnej i zawiasów do modelu Lenovo idea pad 120s - 14IAP. Ale szczerze.....wątpię ;-)
    gieniapierda
    Level 23  
    Nowa obudowa góry z prowadnicami i zawiasami rozwiązała problem. Demontaż nie był trudny tylko śrubeczki Lenovo dało bardzo malutkie, stąd potrzeba posiłkowania się dość precyzyjnymi narzędziami. Części pochodziły z rozbiórki, tak więc mam w domu teraz dwa Lenovo idea Pad 120s 14 w tym ......jeden zdemontowany , działający bez monitora :D :D :D