Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zadziałanie bezpiecznika podczas włączania listwy

arlid 24 May 2020 14:47 513 4
    arlid
    Level 12  
    Cześć. mam dosyć dziwny problem. Mianowicie czasem (szczerze powiedziawszy to losowo) wyłącza mi bezpiecznik po włączeniu listwy, która jest pod biurkiem. Dotyczy to jedynie bezpiecznika od tego obwod - reszta jest ok. Listwa jest zupełnie nowa, na starej było to samo, więc samą listwę bym wykluczył.

Do listwy podłączona jest obecnie: drukarka (zawsze off), monitor, głośniki, komputer i konsola. W starej nie było konsoli. Do tego samego gniazda (nie listwy) jest także włożony na stałe przedłużacz, do którego jest podłączony modem i router.

Podejrzewam, że winowajcą jest tutaj w jakiś sposób komputer, gdyż jeżeli wyłączę zasilacz wyłącznikiem, to wtedy podczas włączania listwy problemu nie ma - najpierw listwa, potem zasilacz w PC - komputer uruchamiam ostatnio rzadziej w domu, więc postawiłem sprawdzić takie działanie jeszcze za czasów "starej" listwy i problemów nie było. Dzisiaj przypadkowo zapomniałem o włączonym zasilaczu i bezpiecznik wyzwoliło.

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale dzieje się coś w podobie do momentu spalenia się żarówki na zasadzie nagłego dużego chwilowego skokowego poboru prądu i działa zabezpieczenie, ale to tylko moje przypuszczenia. Pozostaje pytanie, dlaczego w takim razie nie dzieje się to zawsze, czasem przez tydzień nie było problemów, a czasem 2 razy w tygodniu. Jakiś pomysł jak mogę to sprawdzić, zbadać? Obecny bezpiecznik na ten obwód to 10A.
    User removed account
    Level 1  
    vieleicht
    Level 36  
    To nie jest dziwny, ale bardzo częsty problem. Zasilacze impulsowe maja to do siebie, że po dłuższym odłączeniu przy starcie pobierają znaczny chwilowy prąd, wielokrotnie wyższy od znamionowego. Wrażenie losowości tego zadziałania polega na tym, że czasami włączając listwę trafisz na przejście przez zero, a czasami trafisz na wartość w szczycie. Tak jak piszesz włączanie sukcesywne urządzeń jest na to "lekarstwem". Oczywiście jeżeli są inne urządzenia włączone na tym samym obwodzie to częstotliwość startów z zadziałaniem bezpiecznika się zwiększa.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    arlid wrote:

Podejrzewam, że winowajcą jest tutaj w jakiś sposób komputer.

Nie. Winowajcą jest instalacja. I nie da się zdiagnozować tego problemu zdalnie.
    arlid
    Level 12  
    Nie twierdzę, że tak nie jest. Po prostu dzieje się to od czasu gdy jest nowa stacja, w tym nowy zasilacz. Że "starym" PC problemu nie było.