Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spalony bezpiecznik w radiu zamontowanym w ciągniku.

26 Maj 2020 20:15 168 4
  • Poziom 3  
    Podłączyłem radio PIONEER MVH-S110UB do ciągnika. Radio działało bez problemu. Po około 4h również działało. Na następny dzień przestało działać sprawdziłem bezpiecznik w radiu i był spalony. Żółty kabel radia jest podłączony do kabla który ma cały czas napięcie, czerwony do kabla który ma napięcie po przekręceniu stacyjki. Jeden z bezpieczników w traktorze który ma cały czas napięcie i z którego radio chyba bierze prąd ma 25 A a drugi bepiecznik z którego radio bierze prąd po włączeniu nie wiem ile ma amper, minus jest podłączony do kabiny. Ogólnie kable którymi podłączyłem radio szły do takiej kostki na dachu a z niej do ogrzewania lampki wycieraczki i radia takiego starego. Ja odłączyłem tą kostkę i podłączyłem tymi kablami prosto radio. Głośniki zamontowane mają moc znamionową 35 W i 4 ohm. Radio ma bezpiecznik 10A. Czym to mogło być spowodowane i czy po wymianie bezpiecznika sytuacja się nie w powtórzy?
  • Poziom 17  
    Trudno będzie zgadnąć czy się przepali ponownie. Radio jest podłączone bezpośrednio do zasilania czy włącza się dopiero po włączeniu stacyjki? (o ile jest🙂).
  • Poziom 43  
    Marcin9888 napisał:
    Czym to mogło być spowodowane i czy po wymianie bezpiecznika sytuacja się nie w powtórzy?

    A jakiej mocy jest wzmacniacz tego radia? Lub inaczej - jaki prąd pobiera w czasie głośnego grania? A jaki był prąd zadziałania bezpiecznika?
    W ogóle to mało danych - Jakie napięcie instalacji w ciągniku? Jakie głośniki i ile? Czy bezpiecznik w radiu nie był wymieniany - na mniejszą wartość na przykład?
    Takie radyjko potrafi oddać w impulsie 4x50W (według danych producenta). To dość dużo. Poza tym w momencie załączania zasilania potrafi "szarpnąć" z zasilania spory impuls prądu.Jeśli bezpiecznik ma znamionową dla tego radia wartość, jeśli instalacja w ciągniku jest sprawna i napięcie nie przekracza 12 (14,4V przy w pełni naładowanym akumulatorze) napięcia, jeżeli oporności głośników nie są mniejsze (dla każdego z kanałów) od 4 omów i jeśli same głośniki są sprawne - nie powinno palić bezpiecznika. Jak spali - do sprawdzenia to co podałem.
  • Poziom 21  
    Marcin9888 napisał:
    Na następny dzień przestało działać sprawdziłem bezpiecznik w radiu i był spalony.

    Opisz to szerzej, trudno wywnioskować z tego opisu, dlaczego bezpiecznik był spalony i czy spali się ponownie.
    Nic nie piszesz o wartości napięcia ładowania akumulatora i np. czy nie używałeś prostownika z funkcją ,, rozruchu ".
  • Poziom 15  
    Obejrzyj dokładnie kostkę radia na zwarcie między pinami.