Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung UE40EHEH5300WXXH - nie włącza się

Grimsha 26 May 2020 20:35 654 14
Renex
    Grimsha
    Level 4  
    Witam.
    Telewizor działał bardzo długo bez zarzutów, dziś zostawiłem go włączonego i wyszedłem z psem na spacer, po powrocie - ekran czarny, dioda świeci - pierwsza myśl po prostu wszedł w stan czuwania lub temu podobny. Próbowałem włączyć go z pilota jak i przycisku. Dźwięku dodam że również nie ma ) W obu przypadkach dioda miga 5 razy, później przerwa i znów. Próbowałem zmieniać przedłużacze, podpiąłem do głównego gniazdka, bezskutecznie. Telewizor nie wydaje dźwięków typu cykanie z tyłu obudowy ani temu podobnych. Czytając forum i szukając pewnych wskazówek by dotrzeć do problemu nasuwają się dwaj winowajcy zasilacz/płyta główna.

Jakie dodatkowe informacje podać w celu zdiagnozowania usterki? Dodam że jestem całkowitym laikiem w temacie, tak że proszę o wyrozumiałość, pozdrawiam.
  • Renex
    sosarek

Level 43  
    Grimsha wrote:
    Jakie dodatkowe informacje podać w celu zdiagnozowania usterki? Dodam że jestem całkowitym laikiem w temacie

Więc nawet uzyskując wskazówki jak chcesz zdiagnozować uszkodzenie i je usunąć?
    Pozostaje wizyta w serwisie.
    Grimsha
    Level 4  
    Żyjemy w dobie internetu, jeżeli uda sie zdiagnozować problem i okaże się on być relatywnie mało skomplikowany, to przecież mamy od groma filmików instruktażowych prawda ?
    Obecnie do serwisu dostać się nie mam jak, gdyż jak wiemy nieszczęścia chodzą parami i padło na samochód.
    Kończąc odpowiedź na twoje pytanie: dla chcącego nic trudnego.
  • Renex
    sosarek

Level 43  
    Grimsha wrote:
    Żyjemy w dobie internetu, jeżeli uda sie zdiagnozować problem i okaże się on być relatywnie mało skomplikowany, to przecież mamy od groma filmików instruktażowych prawda ?

Filmiki filmikami ale bez narzędzi i wiedzy nie zdiagnozujesz usterki - a nikt nie poświęci tygodni/miesięcy by uczyć Cię podstaw obsługi miernika chociażby - nie od tego jest Forum.
    Grimsha
    Level 4  
    W rodzinie posiadam nauczyciela zawodu mechanika samochodowego, także jeżeli mówimy o narzędziach typu miernik napięcia czy jakaś prosta lutownica to jestem z nimi za pan brat i potrafie ich używać. Samemu również często grzebałem przy komputerach gdyż tak to jest ze mam dość spore szczęście do usterkowych rzeczy. Chyba ze mówisz o bardziej specjalistycznym sprzęcie ?
    sosarek

Level 43  
    Grimsha wrote:
    Chyba ze mówisz o bardziej specjalistycznym sprzęcie ?

Choćby o lutownicy grotowej, pamiętaj że od lat stosowane są spoiwa bezołowiowe więc nawet "głupiego" kondensatora nie da się bez doświadczenia jak to zrobić wylutować.
    Grimsha
    Level 4  
    O to też nie trzeba sie martwić w takim razie, w rodzinie mam również osobę prowadząca firmę związana z szeroko pojętym spawalnictwem jak i doświadczeniem informatycznym wiec mam osoby z fachem w ręku jak i narzędziami.
    Chciałbym najpierw dojść do problemu jeżeli okaże się że nie będę w stanie sobie z nim poradzić ekonomicznie, czyli przy pomocy umiejętności swoich lub osób ktore wymieniłem to tak jak zaleciłeś, postaram sie dotrzeć z telewizorem do serwisu.
    Jedynym problemem tak na prawdę jest próg wejscia do tego zagadnienia. Gdyż w mojej sytuacji trudniejsze zdaje sie zdiagnozowanie usterki ze względu na brak doswiadczenia technicznego niz prawdopodobnie jego naprawa.
    sosarek

Level 43  
    Grimsha wrote:
    O to też nie trzeba sie martwić w takim razie, w rodzinie mam również osobę prowadząca firmę związana z szeroko pojętym spawalnictwem jak i doświadczeniem informatycznym wiec mam osoby z fachem w ręku jak i narzędziami.

No a co ma spawanie wspólnego z informatyką i posiadaniem wiedzy w zakresie lutowania/wymiany elementów SMD chociażby?
    Skoro posiadają taką "wiedzę" dlaczego jeszcze nie naprawili Ci telewizora?
    Grimsha
    Level 4  
    Jeżeli po tym co napisalem, wciaz uwazasz ze nie ma dla mnie innego wyjscia niz zaniesienie urządzenia do serwisu to raz jeszcze to napisz.
    Poprosiłem o pomoc a nie o kąśliwy komentarz. Jeżeli zdecydujesz sie, zeby pomoc mi, i podac jakie kroki powinienem podjąć by ułatwić zdiagnozowanie problemu lub by samemu dojsc do niego, to bardzo prosze o konstruktywny komentarz. Gdyż narazie odbijamy jedynie piłeczkę na temat ktory nie jest sednem mojego posta. Rozmawiamy o naprawie, a ja prosze o pomoc w diagnozie, nie w leczeniu.
    sosarek

Level 43  
    No a co sam lub z pomocą "fachurów" sprawdziłeś, pomierzyłeś do tej pory?
    Nie rozróżniasz nawet czym zajmuje się spawacz, mechanik samochodowy albo informatyk.
    Póki co czekasz na "cudowną poradę" a takich zdalnie nie da się udzielić więc tak - pozostaje wizyta w serwisie.
    Grimsha
    Level 4  
    Zastanawiam się czy czytasz te wiadomosci czy tylko szukasz pretekstu by ukąsić komarku. Post dodany niespełna 3 godziny temu, wzmianka o tym ze usterka wystąpiła dnia dzisiejszego, dodalem ze jestem Laikiem w temacie. Napięcia nie sprawdziłem bo nie wiem czego mam sprawdzic napięcia, jakich podzespołów i w jakim środowisku. Na tego typu komentarz czekam, nie na to co uskuteczniasz, i mysle ze takie porady jednak sa mozliwe zdalnie, takze czekam na kogos z gramem szacunku, cierpliwości i ogłady. Kazdy potrafi napisac: idz do serwisu. Gdybym chcial w pierwszej kolejności isc do serwisu to uwierz mi ze tego posta by nie było. Ale z autopsji wiem ze nie kazda usterka wymaga udania sie do serwisu.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Grimsha wrote:
    Ale z autopsji wiem ze nie kazda usterka wymaga udania sie do serwisu.
    Ta wymaga.
    W ogóle boski wątek - jeden by chciał naprawić, ale nie wie jak, nie wie co i nie ma czym, drugi wziął się za doradzanie - z tymże też bladego pojecia nie ma, w czym istota usterki leży. Więc plecie trzy po trzy, nie wiadomo po co.

Gdybyś łaskawie zaczął, od rozbreania obudowy, żeby dotrzeć do elektroniki - na płycie zasilacza, przy złączach opisane są napięcia, jakie powinny występować.
    sosarek

Level 43  
    Po pierwsze więcej szacunku.
    Po drugie napięcia zasilania sprawdza się.
    Po trzecie - jeśli wg.Ciebie mechanik samochodowy bądź spawacz są w stanie Ci pomóc - korzystaj, ciekawe tylko czy posiadają odpowiedni zasób wiedzy bo od odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia czym te zawody się różnią - z bolącym zębem idziesz do wulkanizator a?
    To że "znają" się na informatyce - czyli co, potrafią obsługiwać komputer? Co to ma wspólnego z wiedzą i doświadczeniem w diagnozowaniu usterek zasilaczy impulsowych chociażby?
    Grimsha
    Level 4  
    Brakiem szacunku odpowiadam tylko na twój brak szacunku. Zacząłem kulturalnie, szukam pomocy a nie mini wojenki na przepychanki słowne. Myslenie masz na poziomie kręgu gospodyń wiejskich, co jak widzą rolnika dojącego krowę to mowią: mleczarz, pewnie tylko doić potrafi, ale jak o krówkę zadbać to juz innego eksperta trzeba. Nie wiem czy wiesz ale każde zagadnienie nie jest 0-1-kowe. Przykładowo psychologia to nie tylko zdolność wykorzystywania m.in. Sztuczek manipulacyjnych. Przez pierwsze dwa lata nauki kujesz biologię, i budowę siatkówki oka. Idąc twoim tokiem rozumowania, psycholog to potrafi tylko rozmawiać o cudzych problemach. Z tobą, drogi panie ekspercie rozmowę w tym momencie kończę i proszę o nie komentowanie tego posta, jeżeli ma
    Pan jakies uwagi do mojej osoby prosze napisac prywatna wiadomosc by nie zaśmiecać posta. Nie pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

Co do pana ktory przychodzi z pomocą, czy skoki napiecia w gniazdku mogłyby miec potencjalnie jakis związek z usterka lub znacznie sie do niej przyczynić ? Miewałem bsod związany z nagłym spadkiem napiecia, ale to w komputerze ktory jednak potrzebuje troszke mocniejszego zasilacza. Swiatlo w pokoju co prawda nie miga a nigdy nie zauwazylem by telewizor lub ps4 poddawał sie jakims dziwnym zjawiskom nagłego wyłączania sie.
    Mirek Z.
    Moderator
    Zamykam ten "wspaniały" temat. Na forum wróżek nie ma.