Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica 58GE3.43HZPTADNAQ(W) - piekarnik wada

piekarz12 27 May 2020 12:08 606 8
  • #1
    piekarz12
    Level 3  
    Witam
    Mam problem z piekarnikiem. Kupiłem termometr aby sprawdzić temperaturę grzania i tak:

    Ustawienia góra i dół
    -nastawiam pokrętło na 150 stopni- grzanie ok 15 minut termometr wskazuje 160 stopni
    -po kolejnych 15 minutach grzania temperatura bez mojej ingerencji wzrasta na termometrze jeszcze o dodatkowe 10 stopni .

    Na termoobiegu grzeje dobrze i wskazania są również dobre.

    Jak rozwiązać ten problem aby ustawienie 150 stopni na pokrętle było również w środku i aby temperatura była cały czas taka sama.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    stanislaw1954
    Level 43  
    A gdzie był ten termometr położony ?
  • #3
    piekarz12
    Level 3  
    W sumie robiłem testy przez 3h robiąć wszystkie możliwe ustawienia. Zmieniałem nawet blachy na których wstawiałem ten termometr.
    Ostatecznie blachę wstawiłem na samym środku jeżeli chodzi o wysokość i termometr na środku blachy.
  • #4
    stanislaw1954
    Level 43  
    A czujnik temperatury jest zazwyczaj umieszczony u samej góry. Myślę, ze skala na pokrętle, a rzeczywista temperatura, to nie to samo. Piekąc placek w temp. 150° C, a np.155°C,to żadna różnica, bo powiedzmy 20°różnicy, to już byłoby zbyt dużo.
  • #5
    piekarz12
    Level 3  
    no właśnie u mnie jest w sumie 20 stopni różnicy. To jest bardzo dużo, w czym jest problem w takim razie?

    Dodano po 4 [minuty]:

    jeszcze raz to gdzie ja powinienem umieścić ten termometr aby wskazał temperaturę jaka jest w piekarniku?

    zrobiłem jeszcze jeden test
    umiejscowienie termometru na blasze druga od dołu czyli tam gdzie ciasto będzie pieczone.

    gałka na 140 stopni tym razem po 12 minutach miałem 150 stopni
    po kolejnych 3 minutach miałem już 170 stopni
    mija kolejne dziesięć minut i jest 160 stopni
    mijają kolejne 3 minuty i jest 155 stopni
    mijają kolejne 3 minuty i jest 150 stopni

    potem kolejne 5 minut i jest 153 stopnie
  • #6
    teskot
    Level 34  
    A ja twierdzę, że to nic niezwykłego. Przy termoobiegu powietrze jest mieszane przez wentylator i temperatura we wnętrzu będzie mniej więcej jednakowa w każdym punkcie. Przy grzaniu góra-dół na górze będzie zawsze cieplej. Fizyki nie oszukasz. 20°C różnicy to super wynik. Weź jeszcze pod uwagę, że podczas pieczenia zachodzą zarówno konwekcja jak i ogrzewanie przez promieniowanie podczerwone.
    Naprawiałem niedawno gastronomiczną kuchnię elektryczną kosztującą 10 razy tyle co przeciętna kuchenka domowa i tam różnice sięgały 30-40°C, a i sama histereza termostatu była podobna. Uważam, że zjawisko jest zupełnie normalne.
  • #7
    piekarz12
    Level 3  
    ok tylko ja muszę piec to ciasto w 150 stopniach i teraz nie wiem czy mam patrzeć na ustawienie gałki i tam ustawić te 150 stopni czyli na termometrze będę miał 170 stopni finalnie
    czy ustawić gałkę na 140 stopni i obserwować termometr aby było na nim 150 stopni przez cały czas pieczenia. Czas pieczenia ciasta to tylko 1h więc mogę przypilnować ten termometr w środku

    Tylko właśnie co wybrać?

    ewentualnie mogę wybrać na pokrętle 140 stopni i co jakoś czas na chwilę włączać termoobieg dosłownie na 3s aby zawsze było 150 na termometrze w środku. Trochę taka chałupnicza metoda.
  • #8
    teskot
    Level 34  
    Nie jestem cukiernikiem, a słodyczy w ogóle nie lubię. Co nie oznacza, że nie zdarzyło mi się jakiś ciast piec. Najbardziej wymagające jest według mnie drożdżowe. Odkąd pamiętam w domu rodziców i babci były gazowe piekarniki i to bez żadnego termometru. I jakoś się udawały ciasta. Oczywiście z radością powitałem wielofunkcyjny piekarnik elektryczny z termostatem, jednakowoż nie uważam, żeby te 20°C robiło jakąś istotną różnicę. Każdy piec da się "wyczuć" po 3-4 próbach i już wiadomo czy ma głupie tendencje do np. przypalania spodu bądź tyłu.
    Owszem, jeśli się coś usiłuje upiec ściśle według przepisu, na zasadzie: ustawiam temperaturę i czas po czym zapominam o temacie to precyzja jest potrzebna. Ale istnieją też inne zmienne. Przy sernikach, ciastach z owocami itp. masa raz będzie bardziej wilgotna, raz mniej i ślepa wiara w przepis może doprowadzić do klęski kulinarnej.
    Rozpisałem się o kulinariach, a to jednak forum techniczne. Trzymam się przy tym swojego zdania, że żaden termostat czy to bimetaliczny czy elektroniczny nie jest w stanie w objętości 60l powietrza utrzymać idealnie stałej temperatury bez jego mieszania.
  • #9
    piekarz12
    Level 3  
    ok dzięki za info. Miłego dnia:)