Dzień Dobry,
Po kilku latach zamieszkiwania w domu, postanowiłem zamontować wideodomofon. Zestaw ORNO Bastion model OR-VID-CK-1039.
Podczas budowy domu zadbałem o niezbędne okablowanie:
- garaż - furtka: kabel skrętka cat 7;
- garaż - kuchnia (tu mam widok na furtkę i w planie wisieć miał do monitor): kabel skrętka 16 par.
- w garażu osobny obwód wyprowadzony z rozdzielnicy do zasilania transformatora.
Wszystko zamontowane, zasilacz pracuje Uwy = 14,75 V, monitor się odzywa, ale... nic ponadto.
Podejrzenia padły na skrętkę cat 7. No i faktycznie, nie ma przejścia na żadnej z par. Prawdopodobnie uszkodzenie kabla miało miejsce podczas:
- prac brukarskich, gdyż kabel jest ułożony pod podjazdem do garażu;
- murowania słupków ogrodzenia, gdzie kabel jest wprowadzony;
- montażu furtki, tu podczas wiercenie otworów montażowych.
Ułożenie nowego kabla wydaje mi się obecnie mało realne.
Tak więc pytanie: czy jest jakiś patent, aby połączyć panel przy furtce + elektrozawór w zamku z garażem?
Z góry dziękuję za poświęcony czas, każdy pomysł wart jest rozważenia.
Po kilku latach zamieszkiwania w domu, postanowiłem zamontować wideodomofon. Zestaw ORNO Bastion model OR-VID-CK-1039.
Podczas budowy domu zadbałem o niezbędne okablowanie:
- garaż - furtka: kabel skrętka cat 7;
- garaż - kuchnia (tu mam widok na furtkę i w planie wisieć miał do monitor): kabel skrętka 16 par.
- w garażu osobny obwód wyprowadzony z rozdzielnicy do zasilania transformatora.
Wszystko zamontowane, zasilacz pracuje Uwy = 14,75 V, monitor się odzywa, ale... nic ponadto.
Podejrzenia padły na skrętkę cat 7. No i faktycznie, nie ma przejścia na żadnej z par. Prawdopodobnie uszkodzenie kabla miało miejsce podczas:
- prac brukarskich, gdyż kabel jest ułożony pod podjazdem do garażu;
- murowania słupków ogrodzenia, gdzie kabel jest wprowadzony;
- montażu furtki, tu podczas wiercenie otworów montażowych.
Ułożenie nowego kabla wydaje mi się obecnie mało realne.
Tak więc pytanie: czy jest jakiś patent, aby połączyć panel przy furtce + elektrozawór w zamku z garażem?
Z góry dziękuję za poświęcony czas, każdy pomysł wart jest rozważenia.