starob wrote:Czy nie przerabialiśmy już tego tematu na "ArturHome"?
hehehe Chyba tak

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therexury wrote:A przeczytałeś Readme.md na githubie? Tam wsztystko jest opisane co i jak.
Doinstalować moduły python'a
Musisz ustalić IP twojego LSW3 i wpisać w config.cfg
Odblokować MQTT i HA wpisując 1 zamiast 0
Ustawić MQTT w configuration.yaml
Autodiscovery powinno pokazać encje samo jeśli wszystko dobrze jest skonfigurowane.
starob wrote:Do konwertera modbus<-->Wifi Elfin EW11 podłączony mam inverter i dodatkowy dwukierunkowy licznik SDM630.
W pythonie napisałem wtyczkę dla domoticza, wyświetam i rejestruje tylko interesujące mnie parametry.
Z oryginalnego loggera niewiele wyciągniesz (czy to przewodowego, czy WiFi) ... taki gadget na potrzeby chmury.
ynst2000 wrote:Używam też EW11 i udało się bez problemów skomunikować z SDM630, lecz mam problem z SofarSolar.
Testuje za pomocą aplikacji Modbus Pool i innych i działa tylko "Holding registers" . Przy "Input registers" mam timeout.
Nie mam doświadczenia z modbus i nie wiem gdzie jest problem
fphuralf wrote:Witam
Mam Licznik Saia modbus i falownik SOFAR KTL6.6
jak wiadomo sofar ma parametry transmisji 9600/8/n/1.
Mam podłączone przez modbus do s7-1200 siemensa poprzez chinski konwerter MODBUS RTU do TCP.
Licznik sam dobiera parametry transmisji ale gdy parzystość NONE to bity stopu muszą być 2. Nie mogę tego zmienić i albo gadam z sofarem albo z licznikiem.
Czy można w sofarze w jakiś sposób zmienić na 2 bity stopu, lub inną parzystość?
spin722 wrote:[/url]ynst2000 wrote:
Mam program firmowy do czytania wszystkich parametrów inwertera. Ale program jest chińsky, wszystko napisane jeroglifami. Jeżeli jest potrzeba, to moge podielić się jej.
P.S. Przepraszam za blądy. Nie bardzo piszę po polsku bo jestem z Ukrainy.
Cześć możesz przesłać ten program do czytania na email? j.swierk(malpa)gmail.com
dzięki.
Mk25121976 wrote:
Witam proszę o pomoc jak aktywować złącze rs485 falownik 8/8 ktl x
Mk25121976 wrote:Co to jest master dewice
Mk25121976 wrote:Mam połączony falownik z liczniki chint dtsu 666
Przez port rs485
Mk25121976 wrote:A tel może być ?
Czyli podłączyć komputer ?
Mk25121976 wrote:Masakra
Dziękuje za pomoc ale dalej nie wiem jak to ogarnąć najprostszej
Michalux wrote:Ja to tylko pobieram to, co jest wystawiane przez MODBUS na poszczególnych rejestrach.
Quote:Active power &Over/Under voltage Power Derate Paramter(0x0900-0x093F)
0901 ActiveOutputLimit U16 0,1 % 0 1000 RW 有功输出百分比 The percentage of active power output Installer