Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DYSK - Losowe znikanie dysków

28 Maj 2020 15:06 234 9
  • Poziom 5  
    Witam! Około tygodnia temu złożyłem pcta używając ze starej jednostki jednego HDD z danymi, oraz jednego SSD ze starym systemem. Nowy komputer posiadał takie podzespoły:
    CPU Ryzen 5 3600
    GPU Gigabyte rx570 4gb
    RAM G.Skill Ripjaws V DDR4, 16GB, 3200Mhz
    Płyta główna ASROCK b450m pro-f
    oraz 3 dyski:

    Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III (ze starego pc)
    SSD GoodRam 120GB 2.5" SATA III(również ze starego pc)
    ADATA SX6000LNP 128GB M.2 NVME(nowo zakupiony)

    Przy instalacji windowsa sformatowałem ssd ze starego pc z systemem i zainstalowałem system na nowym dysku adata. Przez tydzień wszystko działało, pod presją również bez zająknięcia. Dzisiaj przy próbie instalacji origin, musiałem doinstalować biblioteki microsoft visual, uruchomiłem ponownie, jednak zobaczyłem jedynie nieskończone kręcące się kółko, które po kilku sekundach zaczęło kręcić się mniej płynnie, jak również podświetlenie klawiatury oraz laser przy myszce zgasło. Po restarcie włączyła się samodiagnoza systemu Windows:

    DYSK - Losowe znikanie dysków

    Diagnoza wykryła jedynie, że system nie uruchomił się poprawnie.
    Kolejny restart, wchodzę do uefi, dysk ssd na sata oraz ssd na m.2 zniknął. Wyjście z uefi i restart nie pomagały, dyski losowo znikały, lub się pojawiały(raz tylko hdd, raz żaden, raz hdd i ssd ale nie m.2 itd). Po wyłączeniu odłączyłem na chwilę zasilanie, po podłączeniu ponownie uefi wykrył wszystkie dyski:

    DYSK - Losowe znikanie dysków

    Uefi odnalazł również Windowsa na ssd m.2, wchodzę i ponownie kręcące się kółko, ponownie dyski znikają. Spróbowałem więc raz jeszcze reinstalować windowsa, póki m.2 jest wykrywany, wszystko się udaje, instaluję sterowniki, wszystko działa, wyłączam komputer. Powtórzyłem włączenie i wyłączenie jeszcze kilka razy dla testu. Po jakimś czasie znów go włączam, żadnych problemów, doinstalowałem jeszcze potrzebne biblioteki, przez co potrzebny był restart. Tym razem zamiast wyłączyć i włączyć, kliknąłem "uruchom ponownie" przez co znów stała się sytuacja ze znikającymi dyskami. Trochę ciężko mi uwierzyć, żeby opcja "uruchom ponownie" psuła windowsa i "znikała" dyski, ale na to by wychodziło. Wątpię, żeby była to usterka mechaniczna, ponieważ po reinstalacji systemu dopóki nie zrestartuję komputera poprzez "uruchom ponownie" problem nie występuje.
  • Poziom 39  
    Odłącz dyski SATA i testuj. Czasami dysk M.2 powoduje konflikt/dezaktywację wybranych portów SATA. Sprawdź manual płyty głównej w części dotyczącej pamięci masowej.
  • Poziom 5  
    Odłączyłem oba dyski sata, jak również każdy oddzielnie, m.2 nadal nie wykrywany az do wylaczenia zasilania, taka sama sytuacja jak opisywalem

    Sprawdzilem manual, jedno gniazdo sata(SATA3_3) gryzie się ze slotem m.2, jednak tylko z M.2_2, a mój dysk jest podłączony do M.2_1, zreszta tylko ten slot obsluguje dyski nvme jako dyski rozruchowe
  • Poziom 5  
    Instaluję windows 10 education, posiadam go przypisanego do maila jeszcze za czasów technikum, obraz systemu pobieram ze strony Microsoftu, tam, gdzie otrzymalem klucz aktywacyjny. System ten instalowalem na poprzednim komputerze, nie było zadnych problemów
  • Poziom 39  
    Co ma wspólnego legalność systemu ze znikaniem dysków w BIOS? Wyglada mi to na konflikt z płytą albo usterkę nowego dysku.
  • Poziom 37  
    Też bym obstawiał, że nowy dysk po prostu jest uszkodzony.
    Legalność systemu nic do tego nie ma.
    Jesli jest możliwość, spróbuj zainstalować system na tym GoodRAMie gdy adata będzie wyciągnięta. Jeśli nie będzie problemów to masz już wszystko jasne :p