Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Motorola Moto G 3rd gen (2015) - Nie uruchamia się, świeci ciągle biały LED

28 Maj 2020 23:01 180 1
  • Poziom 12  
    Pacjent: Motorola Moto G 3rd gen (2015) 16GB model XT1541
    Objawy: Nie chce się uruchomić, świeci cały czas biały LED od powiadomień, początkowo ciągle wibrowała aż do całkowitego rozładowania baterii, po naładowaniu baterii w ładowarce zewnętrznej LED świeci nadal, natomiast vibra już nie kręci.

    Telefon od nowości (2016 rok) sprawował się bez zarzutu. Ostatnio wydarzyła się dziwna rzecz - był podłączony do ładowania, ale po pewnym czasie okazało się, że ekran jest czarny i telefon jakby był wyłączony. Po próbie włączenia telefon zaczął sam z siebie ciągle wibrować i zaczął świecić biały LED od powiadomień. Nie dało się nic zrobić, żadna kombinacja od resetu nie działała, próbowałem power+volup, power+voldown, podłączanie ładowarki z wciśniętym power, przytrzymywanie power+voldown ponad 2 minuty i nic. Przy podłączeniu sprawnej ładowarki napięcie na niej od razu spadało z 5V na 3V. Wibrował tak nieustannie kilka godzin. Nagrałem nawet krótki film, mogę wrzucić. W końcu podjąłem decyzję o rozebraniu telefonu i odłączeniu baterii, jednak do tego trzeba odklejać wyświetlacz więc nim się zebrałem to telefon przestał wibrować - pomyślałem sobie, że albo silniczek od wibry się spalił albo bateria zupełnie się rozładowała. Nie pamiętam czy wtedy jeszcze świeciła dioda powiadomień ale chyba nie. Po rozbiórce czuć było woń przegrzania (silniczek od wibry może faktycznie się spalił?). Odłączyłem baterie - 0V, raczej zabezpieczanie zadziałało i odłączyło ja aby nie rozładowała się poniżej 3V. Podłączyłem ja do zewnętrznej ładowarki dedykowanej do li-ion (w zależności od stanu naładowania ładuje prądem 0-1000mA) i naładowałem do pełna, odżyła i wygląda na sprawną, trzyma napięcie. Teraz gdy ją podłączam do płyty to biały LED się zapala i tyle, wibra już nie wibruje ale nadal niczego nie da się z telefonem zrobić. Pod kompa boję się podłączać skoro tak napięcie spada po podłączeniu ładowarki (jakieś zwarcie?). Zbadałem też ładowarkę, z którą ten telefon był używany i jak się okazuje, napięcie jakie daje na wyjściu to ok 15V :O. Tak więc albo ona uszkodziła się i pociągnęła za sobą telefon, albo ew. odwrotnie ale w to wątpię (elektrolity w niej nie są napuchnięte). Niczego w sieci na temat takiej usterki tego telefonu nie znalazłem, jest tylko jeden temat na forum Lenovo z takimi samymi objawami ale brak odpowiedzi od lat. Nie wiem czy i co by tu można spróbować jeszcze, ma ktoś może jakiś pomysł? Co wypada w pierwszej kolejności sprawdzić na płycie? Fajnie byłoby chociaż odzyskać dane z pamięci wewnętrznej. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.
  • Poziom 12  
    Wziąłem miernik do ręki i jest tak jak przeczuwałem widząc po spadku napięcia na podłączonej ładowarce - jest zwarcie USB+ do masy. Wrzucam zdjęcia płyty z zoomem na pobliże portu ładowania:
    Motorola Moto G 3rd gen (2015) - Nie uruchamia się, świeci ciągle biały LED
    W back-panelu jest zalana płytka z portem microusb, która stykami jest przyłączana do płyty głównej - oznaczyłem gdzie Jest plus a gdzie minus USB (tutaj jak zauwazyłem teraz jest błąd w znaku w podpisie, jest = a ma być -). Tester diód w mierniku sygnalizuje przejście i pokazuje wartość 0006 pomiędzy USB+ i USB- niezależnie od kierunku płynącego prądu testowego. Miernik UNI-T UT33C, zazwyczaj w razie trwałego połączenia elementów bądź tej samej ścieżki pokazuje wartość 0002.
    Motorola Moto G 3rd gen (2015) - Nie uruchamia się, świeci ciągle biały LED
    Motorola Moto G 3rd gen (2015) - Nie uruchamia się, świeci ciągle biały LED
    Tutaj jest złącze baterii. "-" jest połączony z masą (tak powinno chyba być) ale od portu USB na + baterii nie ma sygnalizacj przejścia. Konkretnie przykładając + miernika na USB+ a - miernika na + baterii jest wartość 568, przy zamianie polaryzacji miernika jest 628. Robiąc ten sam pomiar bezpośrednio na złączu baterii jest odpowiednio 563 i 623. Dioda nad złączem wydaje się być ok po pomiarach.
    Motorola Moto G 3rd gen (2015) - Nie uruchamia się, świeci ciągle biały LED

    Teraz biorąc pod uwagę, że ładowarka do której podłączony był telefon w trakcie wystąpienia usterki podaje na wyjściu 15V podejrzewam, że jest ona winowajcą i uszkodziła coś na płycie głównej, być może błahostka, być może poważniejsza awaria. Czy ktoś może podpowiedzieć czy elementy SMD widoczne na płycie w pobliżu pinów złącza microusb mogą być źródłem problemu i jeśli tak, to od których rozpocząć sprawdzenie? Po prawej stronie od pinów złącza microusb zauważyłem na fotce dwie małe (chyba) diody, jutro spróbuję je sprawdzić.