Witem serdecznie.
Mam problem z wagą CAS DB-1H. Waga pokazuje różne odczyty w zależności od ustawienia obciążenia na szalce. Na przykład dla ciężarka 5kg ustawionego z przodu wagi pokazuje 15kg, dla ustawionego w tyłu 2kg. Skalibrowałem ją kilka razy i to nie pomogło. Czy to możliwe, że belka tensometryczna jest uszkodzona ? A może to kwesia krzywego podłoża / kalibracji, chociaż starałem się tą kropeczkę ustawić idealnie na środku.
Pomierzone parametry elektryczne przedstawiają się następująco:
-> rezystancja mostka - pomiędzy przewodami
przewody: czer-biał: 430Ω
przewody: biał-ziel i biał-nieb: 267,4Ω i 262,8Ω
przewody: czerw-ziel i czerw-nieb: 333,4Ω i 334,0Ω
przewody: ziel-niebieski: 358Ω
Zasilanie 5VDC z tego co widzę:
Dla nieobciążonej belki multimetr na wyjściu pokazuje napięcie: 0,7mV - ale nie dysponuje jakimś super pomiarem
Mam problem z wagą CAS DB-1H. Waga pokazuje różne odczyty w zależności od ustawienia obciążenia na szalce. Na przykład dla ciężarka 5kg ustawionego z przodu wagi pokazuje 15kg, dla ustawionego w tyłu 2kg. Skalibrowałem ją kilka razy i to nie pomogło. Czy to możliwe, że belka tensometryczna jest uszkodzona ? A może to kwesia krzywego podłoża / kalibracji, chociaż starałem się tą kropeczkę ustawić idealnie na środku.
Pomierzone parametry elektryczne przedstawiają się następująco:
-> rezystancja mostka - pomiędzy przewodami
przewody: czer-biał: 430Ω
przewody: biał-ziel i biał-nieb: 267,4Ω i 262,8Ω
przewody: czerw-ziel i czerw-nieb: 333,4Ω i 334,0Ω
przewody: ziel-niebieski: 358Ω
Zasilanie 5VDC z tego co widzę:
Dla nieobciążonej belki multimetr na wyjściu pokazuje napięcie: 0,7mV - ale nie dysponuje jakimś super pomiarem