Nie mam zbyt duzo czasu , ale postaram sie odpowiedziec na Wasze uwagi...
(drugi silnik i wrzeciono nawojowe na karkasy) Nie wiem co by tu jeszcze dodac...
Obudowa na lozyska to czesc z wyposazenia roweru bmx rurka ktora przykreca sie na osie kola.
podpasowala mi na wymiar lozysk , oska 12mm tez z jakiegos printera ...
Przy dostepie do tokarki , mozna to zrobic bardziej profesjonalnie
Robilem ta maszyne w kryzysie , i nie moglem wtedy nic tutaj kupowac zagranica , a widzialem
na ebay gotowe osie z przesuwem i silnikiem krokowym...
Sruba przesuwu drutu to pret M8 ze stali nierdzewnej twardosc 6,8 i na nim 3cm nagwintowany kawalek mosiadzu.
Luzow nie ma.
Cala elektronika wersji 2 czyli koncowej to 2 sterowniki silnikow krokowych i plyta glowna do polaczenia z PC .
typowy interface maszyny cnc w ktorej wykorzystane sa 2 osie.
Cnc kiedys chcialem zbudowac i zrobilem kilka driverow i plyte glowna , dzisiaj nie oplaca sie tego robic ,
mozna kupic za grosze.
Na przyklad - zamowilem na ebay 2 drivery tb6600 10 Euro sztuka jak tylko sie pokazaly , ale mialy przyjsc za miesiac,
a chcialem je szybciej wyprobowac wiec kupilem tutaj 2 scalaki 11Euro sztuka , plus projekt plytki w eagle , trawienie lutowanie
montaz ... gdzie tu oszczednosc czasu i pieniedzy?
Oprogramowanie to program cnc , w tym przypadku Mach3 , i fajny programik Gcoil ktory z podanych mu parametrow tworzy kod g.
ArturAVS - Zgadzam sie i jak widzisz pierwsza wersja jest tak zbudowana... Jednak to byla pomylka , i po wielogodzinnych probach ustawienia konkretnej grubosci drutu ,
wydarlem to jak najszybciej...Dobra by byla do cewek i prostych transformatorow gdzie nie zalezy nam na precyzji...
Moje zalozenia byly troche wymagajace, i warstwa uzwojenia ma sie zaczynac tam gdzie zapodam i skonczyc tak samo , scisle bez szczelin miedzy zwojami , a to wymaga szybkie ustawienie srednicy drutu
do 2 miejsc po przecinku , i bez zbednych prob... a zmiana grubosci drutu to zaladowanie wczesniej przygotowanego pliku.
W Gcoil ustawiamy dlugosc szpuli , odleglosc od brzegu gdzie ma zaczynac sie uzwojenie , pauza po 1,5 zwoju mozna sprawdzic czy wszystko ok , poprawic przekladke itp...
Mozna zatrzymac proces w kazdym punkcie i wznowic go...
W Machu , ustawienie maszyny wykonuje sie raz i w kilka minut , czyli kroki , przekladnie kierunki itd...
a hamulec bebna to tylko zeby szpula po zatrzymaniu nawijania nie obracala sie swoja bezwladnoscia.
mam gotowy taki hamulec na krokowym , ale pozniej uznalem to za zbedne.
Gotowej plytki woodpecker cnc nie znam , ale poczytam ...
Mach3 niestety potrzebuje kompa z portem rownoleglym z xp i przygotowanego tylko dla niego , skrzynke do niego zrobilem jak najmniejsza,
Na razie nie bede kombinowac , bo maszynke zrobilem znie zeby zajac sie tylko nawijaniem , ale zeby rozwiazac problem z transformatorami ktore chce uzyc w wzmaciaczach lampowych,
i nawinietych wedlug moich wymagan.
Blachy kupuje tu w Atenach , problem z gruboscia 0,3mm ale i takie zdobylem .
Karkasy tez , dzielone kleje z mniejszych , poniewaz na wieksza grubosc pakietu nie znalazlem.
Nawijam na roznych predkosciach na cienkich drutach z mniejsza chcac uniknac szarpania , karkasy to przewaznie u mnie prostokat 3,2 na 5-6cm , a po drugie mam czas zeby pociagnac pedzlem z lakierem .
Ograniczenia w grubosci drutu biorac pod uwage sile silnika z przekladnia nie ma , chyba i mnie by pociagnal...
jest jednak ograniczenie w regulatorze naprezenia , to dwie blaszki z naklejona skora , i do 1mm napreza dobrze , na 1,3 nawet nie probowalem ,poniewaz chcialem byc pewny ze jest dobrze ulozony to nawijalem reka ,
to tylko 18zw.
nie to nie wina przekladni ze tak wolno idzie, W sumie mala predkosc ustawilem dprzy pierwszych nawijaniach i kreceniu wideo.
Przekladnie dalem zeby byc pewnym ze nie beda sie zylowac silniki i gubic kroki , ale i dlatego ze nie podobal mi sie dzwiek (mruczenie) silnika przesuwu drutu przy malych srednicach , teraz kreca 3 razy szybciej i maja przyjemniejszy ton.
A co do predkosci , hmm... to by sie kolega zdziwil i z przekladnia mozna napedzic wentylator...