Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Czy można tak zrobić zasilacz

Lechu104 30 May 2020 10:07 645 20
    Lechu104
    Level 6  
    Buduję urządzenie, które będzie rozbudowywane i na chwilę obecną nie umiem stwierdzić jednoznacznie ile dokładnie prądu będzie ostatecznie brało Poszczególne podzespoły będą zasilane takim samym napięciem stabilizowanym powiedzmy 24-30V. Większość z nich nie będzie brało więcej niż 5-6A, ale nie mogę wykluczyć jednego lub dwóch, które wezmą więcej i też do końca nie wiem jeszcze ile.

Chcę do tego zrobić zasilacz stabilizowany, koniecznie transformatorowy. Wymyśliłem taki układ jak nabazgrany w załączniku, który ma zapewniać skalowalność.

Tranzystor T0 nie wiem czy musi być czy może wystarczy pozostałe zasilać wprost z LM78xx. To pierwsza sprawa.

Druga to takie założenie, że poszczególne tranzystory T1..Tn będą dokładane jak zacznie brakować prądu itd. Przy założeniu, że żaden z podzespołów nie weźmie więcej niż może dać każdy z tranzystorów to można dokładać i kolejne podzespoły zasilać z kolejnych obwodów.

To co zaznaczyłem na czerwono to zmotokowanie 2 lub więcej tranzystorów gdyby któryś z podzespołów potrzebował więcej prądu niż może dać jeden tranzystor.

Chcę to zbudować tak aby móc to skalować w miarę wzrostu potrzeb. Oczywiście wiem, że transformator musi być od razu na odpowiednią moc. Pytanie czy układ jest przy takich założeniach prawidłowy i czy tranzystor T0 będzie potrzebny. Tranzystory chciałem użyć 2N3055 - z różnych powodów takie po prostu chcę użyć.

Pozdrawiam

Lechu
    vodiczka
    Level 43  
    Lechu104 wrote:
    Chcę to zbudować tak aby móc to skalować w miarę wzrostu potrzeb. Oczywiście wiem, że transformator musi być od razu na odpowiednią moc
    Skoro zakładasz transformator odpowiedniej mocy a nie wiesz jakiej to musisz go wziąć z zapasem "na oko" ;)
    Nie widzę sensu rozbudowywania zasilacza przez dokładanie kolejnych tranzystorów. Będziesz dokładał w pająku czy płytkę też wykonasz na zapas? Radiatory dokładane czy też na zapas?
    Zbuduj zasilacz tak jak dobierasz transformator - z odpowiednim zapasem mocy.
    kpodstawa
    Level 33  
    Zacznijmy od tego, abyś poczytał jakie filtry stosuje się przy jakich prądach pracy prostowników i dlaczego nie pojemnościowe. Policz przy okazji sprawność zasilacza dyssypacyjnego z układem rodziny 78XX. Natomiast skalowalność może i uzyskasz na kolejno dokładanych tranzystorach, ale czy dzisiaj wiesz z jakim przewymiarowaniem mocy trzeba zastosować transformator?

Krzysztof Podstawa
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    W zasilaczach nie tak łatwo uzyskać skalowalność, przy zwiększaniu prądu będziesz potrzebował większego transforatora, większych pojemności filtru, większego radiatora.
    78xx mają dobrą stabilność napięcia na wyjściu ale za wtórnikiem będziesz miał spadek napięcia zależny od prądu, w tranzystorach mocy przy większym prądzie Ube może osiągnąć i 1,5V, w dokumentacji stabilizatorów scalonych jest podany sposób podłączenia tranzystora który nie ma tej wady.

Tranzystory nie mają zabezpiczenia przed przegrzaniem, a bezpiecznik w kolektorze może nie być wystarczająco szybkim zabezpieczeniem przed zwarciem, po jego przepaleniu nadal będzie płynął prąd bazy, przy zwarciu prąd ten zostanie ograniczony przez 78xx ale napięcie na nieprzeciążonych wyjściach też zaniknie.

7824 ma maksymalne napięcie wejściowe 40V a uzwojenie 30V bez obciążenia da więcej.

Dlaczego chcesz stabilizator liniowy/transformatorowy? Są urządzenia które lepiej zasilać napięciem bez zakłóceń, ale one zazwyczaj nie wymagają tak dużych prądów. A te które wymagają "brutalnej" mocy doskonale działają zasilane z zasilaczy impulsowych.
    Lechu104
    Level 6  
    Dzięki za odpowiedzi. Rozjaśnię trochę, bo nie ukrywam, że schemat narysowałem w dużym uproszczeniu. Odnosząc się do odpowiedzi hurtem :)

1. transformator już jest więc nie muszę nic dobierać na oko. Toroid 600VA 2x15V taki z odczepem. Tej mocy nie przekroczę :) więc ten element będzie jedynie w większym lub z czasem mniejszym stopniu przewymiarowany.

2. Nic nie mam zamiaru dodawać "na pająka". Właśnie o to chodzi, że chcę sobie tak przygotować PCB żeby dodawać kolejne sekcje z tranzystorem i wyjściem i ewentualnie połączeniem wyjść tylu sekcji ilu będzie trzeba (to na czerwono). Tranzystory na gniazdach, bo i tak każdy na radiator.. Oczywiście przewody odsprzęgane itd, ale tego nie rysowałem na tym uproszczonym schemacie. Każdy tranzystor na odrębnym radiatorze.

3. Nie chcę robić zasilacza na całą moc między innymi dlatego, że nie wiem ile podzespołów będzie dało się bez problemu zasilić z osobnych sekcji a ile będzie wymagało połączenia kilku. Między innymi dlatego chcę to robić tak aby unikać spadków napięcia na jednej wspólnej sekcji przy dużym prądzie.

4. Bezpieczniki na kolektorach nie mają zabezpieczać przed spaleniem tranzystora tylko przed spłonięciem tego zasilacza żywym ogniem (przy takim transformatorze zwłaszcza) gdyby uszkodzony tranzystor zrobił zwarcie, ewentualnie żeby nie padły wszystkie kaskadowo te spięte na wyjściach gdy jeden padnie, ale oczywiście bezpośrednio za uzwojeniem transformatora też będzie zabezpieczenie, którego nie rysowałem. Z resztą wielu rzeczy nie rysowałem, bo będzie potrzebny też układ soft startu i generalnie wiele innych rzeczy tam będzie jak układy do pomiaru napięć i prądów. Nie ważne z resztą

5. Faktycznie tranzystor T0 mnie mocno zastanawia. Wiem, że tam będzie kolejny w tym układzie spadek napięcia . Najchętniej bym dał wprost sterowanie z LMa, ale jeden chyba nie wystarczy na X tranzystorów. Dlatego pojawił się ten T0. Myślałem też żeby każdy z tranzystorów sterować z odrębnego LMa, ale wówczas komplikuje się płynna skalowalność gdy trzea będzie spiąć 2-3 tranzystory, no ale wtedy można zamiast 3 dać 1 i zmostkować rezystorem 0 ohm do kolejnych sekcji, ale to też mi się nie podoba do końca. Wydaje mi się, że T0 jest jednak lepszym rozwiązaniem, bo na nim będzie w prawdzie spadek, ale dość stały i mało zależny od prądów na wyjściu pozostałych. Dlatego z resztą chciałem mocno przewymiarować ten T0 i dać też 2N3055 mimo, że się będzie "nudził" :)

6. Naryswałem LM78xx głównie dla uproszczenia rysunku, bo założenie jest takie, że ma być tam LM317.

7, Wiem, że napięcie będzie dla LMa za duże przy takim transformatorze i to nie tylko w spoczynku. Dlatego napięcie na LMa będzie ograniczone diodą zenera. Też tego nie rysowałem, bo chciałem z Wami skonsultować istotę tego skalowania w taki sposób jak to narysowałem a nie cały projekt. Z resztą mam nawet kilka takich zasilaczy już zrobionych tylko, że są na 5-8A na jednym tranzystorze i chodzą już wiele, wiele lat. Też z transformatorem 30V AC więc to mam przećwiczone.

8. Przetwornica odpada - napięcie musi być czyste. Wiem jaka będzie sprawność i wiem, że więcej pójdzie w ciepło niż na wyjście.

Chyba odniosłem się do wszystkich odpowiedzi.

Pozdrawiam

Lechu
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Lechu104 wrote:
    też do końca nie wiem jeszcze ile.
    Czyli jaki w końcu sumaryczny pobór prądu ? Niestety, stabilizator liniowy przy takich prądach to dziś już anachronizm. Trzeba było od początku pomyśleć o zasilaczu impulsowym.
    Lechu104
    Level 6  
    Napisałem, że nie wiem! Może skończę projekt na 15A w sumie a może na 30A. Może jeden podzespół weźmie maksymalnie 8 a może 15. Nie wiem. Mam transformator 600VA i tego wiem, że nie przekroczę. Z resztą nawet jeśli by tak było to nie ma to znaczenia z punktu widzenia rozważań, bo nie pytam o dobór transformatora tylko o konstrukcję zasilacza i to też tylko o tą jego część, którą narysowałem. Impulsowy odpada i bardzo proszę o nie ciągnięcie tego dalej.
    CosteC
    Level 37  
    Wyjaśnij czemu "impulsowy odpada"? Czemu chcesz zrobić wielki, ciężki, gorący, drogi i awaryjny zasilacz transformatorowy?
    "napięcie musi być czyste" nic nie znaczy - podaj poziom szumów który chcesz mieć. Liniowe zasilacze też szumią i mają tętnienia. Zazwyczaj prościej odfiltrować wyjście zasilacza impulsowego niż tworzyć potworki na transformatorach.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Lechu104 wrote:
    Toroid 600VA 2x15V taki
    Czyli 30 VAC. Po prostowniku 28 VDC
    Lechu104 wrote:
    powiedzmy 24-30V

w najlepszym przypadku 6 woltow na stabilizator przy pradzie ? 20 A ? 120W strat ? 30 VDC, jak ? Kolego Szanowny, projekt niedorzeczny. Wybacz. :cry:
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Z T0 będziesz miał jeszcze większe spadki napięcia pod obciążeniem, zamiast dawać T0 możesz dać kilka stabilizatorów LM317/LM350/LM338 na pewno starczy wydajności prądowej do zasilania baz.

Układy które nie pogarszają stabilizacji obciążeniowej wyglądają tak
    (przykłady od różnych producentów)
    Czy można tak zrobić zasilacz Czy można tak zrobić zasilacz

Wyjściowy tranzystor może być też NPN
    Czy można tak zrobić zasilacz
    Lechu104
    Level 6  
    Ten trzeci układ mi się podoba. Tylko dodać możliwość spięcia kilku tych tranzystorów mocy i będzie śmigać tak jak trzeba. Dzięki za konsultację z tym T0
    Lechu104
    Level 6  
    Dziękuję tym co pomogli a moderatora proszę o zamknięcie tematu. Na prawdę nie dziwię się ludziom, którzy nie lubią tu o nic pytać, bo nawet jeśli doczekają się odpowiedzi na zadane pytanie to znajdzie się tylu ewangelizatorów, że szkoda gadać.
    CosteC
    Level 37  
    A może po prostu ci "niedobrzy" ewangelizatorzy policzyli jaki trzeba transformator, kondensatory, radiatory aby taki zasilacz działał poprawnie przy napięciu sieci 220 V i 245 Vac, i przy temperaturze otoczenia rzędu 30'C czyli niezbyt wygórowanych wymaganiach i poinformowali cię, że nie ma taki projekt większego sensu? Policz moce strat w układzie który ci się podoba i policz potem rozmiar radiatora. To zmienia punkt widzenia.
    Lechu104
    Level 6  
    Wybacz, zapytałem ogólnie o konstrukcję pewnej części zasilacza. Pominąłem elementy, o które nie pytam bo wtedy zaraz by się ktoś znalazł kto by się do czegoś innego przyczepił. WIEM! że nie będę mieć 30V stabilizowanego. Będę potrzebował 24-25V Ale po co Wam ta informacja? Chodziło mi TYLKO o sposób skalowania. Nie bójcie się o filtry, transformator oraz o to, że będzie drogie, brzydkie, ciężkie i gorące. To już moja sprawa
    yogi009
    Level 43  
    Lechu104 wrote:
    Dziękuję tym co pomogli a moderatora proszę o zamknięcie tematu. Na prawdę nie dziwię się ludziom, którzy nie lubią tu o nic pytać, bo nawet jeśli doczekają się odpowiedzi na zadane pytanie to znajdzie się tylu ewangelizatorów, że szkoda gadać.

Najczęściej taką roszczeniową postawę i szybkie osądy prezentują osoby, które niewiele same wnoszą (najczęściej po prostu chcą, żeby ktoś odrobił za nich pracę domową). Nie chce im się nawet doczytać, że mogą samodzielnie zamknąć swój temat.
    Lechu104
    Level 6  
    Rany. Nie potrzebuję bronić niczego. Zapytałem o coś konkretnego. Co Was obchodzi do czego to potrzebuję? Chyba tylko po to żeby mi powiedzieć, że to nielegalne, niemoralne, nieuczciwe, złe, brzydkie, śmierdzące itd. JEDEN! Dosłownie JEDEN człowiek po prostu odpowiedział mi na pytanie za co mu jestem wdzięczny. Nie potrzebuję poklasku i obrony swojej tezy Wiem już jak lepiej zasilać te bazy i o to pytałem.
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    Lechu104 wrote:
    Dziękuję tym co pomogli a moderatora proszę o zamknięcie tematu.
    Przecież sam możesz zamknąć ten temat.
    Lechu104
    Level 6  
    ..........................