Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Termet Minimax Elegance GCO-DP-13-10 - zakamieniony wymiennik płytowy

ostaszm 30 May 2020 16:55 1200 6
Automation24
    ostaszm
    Level 10  
    Witam,
    kocioł czasem wyłącza się z kodem E02. Wskazującym na przegrzanie z powodu słabego przepływu wody. Ogranicznik przepływu wyczyszczony, turbina z magnesem wyczyszczona, wymiennik główny wyczyszczony, filtry również oraz perlatory.

Teraz wymiennik płytowy, Był zalany Kamixem na 20 minut z gorącą wodą. Faktycznie w otworach widać, że jest czysty (był zażelaziony), ale mimo to podczas przepłukiwania czy dmuchania czuć, że przez jeden z kanałów nie ma takiego dobrego przejścia jak przez drugi.
    Pytanie czy skoro Kamix nie pomógł to jeszcze coś z nim kombinować? Drugi raz odkamienić, czy po prostu kupić nowy?

Czy ktoś miał doczynienia z odkamienianiem z użyciem pompy? Daje to jakiś efekt?
    Koszt zabiegu to nawet 500 pln, za tyle można kupić nowy wymiennik.
  • Automation24
    bro2004
    Level 30  
    E2 przegrzew. Wymień Kondesator na pompie. Koszt 10zl.
  • Automation24
    ostaszm
    Level 10  
    Pompa kręci. CO chodzi bez problemu. Myślisz, że kręcie za słabo ja na CWU z powodu kondensatora? Hmm słyszałem, że ten kondensator potrzebny jest tylko podczas rozruchu, ale tylko słyszałem.
    bro2004
    Level 30  
    Tak podczas rozruchu. Jak włącza się pompa za każdym razem to skup się na silniku zaworu TRÓJDROŻNEGO i korpusie. Może iglica nie chodzi w nim. Występują komplety naprawcze, ale zaczął bym od rozebrania i przesmarowania.
    ostaszm
    Level 10  
    Też o tym myślałem, ale w takim wypadku część wody z kotła idzie do CO i nagrzewają się kaloryfery, Raczej nie pojawia się wtedy przegrzanie ponieważ ciepło jest odprowadzane do CO, no chyba, że zawory są zamknięte, ale tu są otwarte.

Zastanawia mnie ten wymiennik płytowy. Mimo użycia Kamixu jak go przedmuchuję to czuć, że nie jest drożny idealnie,:-(
    ostaszm
    Level 10  
    Jak się okazało, kocioł zaciągał powietrze z hydrofora. woda do CWU pobierana jest przez hydrofor, który miał uszkodzona membranę.