Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co oznaczają poszczególne symbole na schemacie "zegara szachowego"

Maciej0812 31 May 2020 11:51 840 9
    Maciej0812
    Level 4  
    Cześć
    Mam problem, ponieważ nie umiem zrozumieć co oznaczają poszczególne symbole na schemacie. Jest to schemat dotyczący "zegara na mikroprocesorze ATMEGA8"
    Wszystko o co mi chodzi zostało przedstwione w na zdjęciu czyli w załączniku.
    Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
    Co oznaczają poszczególne symbole na schemacie "zegara szachowego"Captur..jpg Download (95.47 kB)
    Anonymous
    Level 1  
    Preskaler
    Level 39  
    Rezonatory kwarcowe są stosowane na różne częstotliwości i od nich zależy tolerancja czasu. Trzeba znać dokładną jego częstotliwość.Ten "potencjometr" to jest tzw. "Pe-erek" ("Pr". pot. regulowany czyli nastawny). Reguluje się go przy pomocy śrubokręta (zwykle podczas uruchamiania urządzenia). Tu masz podobny temat:
    zybex
    Helpful for users
    Napicie na wejściu tego 7805 może być nawet nieco większe niż 9V, ale to jest takie minimum, bo regulator 7805 ma wejściu może mieć powiedzmy 12V i niczego to nie zmieni, bo na wyjściu zawsze będzie 5V.
    Co do rezonatora kwarcowego, to często popularnie nazywany jest po prostu kwarcem. Wygląda tak jak na poniższych zdjęciach.

Maciej0812
    Level 4  
    Dzięki
    A wiecie może jakie konkretnie powinien być rezonator kwarcowy dla konkretnie tego schematu? Czy mam wybrać jaki chcę?
    sp3ots
    Level 38  
    Maciej0812 wrote:
    Dzięki
    A wiecie może jakie konkretnie powinien być rezonator kwarcowy dla konkretnie tego schematu? Czy mam wybrać jaki chcę?

Witam !
    Rezonator kwarcowy ( kwarc ) musi mieć taką częstotliwość jaką wybrał programista.
    Czy masz program do wgrania do ATmega8, bez programu schemat nie jest nic warty.
    Maciej0812
    Level 4  
    Spokojnie. Program jest napisany. Jak byś mógł mi podpowiedzieć który gdzie wkleić to było by fajnie.
    Mam zainstalowany program "WinAVR" i posiadam pliki programu. Niestety nie wiem które gdzie wkleić ponieważ jedna aplikacja to jest: Programmers notepad a druga to MFile i nie wiem jakie pliki dać do czego. Pliki są w załącznikach. Niestety jednego pliku o nazwie "Makefile" nie udało mi się wkleić, ponieważ strona elektrody nie przyjmuje takiego rozszerzenia pliku. Plik ten można otworzyć i treść wkleić tutaj, ale na razie myślę, że nie ma takiej potrzeby.
    tzok
    Moderator of Cars
    ...nie możesz spakować wszystkich plików do jednego archiwum?

Z plików nie wynika częstotliwość zegara. Masz jakieś informacje n.t. wymaganego ustawienia fusebitów ATMegi dla tego wsadu? Próbowałeś to w ogóle kompilować?