Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX

futek2 31 May 2020 21:29 5061 19
NDN
  • WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX

Witam zainteresowanych tematem dorobienia modułu WiFi do starszych inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX i podobnych.

Aby wykonać moduł WIFI, musimy posiadać:
    1 - Moduł WiFi ESP8266 + NodeMCU v3
    2 - Konwerter RS485 - TTL
    3 - zasilacz 5V z kablem mini USB pasującym do gniazda w module Moduł WiFi ESP8266 lub inny zasilacz z wyjściem 5V i ok 300mA.
    4 - przewód - skrętkę z wtyczka RJ45 z jednej strony do połączenia się z gniazdem w inwerterze.

Posiadane elementy należy połączyć ze sobą zgodnie z załączonym schematem.
    Następnie trzeba pobrać załączony program firmowy ULX_ServiceTool_3_4_0 i zainstalować na naszym PC, aby dokonać zmiany adresu inwertera na 13.9.40, aby móc pobierać dane o pracy inwertera.
    Połączenie PC z inwerterem na czas zmiany adresu ( ID ) inwertera musimy wykonać za pomocą konwertora USB - RS485 - fotka w załączeniu.
    Po zainstalowaniu tego konwertora pojawi się nam nowy COM i przez niego musimy łączyć się programem ULX_ServiceTool_3_4_0.
    Połączenie A i B zgodne jak na załączonym schemacie.
    Szczegóły, jak to wykonać, są na schemacie.
    Po wykonaniu tego ustawienia program firmowy i konwertor USB -RS485 jest już nam niepotrzebny.
    Możemy już połączyć się z inwerterem naszym modułem WiFi z wgranym programem, który jest w załączeniu.
    Program załączony do wgrania po uruchomieniu się ESP8266 daje nam konfigurację AP o nazwie DANFOSS i adresie 192.168.4.1, wygląd strony WWW w załączeniu.
    Po uzyskaniu pierwszych danych na stronie WWW pojawią się wartości elektryczne po ok. 10 sekundach.
    Inwerter musi być podłączony do paneli, aby mógł zadziałać jego procesor, co widać po wartościach na wyświetlaczu i sygnalizacji diodami LED.
    Dla posiadaczy routerów, które są w zasięgu - to w konfiguracji domyślnej programu jest nazwa routera SSID KYOCERA, a hasło DANFOSS i można się z nim łączyć dla ułatwienia DANFOSS.LOCAL lub dowolna nazwa XXX.PLw ramach naszej sieci domowej lub korzystając z adresu IP 192.168.4.1 lub innego, który ESP otrzyma z naszego domowego routera.
    Dodatkowo można uzyskać informacje o ilości błędnie odebranych ramek z inwertera wywołując adres 192.168.4.1/CRC

W programie jest też opcja z możliwością wysyłania danych na PVMONITOIR, ale proszę o kontakt osobisty, aby odpowiednio skompilować program w/g przekazanych danych co do nazwy routera domowego i hasła oraz ID i hasła na PVMONITOR.
    Cały projekt powstał dzięki współpracy z kol. mipix, który aktualnie użytkuje taki moduł.

WAŻNE !! Są wersje inwertera KYOCERA z wyjściem DB9 CAN i wtedy należy podłączyć za pomocą konwertora CAN ARDUINO. Podłączenie konwertora z ESP8266 wykonujemy zgodnie z opisem na module z pominięciem połączenia GPIO2 .
    A inwerter łączymy DB9, zgodnie z przypuszczalnym rozpisem pin - jak
    na załączonym rysunku.
    Załączony program na ESP8266 nie obsługuje komunikacji z inwerterem KYOCERA po CAN.

Uruchomienie układu nie powinno sprawiać praktycznie żadnych większych trudności.
    Koszt całkowity ok. 50zł.

Proszę o uwagi i propozycje zmian.

Zainteresowanym życzę zadowolenia z użytkowania tego prostego układu.

Futek2

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    futek2
    Level 19  
    Has specialization in: automatyka i elektronika, programowanie, c++
    futek2 wrote 476 posts with rating 204, helped 2 times. Live in city Częstochowa. Been with us since 2006 year.
  • NDN
    motykami
    Level 18  
    Cześć.

Bardzo Ci dziękuję za prezentowany temat! Posiadam dokładnie taki sam falownik KYOCERA KC 5.4i MV.
    Nie byłem w stanie znaleźć do tej pory żadnej sensownej dokumentacji bądź rozwiązania do komunikacji z tym falownikiem.
    Temat monitorowania produkcji z fotowoltaiki rozwiązałem montując licznik Eaton z Modbusem RTU po RS485 (później bramka Modbus RTU - Modbus TCP (USR TCP-232) no i raspberry pi z Node-RED, Influx-DB oraz Grafaną do wizualizacji pomiarów.

Czy dysponujesz i mógłbyś udostępnić opis protokołu komunikacji z falownikiem? Chciałbym tą komunikację rozwiązać po swojemu, nie jestem fanem ESP (miałem z nimi wiele problemów ze stabilnością). Chodzi mi o jakiś prosty opis jakie zapytanie należy wysłać do falownika, czego można się spodziewać w odpowiedzi.
    Jeśli nie to oczywiście poradzę sobie przez użycie Twojego rozwiązania z ESP i podsłuchanie transmisji analizatorem stanów logicznych, ale gdybyś miał i chciał udostępnić taki opis protokołu - było by łatwiej i szybciej, byłbym bardzo wdzięczny! ;)

Przy okazji podpytam o funkcjonowanie falownika: Jak Ci się sprawuje ta Kyocera? U mnie działa niezawodnie od ponad roku, dobijając w szczycie do 4,5kW mocy po stronie AC.
    Zauważyłem niestety że zdarza się że falownik się wyłączy na 1-2min w losowych momentach (nie dzieje się to tylko przy dużej mocy, jest to kompletnie losowe, zdarza się średnio raz na kilka dni (czasem zdarzy się 2 razy dziennie a czasem jest spokój przez kilka dni czy tygodni). Falownik po prostu przestaje oddawać energię do sieci a po 1-2min wraca z powrotem do pracy. Czy zauważyłeś coś podobnego u siebie?

Pozdrawiam, Michał.
  • NDN
    futek2
    Level 19  
    Witam.

Co do ESP8266 to ja juz wykorzystuje go do roznych urzadzen i nie sprawia mi problemu jak rowniez wielu znajomym.
    A protokol uzyty w KYOCERA jest troche zawily.
    Ja juz sie tym zajmowalem opisujac problemy
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18645219#18645219
    Ale w koncu udalo sie.

Ale jak Ci to bedzie pomocne to masz link ponizej
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=1023868

Zapytanie trzeba wysylac o kazdy parametr osobno i wymagane jest aby ten adres ID byl prawodlowy bo nie odpowie poprawnie. Ale to sam zauwazysz.

Tu masz opis podobny co Ty chcesz zrobic
    http://www.frederiksson.dk/danfoss/danfoss.html

A w sprawie jak sie sprawuje ten inwerter to prosze skieruj zapytanie do kol mipix bo i z tego co widze sprawuje mu sie dobrze.

https://old.pvmonitor.pl/user.php?idinst=10188#tab-idl11532

Ja juz tego inwertera nie posiadam .

Pozdrawiam.
    Futek2
    mipix
    Level 37  
    Witam
    Do niedawna też miałem zrobiony monitoring na liczniku impulsów. Także zauważyłem, że są przerwy na wykresach produkcji, co może być efektem samoczynnego wyłączania inwertera lub słabego zasięgu WiFi

Teraz mam więcej danych z nowego interfejsu do Kyocery
    https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=10188&od=2020-06-01&do=2020-06-01#/pv2
    O godzinie 16:44 Widać wyraźnie skok na produkcji ale prądy i napięcia są OK. Więc tym razem nic nie da się wywnioskować. Działa od niedawna więc trzeba czasu i więcej zebranych danych dla szerszej analizy.
    Moduł komunikacyjny powstał między innymi po to żeby wychwycić zakłócenia pracy i pokazać co się z prądami i napięciami dzieje.

Mój trop, to zbyt czuły moduł ENS, tzn, część falownika działająca jako zabezpieczenie przed pracą wyspową. Może wykrywa duże skoki napięcia na sieci jako zanik i wyłącza całość. Jak masz czas, to przeglądnij logi systemowe programem ULX Service Tool.
    Może też działać zabezpieczenie nadnapięciowe.

mipix
    motykami
    Level 18  
    @mipix - dokładnie tak samo te niestabilności wyglądają u mnie. Wytłumaczenie z zadziałania zabezpieczenia nadnapięciowego lub zabezpieczenia przed pracą offgrid - mają jak najbardziej sens, faktycznie spróbuję odczytać logi jeśli jest taka możliwość.
    Dla mnie najważniejsza informacja że to prawdopodobnie nie problem z moim egzemplarzem falownika (a tego się obawiałem).

@futek2 - bardzo dziękuję za udostępnione materiały, będę próbował w najbliższych tygodniach coś z tym podziałać.
    Chciałem jeszcze dopytać o złącze DB9 - w moim falowniku jest DB9 zamiast RJ45 - szczerze mówiąc byłem przekonany że to zwykły RS232 (tak chyba wynikało z opisu w Twoim poście jeszcze wczoraj - chyba że coś źle przeczytałem ;) ).
    Z tego co widzę na tą DB9 jest jednak wyprowadzony CAN? Jak rozumiem z opisu do pracy z ESP wystarczy zastosowanie PHY CANowego (po zdjęciu widzę że dokładnie SN65HVD230).
    Czy oprogramowanie ULX Service Tool też połączy się z falownikiem po CANie przy zastosowaniu analogowego rozwiązania USB->UART TTL + PHY CAN ?
    Oczywiście potestuję to rozwiązanie ale chciałbym zawczasu dopytać czy testowaliście takie połączenie z falownikiem który ma DB9 z CAN zamiast RJ45 z RS485?

Pozdrawiam, Michał.
    mipix
    Level 37  
    Wersje ze złączem DB9 nie są jeszcze fizycznie przetestowane. Różnica między nimi a tymi z portami RJ45 polega tylko na dodatkowym module na którym jest ATMEGA pracująca jako interface pomiędzy szyną CAN i 2x RS-485. Te ze złączem DB9 mają przewody wpięte bezpośrednio w płytę główną do układu a82c251. Przetestuję to jak zdobędę konwerter CAN > RS-232
    Tu znajdziesz ewentualne usterki:

Pokaż swoje obecne rozwiązanie wizualizacji pomiarów.

mipix
    motykami
    Level 18  
    Czyli jeśli dobrze zrozumiałem struktura komunikacji w falowniku wygląda tak:

Moduły DC (3szt.) komunikują się z modułem AC po magistrali CAN - dodatkowo w magistralę jest wpięty wyświetlacz który pozyskuje dane po CANie (przypuszczam że jest nodem który tylko słucha).
    Dodatkowo jest opcjonalny moduł "RS485 bridge" który w wersjach z RJ45 występuje a w wersjach z DB9 - nie występuje.
    Skoro na DB9 jest wyprowadzony CAN - spodziewam się że jest wyprowadzona po prostu cała magistrala wewnętrzna CAN falownika.

"RS485 bridge" jest jak sam piszesz urządzeniem "aktywnym" (jest w nim Atmega) - więc najprawdopodobniej tłumaczy protokół CAN na ten zmyślny COMLynx który jest opisany w dokumentacji falownika.
    Obawiam się że zastosowanie zwykłego PHY CAN o którym pisaliście (modułu CAN do Arduino) nie rozwiąże tematu. Taki układ to tylko warstwa fizyczna interfejsu CAN (dopasowuje napięcia między CANem a TTL do procesora).
    Obawiam się że protokół transmisji będzie kompletnie inny i zastosowanie samego PHY CAN nie rozwiąże sprawy.

Moje przypuszczenia potwierdza też aplikacja ULX Servcie Tool:

Mamy do wyboru typ połączenia, ale po wyborze CAN wybór portu COM znika, więc potrzebny jest jakiś konwerter umożliwiający podpięcie PC z programem ULX Service Tool do magistrali CAN falownika - co to za interfejs tego nie wiem i pewnie ciężko będzie cokolwiek sensownego w tym temacie znaleźć.

Jeśli jest tak jak mówię to po wpięciu się analizatorem logicznym w CAN na DB9 powinienem widzieć ruch na wewnętrznej magistrali - w zależności od skomplikowania message'y być może uda się wyciągnąć z nich interesujące dane.
    Jednak bez odpowiedniego interfejsu PC-CAN nie będzie możliwe zapięcie się softem ULX Service Tool.

Obym się mylił - bo znaczyło by to znacznie więcej pracy i mniej możliwości. Spróbuję coś potestować w weekend i dam znać o tym do czego doszedłem.

Co do mojej wizualizacji, wygląda ona tak:

To tylko ekran główny z podstawowymi informacjami, jest jeszcze kilka innych ekranów ze szczegółami.
    Wpięte mam 2 falowniki: Kyocera KC 5.4i + SMA Sunny Boy 1.5 (z SMA mam odczyt po Modbusie TCP/IP z samego falownika).
    Monitoring działa dopiero od ok. 2 miesięcy i jest wciąż rozwijany.
    Wykresy mocy są poszarpane bo nie uśredniam pomiaru - wykonuję pomiar co 5s i wrzucam do bazy danych. Jeśli uśrednię pomiar z 5-15min (tak jak zwykle robią to liczniki energii oraz falowniki do archiwizacji danych) to wykresy też wyglądają przyjaźniej ;).

@mipix - na PW wysłałem Ci adres i dane do logowania do mojego monitoringu (jako gość), nie chcę wrzucać tego publicznie na forum żeby za chwilę nie mieć DDOS na moją biedną malinę wystawioną na publiczne IP :)

Pozdrawiam, Michał.
    mipix
    Level 37  
    motykami wrote:
    Skoro na DB9 jest wyprowadzony CAN - spodziewam się że jest wyprowadzona po prostu cała magistrala wewnętrzna CAN falownika.
    Z pomiarów wynika, że jest to podłączone dokładnie tak jak na obrazku

motykami wrote:
    Moduły DC (3szt.) komunikują się z modułem AC po magistrali CAN - dodatkowo w magistralę jest wpięty wyświetlacz który pozyskuje dane po CANie (przypuszczam że jest nodem który tylko słucha)
    Moduł wyświetlacza będzie działał tak jak pozostałe elementy na szynie CAN. W niektórych wersjach wyświetlaczy są moduły komunikacji radiowej Z-Wave, ale ten element nie był brany pod uwagę przy próbach komunikacji.
    WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX

motykami wrote:
    Jeśli jest tak jak mówię to po wpięciu się analizatorem logicznym w CAN na DB9 powinienem widzieć ruch na wewnętrznej magistrali - w zależności od skomplikowania message'y być może uda się wyciągnąć z nich interesujące dane.
    To się powinno udać, ale zapytania mogą się różnić od tych, które zrobił Futek2

motykami wrote:
    Jednak bez odpowiedniego interfejsu PC-CAN nie będzie możliwe zapięcie się softem ULX Service Tool
    Chyba tu masz rację, nie przemyślałem tego dokładnie. Byłem o krok od zakupu konwertera CAN > RS-232, ale wstrzymam się jeszcze. Istotnie program zgłasza błąd pliku "VCI11UN6.DLL" przy połączeniu CAN

Ten plik jest częścią CANopen Object Browser for generic CAN Interfaces. Tu jest opis interfejsów które mogą zadziałać.
    https://www.uv-software.com/files/downloads/COPbrowser/COPbrowser.pdf
    Daj znać co tam słychać na magistrali CAN

Jeśli będzie potrzebny przewód CG150 CAN USB, to będzie pod górkę, bo cena jest zaporowa
    mipix
    futek2
    Level 19  
    Witam zainteresowanym tematem.
    W zalaczeniu przesylam ulepszona wersje softu do wgrania do ESP8266 z mozliwoscia konfiguracji po WIFI celem zalogowania sie do naszego domowego routera oraz konfigracji aby wysylac wyniki na PV MONITOR.
    Plik ma nazwe - załączniki:

ESP8266_WiFiWebServer_5_4_DANFOSS_3__WWW_UP_CONF.ZIP

Wyslanie wynikow to U i I string 1, 2 i 3 oraz energia narastajaco lacznie 7 parametrow jako pierwszy inwerter.

Aby skonfiguorwac to musimy :
    1 - wgrac zalaczony soft do ESP8266
    2 - uruchomic i odczekac ok 1 - 2 miut az pojawi sie nam nowy AP - nie laczy sie jeszcze z routerem.
    3 - laczymy sie z AP na adres 192.168.4.1
    4 - z przegladarki wywolujemy adres 192.168.4.1/config
    5 - logujemy sie uzytkownik admin haslo admin i przechodzimy do configuracji jak pojawi sie nam nowe okno - obrazek w zalaczeniu.

6 - zatwierdzamy wpisane dane i czekamy jak sie ESP8266 polaczyc sie z naszym router domowym i musimy sprawdzic jaki otrzymal adres IP.
    Z przegladaki wipisujemy ten adres xxx.xxx.xxx.xxx i mamy strone z wynikami danych pomiarowych w czasie rzeczywistym a jezeli mamy konto na PV MONITOR to sa tez dane wysylane jak pierwszy inwerter .
    7 - ponowne wywolanie z przegladarki adresu xxx.xxx.xxx.xxx/config powoduje skasowanie poprzedniej configuracji.

8 - wywolujac z przegladarki adresu xxx.xxx.xxx.xxx/nowy pozwala na wgranie softu po WIFI bez potrzeby demontowania nodulu ESP8266 z inwertera.

W zalaczeniu fotki poszczegolnych faz logowania sie i kofiguracji oraz aktualizacji softu.

Zycze zadowolenia z korzystania ulepszonego softu do ESP8266 aby monitorowac prace inwerterow KYOCERA i DANFOSS ULX

Prosze o ewetualne uwagi i sugestie zmian.
    Pozdrawiam.
    Futek2
    MiG25
    Level 13  
    Rozumiem, że kod źródłowy jest niepubliczny?
    Chciałbym coś zaadaptować do falownika Goodwe odczytując dane po modbusie i wysyłając do pvmonitor ( no i być może do lokalnego mqtt).
    futek2
    Level 19  
    Witam
    Ale problem polega na tym ze trzeba mieć opis protokołu bez tego nic się nie odczyta bo nie wiadomo jak zapytać i jak odpowie. To nie jest tak ze wszystkie inwertery maja ten sam protokół. Spróbuj zdobyć opis protokołu to może by się uda po drobnych zmianach to zrobić.
    Pozdrawiam
    Futek2
    MiG25
    Level 13  
    @futek2 ,dziękuję za odpowiedź. Na szybko protokół wygląda tak jak to kolega @Wlodek22 przedstawił https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663258.html.
    Czyli ,zwykły modbus rtu , połączenie 9600boud , 8N1 , od adresu 768 zaczynają się dane.

PS. Pisałem w tamtym temacie ,że u mnie jest inaczej ,ale inwerter trafił na serwis ( brak komunikacji z portalemGoodWe SEMS ) ,i po powrocie jest dokładnie tak jak tam opisane , natomiast na standardowy protokół GoodWe już nie odpowiada...
    futek2
    Level 19  
    Witam.
    To zrob z z tego opisu ramke pytajaca o wszystkie parametry.
    na paewno poczatek bedzie AA 55 i podaj mi jak sie liczy sume kontrola .
    Tzn czy cala ramka czy czesc danych brana jest do obliczenia .
    A jak masz taki inwter to co zrobisz mozesz przetestowac programem HERCULES .
    Zobaczysz czy Ci odpowie bo jak nie odpowie to trzeba szukac dalej.
    Bo obrobka ramki to jest juz w programie .
    Ale potrzebne sa te proby i suma kontrolna bo inwrter przyjmie ramke za bedna i ale odpowie kouniktatem bledu albo bedzie gluchy.
    I czywoscie ustaw sobie in inwerter z menu na 1 bo to najlatwiej na szybko sprawdzic.
    Pozdrawiam i zycze sukcesow.
    Futek2
    MiG25
    Level 13  
    To zwykły modbus jest , czyli ramka pytająca o wszystkie parametry to F7 03 03 00 00 7C 50 F9
    Gdzie F7 to adres RS485 - w Goodwe standardowy to 247 ( można zmienić w menu)
    03 - to Read Holding registers
    03 00 - to adres początku ( 768)
    00 7C - to ile registrów ma odczytać ( 124 , ale można mniej , 00 01 to odczyta tylko napięcia DC1)
    50 F9 to standardowa CRC-16 dla Modbus
    futek2
    Level 19  
    Witam.
    Troche mi to nie pasuje bo trzeba przetstowac a ja na czym to zrobie testy jak nie mam takiego inwertera.
    Tu masz link do liczenia CRC16 MODBUS
    https://www.lammertbies.nl/comm/info/crc-calculation

Popbierz sobie HERCULES i prob proby piszac pojedyncze ramki i wysylajac je do inwertera i co otrzyma.
    I zrob ramke pytajaca o wszysykie paramatry 2bitowe i osobno o 4 bitowe bo wtedy mi latwiej bedzie to liczyc .
    Pozdrawiam.
    I jak odbierzez ramke z danymi to mi tez podeslij i zobacze co musze pozmieniac.

Futek2
    MiG25
    Level 13  
    Co do CRC16 to wszystko jest ok , trzeba zamienić bajty miejscami.
    Co do komunikacji to w Herculesie nie umiem przestawić ,żeby po serialu odbierać w HEX ( do wysyłania jest ospowiedni przycisk , i wysyła , ale odpowiedź przychodzi w asci , i tylko mogę model z tego odczytać :) )
    Użyłem Modbus poll.
    I takie są odpowiedzi , dla żądania jednego rejestru:
    Tx:F7 03 03 00 00 01 90 D8
    Rx:F7 03 02 18 38 7B 83
    I wartość to 6200 ( 18 38 hex) ,czyli 620,0V dla DC1

Odpowiedź dla dwóch rejestrów:
    Tx: F7 03 03 00 00 02 D0 D9
    Rx: F7 03 04 18 38 18 5B A0 AA

czyli pierwsza wartość to 620,0V ,druga 623,5V

A dla wszystkiego to jest taki ciąg:

Tx:F7 03 03 00 00 7C 50 F9
    Rx:F7 03 F8 18 38 18 5B 00 1B 00 1C 09 0E 09 63 09 57 00 33 00 32 00 31 13 86 13 86 13 87 0D E9 00 01 01 AD 00 00 00 00 00 00 01 16 00 00 00 17 07 7F 00 00 00 6B 00 00 01 A6 02 98 19 1B 0C 74 00 00 00 06 00 2A 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 14 07 12 09 0F 28 00 00 00 3B 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 0C 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 27 10 00 00 47 57 32 35 4B 2D 44 54 20 20 40 30
    futek2
    Level 19  
    Witam
    Zapisz ramkę pytająca o wszystkie parametry i ramkę z odpiwyedza w pliku txt i zrob załącznik do pobrana
    A już było by super jak być ustawił id inwertera na 1 dopiero ra wyslac ramkę pytająca i ramkę z odpowiedzią I zapisz w pliku txt a ramkę odebrana opisz co na której pozycji jest lub zrob to excelu tak ze w jednym wierszy ramka a w drugim adresy z opisu protokołu.
    Tak ze było przejrzyste to podejmę probe przeróbki kodu. Bo rozumiem ze prędkość do inwertera 9600

Na koniec moja prosba abyś założył nowy temat podobny do tego aby się nie mieszało się bo tu opis o DANFOSS a piszemy o innym w temacie daj nazwe inwertera który posiadasz lub jego klony.

Futek2
    globalinfo
    Level 13  
    Witam,
    Mam pytanie czy próbował ktoś łączyć się prze RS485 z Inwerterem POWERSTOCC PS6000, podobno to jest rebrandowany Danfoss 5400
    ULX.
    Ja próbowałem ale nie wiem na jakie zaciski jest wyprowadzony sygnał w RJ45.
    WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX WiFi do inwerterów solarnych KYOCERA KC 5.4i, DANFOSS ULX